Gazete Vatan Logo

5N1K Tekniği Nedir, Neden Önemlidir? 5N1K Örnekleri...

5N1K tekniği en fazla kullanılmakta olan teknikler arasında yer almaktadır. Özellikle bir konu hakkında bilgi toplamak için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En popüler gazetecilik tekniklerinden birisi olan 5n1k, bilgi toplamak için kullanılmakta olan bir soru tekniğini ifade etmektedir. 5n1k sorularından oluşan bir inceleme yöntemi olarak da ifade edilebilir. 5n1k yöntemleri dünyanın her yerinde geçerliliği olan ve kullanılmakta olan evrensel bir yöntemdir.

5N1K Tekniği Nedir, Neden Önemlidir? 5N1K Örnekleri...

 5N1K Tekniği Nedir, Neden Önemlidir? 

 5n1k tekniği, bilgi toplamak için kullanılan bir gazetecilik yöntemi olarak bilinmektedir. Dünyanın her yerinde evrensel bir değere sahip olduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. 5n1k; ne, nerede, nasıl, neden, ne zaman ve kim sorularını belirtmek için kullanılan bir ifadedir. Nesne, olay, olgu ve kavramlar arasında yer alan ilişkilerle ilgili olarak uygulanan bir soru tekniğidir.

Bir araştırma yapılırken veya bir konu hakkında bilgi toplanırken kullanılan teknikler arasında 5n1k tekniği de yer almaktadır. En fazla gazetecilik alanında kullanıldığı bilinse bile eğitim ve habercilik alanında da tercih edilen bir yöntem olduğu bilinmektedir. Makaleler hazırlamak, raporlar hazırlamak ve bulguları düzenlemek için 5n1k tekniğinden sıklıkla faydalanılmaktadır. Bilgi toplamak için gerekli olan temel sorular 5n1k tekniği olarak bilinmektedir.

Bir konu veya bir olayla ilgili olarak hikayenin tümünü görüntüleyebilmek ve bazı cevaplara ulaşmak için 5n1k yönteminin kullanıldığı bilinmektedir. Bir raporun kabul edilebilir olması için 5n1k ilkesinde yer alan soruları cevaplayıcı nitelikte olmalıdır. 5n1k sorularının en önemli özellikleri arasında evet veya hayır şeklinde cevaplanamamaları da yer almaktadır.

Haberin Devamı

 5N1K Örnekleri

 5n1k denildiği zaman ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim soruları gelmektedir. Ne sorusu, konunun bulunmasında yardımcı olan bir sorudur. Sorunun veya amacın belirlenmesinde etken bir rol oynamaktadır. Nasıl sorusu, yöntem belirlemeye yönelik bir sorudur. Sorunun çözümüne yönelik olarak hangi adımın atılacağını belirleme de kullanılmaktadır. Neden sorusu, amaca ulaşmak için sorulan bir sorudur. Neden sorusu aynı zamanda niçin sorusu olarak da kullanılabilir. 

 Nerede sorusu, ilgili yerin belirlenmesinde etkili olan bir soru olarak bilinmektedir. Verilen cevapla ilgili yer hakkında bilgi edinilmesi mümkün olmaktadır. Ne Zaman sorusu olayın gerçekleştiği veya gerçekleşeceği zamanı belirtmektedir. Süreyi, tarihleri ve sıklık bildirimlerini ortaya çıkarmak amacı taşımaktadır. Kim sorusu ise olayla ilgili olarak etkilenen kişileri ve olayın sorumlularının tespit edilmesi amacını taşımaktadır. 

Haberin Devamı

5n1k özellikle gazeteciler ve haberciler tarafından kullanılması tercih edilen bir yöntem olma özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda polisler tarafından da 5n1k yönteminin tercih edildiği bilinmektedir.

 Ne sorusu ile konu bulunur. Neden sorusu amacı vermektedir. Nasıl sorusu yöntemi belirlemektedir. Nerede sorusu mekan ve yer ifade etmektedir. Ne zaman ise olayın süreci veya zamanını belirtmektedir. Kim sorusu ise ilgili ve sorumlu kişilerin belirlenmesinde kullanılan sorular olarak ifade edilebilmektedir.