Gazete Vatan Logo

5G nedir? 5G ne zaman geliyor? 5G teknolojisi ile ilgili yeni gelişme!

5G teknolojisi için geri sayım devam ediyor. Uzun süredir 5G teknolojisinin ne zaman geleceği konuları araştırılırken 5G'nin zararlarının olup olmadığı tartışılıyordu. Peki, 5G nedir? 5G ne zaman geliyor? 5G teknolojisi ile neler değişecek? 5G'yi ne zaman kullanmaya başlayacağız? İşte 5G ile ilgili merak edilenler...

5G nedir? 5G ne zaman geliyor? 5G teknolojisi ile ilgili yeni gelişme!

5G ne zaman gelecek sorusu uzun süredir merak ediliyordu. 5G teknolojisi için sona yaklaşılırken 5G ile ilgili yeni detaylar da ortaya çıkmaya başladı. 5G'nin ne zaman geleceği teknoloji meraklılarının gündemindeydi. Peki, 5G nedir? 5G ne zaman geliyor? 5G teknolojisi ile neler değişecek? 5G'yi ne zaman kullanmaya başlayacağız? İşte 5G ile ilgili merak edilenler...

5G NEDİR?

5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti; yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Dördüncü nesil teknolojinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlamaktadır.

TÜRKİYE'YE 5G NE ZAMAN GELİYOR?

Öncelikle en çok merak edilen konudan başlayalım. 5G teknolojisini deneyimlemek için biraz daha sabretmemiz gerekecek; çünkü bu teknoloji şu an ülkemiz için kullanıma uygun değil. Malum, bir teknolojinin hayatımızda yer etmesi ve aktif olarak kullanılabilmesi için her detayın düşünülmesi, entegrasyon işlemlerinin başarıyla gerçekleşmesi, uygulamaların, geliştiricilerin, en önemlisi de altyapının uygun hale getirilmesi gerekiyor. Hal böyle olunca süreç de biraz uzayabiliyor. Tahminlere göre 5G, ülkemizde ilk olarak 2021 yılı içinde deneyimlenebilecek.

Haberin Devamı

ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı; "5G'ye doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz." dedi ve 5G kapsamında çekirdek şebeke geliştirme projelerinin devam ettiğini söyledi. Balcı, 4,5G ULAK baz istasyonlarını 5G'ye doğru evrimleştirdiklerini belirterek, "Kısmet olursa sene sonuna kadar ilk demomuzu yapacağız. Önümüzdeki sene sonunda operatör laboratuvarlarına girecek altyapıyı oluşturacağız. Önümüzdeki senenin sonunda da operatörlerimizin sahalarında 5G sistemlerimizin testlerini gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Türkiye'de faaliyet gösteren operatörlerin, 4,5G ve 5G yetenekli tüm altyapı ihtiyaçlarına talip olduklarını dile getiren Balcı, "Çünkü bu yerli ve milli sistemlerimizin yaygınlaşması, yapılan bu yatırımların yerini bulması ve amacına hizmet etmesi açısından şart. 4,5G yatırımlarının 2024'e kadar devam edeceğini öngörüyoruz. Bu arada da 2020'den itibaren yavaş yavaş 5G yatırımları başlayacak. Bu kapsamda biz o zamana kadar 5G sistemlerimizi hazır etmeyi planlıyoruz." görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

5G TEKNOLOJİSİ İLE NELER DEĞİŞECEK?

İlk olarak, mobil ağ servislerin kullandığı enerji maliyetlerinde yüzde 90 azalma sağlanacak. 4G’ye göre daha fazla cihaz ile hızlı bağlantıda kalacak. İletilen bit başına güç tüketimi 1/1000 kat aşağıya düşecek. İndirme süreleri düşecek. Yüksek çözünürlüklü bir filmi indirme süresi 5-10 saniyeye kadar gerileyecek. 4G ile 30-60 milisaniyelere kadar düşen cihazlar arası iletişim ve bağlantı süresi 5G ile 4 milisaniyeye düşecek.

5G halihazırda Amerika’da test amaçlı kullanılıyor. Bu hafta Mobil Dünya Kongresi'nde birçok telekomünikasyon devi 5G denemelerine başladığını açıkladı. Sistem altyapısının oldukça pahalı olduğundan, işletmeciler 5G lisanslarını kullanabilmek için yayınlar konusunda oldukça titiz davranıyor.