Gazete Vatan Logo

'45 avukatla parayı alırız!'

1 milyar dolarlık ihtarnamede yeni gelişme

Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin çocukları Ahmet Kemal Doğançay ve Ali Kemal Doğançay, annelerinin Atatürk’ün vasiyetnamesi gereği İş Bankası ve CHP’den gereken mirası alamadıkları gerekçesiyle ihtarname çekerek 1 milyar dolar istemesi gündeme bomba gibi düştü. 1 Ağustos 2012 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Ülkü Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay yaşanan süreçle ilgili tüm detayları VATAN’a anlattı. İşte Ahmet Kemal Doğançay’ın ağzından Atatürk’ün vasiyetnamesi ile ilgili açıklamalar.

“Hep sindirmişler”

“Türkiye’de hakkını aramazsan kimse vermiyor. Hak varsa verilmesi gerekir. İlla mahkeme salonlarında paramparça olmak gerekmiyor. Kimseyle kavga etmeye niyetim yok. Annem vasiyetinde ‘Sen normal yollarla ilk önce görüş. Eğer olmazsa hukuki yollara gidersin. 80 yaşına geldim uğraşamam’ demişti. Bu konu üzerinde 6 aydır çalışıyorum. Annem hayattayken Amerika’dan gelip bunu konuştuk. Annemi hep sindirmişler. Bu yeni bir şey de değil. 1939’da başladı bunlar.”

“26 milyon bulduk”

“İharnamede 15 gün süre verdik. Süre zarfında ön cevapları da değerlendiririz. Bir değişiklik olmazsa hukuki sürece başlayacağız. İstediğimiz bedelle ilgili her şeyin hesabı ve gerekçesi var. Artı çıkabilir ama eksiği çıkmaz. Türkiye’de biz 26.5 milyon lira bulamayacaksak memleketi zaten kaybetmişiz demektir. Atatürk’ün ailesi için 26 milyon lira bulunamıyorsa olay bitmiştir. Açılacak dava için harç parası olan 26 milyon lirayı rahat bulduk. Daha da fazlasını hazırladık. Para hazır ve yatacak.”

“Vasiyetin ihlali”

“Senin dedenin dedesi benimkini dövmüşse benim sana düşman olmam gerekmiyor. Akıllı ve gelişmiş bir insan bunu ileriye götürmez. Kemal Kılıçdaroğlu bu konular olduğunda daha doğmamıştı. İnsanlara düşmanlık beslemenin de gereği yok. Atatürk’ün vasiyetnamesi noterlerin bile duvarlarında asılı. Böyle bir vasiyetnamenin ihlali, sistemimizin kökünden yanlış olduğu anlamına gelir. A’yı düzeltmeden alfabeyi nasıl tamamlarız? Hukuk hakka dayanır. Hitler’in de hukuku ve kanunları vardı. Ama hakka dayanmıyordu. Bizim hukukumuzun hakka dayanması lazım.”

“Bahşis mi veriyorsun?”

“CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın dediği gibi maaşla ilgili anneme sorulmuş, istişare edilmiş diye bir şey yok. Atatürk’ün bir iradesi ve bıraktığı vasiyetname var. Kimseye gidip onu mu vereyim, bunu mu vereyim diye soramazsın. Sen böyle bir kişiye bahşiş mi veriyorsun? Sadaka mı dağıtıyorsun? ‘Bu ay ne kadar vereyim, ne kadar arttırayım size’ diye bir konuşma olabilir mi?”

“Ekibimde 45 avukat var”

“Burada sonuç alamazsak gerekirse AİHM’e gideriz. Gayemiz Türkiye’de hakkın tecelli etmesi. Türkiye’de kanun çıkarılacaksa kanun çıkarılacak, AİHM’e gidilecekse gidilecek. Adaletin yerine gelmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Sen daha Atatürk’ün ailesinin hakkını koruyamıyorsan, hangi hak ve hukuktan bahsediyorsun. Benim ekibimde 40-45 kadar avukat bulunuyor. Bunu 200’e tamamlamaya çalışıyoruz. AİHM’de, Avrupa hukukunda tecrübeli olan avukatlar da var. Biz oraya gidecek gibi hazırlanıyoruz.”

‘40 bin lira kredi vermişler’

“Annemin vefatından sonra çok zor durumda kaldık. İş Bankası annemin vefatından ardından bir de bize borç çıkardı. Anneme 40 bin lira civarında bir kredi vermişler, hayat sigortası da yapmamışlar. Bir kısmını ödemiş, 35 bin lira kadar borcu kalmış. Ben banka yönetiminden bu borcun silinmesini rica ettim. Bizim de bir paramız yok ki. Banka dilekçe yazın dedi. Dilekçeyi verdik, kurula girdik. 15 gün ses seda çıkmadı. Bizim 35 bin lira onlara borcumuz var ama bankanın bize 1 milyar dolar borcu var. Kadın bu kadar iyi niyet ve insanlık göstermiş. Yıllarca bunların üzerine gitmemiş. Sonra kuruldan ‘iptal edemeyeceğiz, kusura bakmayın’ diye cevap geldi. Biz borcu üzerimize aldık. Şimdi aydan aya ödüyoruz.”

“Kılıçdaroğlu’na da ilettim”

“Ben konuyu Kemal Kılıçdaroğlu’na da ilettim. Telefon ettim. Bana randevu verip geleceğim dedi ama gelmedi. İhtarnameden önce bu girişimlerde bulunduk. İş Bankası’na da bir zarar gelsin istemiyorum. Ama kendilerini düzeltmezlerse insanlara zarar veriyorlar. Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da ‘meseleyi çözeriz, Atatürk’ün emanetlerini üzmeyiz’ gibi bir yaklaşım gelmediği için konu yavaş yavaş buralara kadar geldi. Bunlar olmuş olsa, annemin evine, eşyalarına sahip çıkılsa, aç mısınız açıkta mısınız diye bize bir sorulsa, annemin mezarıyla bir ilgilenilseydi konu buraya gelmezdi.”

“İş Bankası vasiyetnameye göre davranmıştır”

İş Bankası’nın Antalya’da düzenlediği “Türkiye Küçükler satranç Şampiyonasına katılan İş Bankası Genel Müdürü Adan Bali ise Ataürk’ün manevi torunlarının miras talebi hakkında, “İş Bankası bakımından vasiyetname neyi ifade ediyorsa bu şekilde davranılmıştır” dedi.

Haberin Devamı