Gazete Vatan Logo

3 ay daha Rusya’da kalabilir

Gizem cezaevinden çıktı ama...

Greenpeace aktivisti Gizem Akhan 64 gün sonra özgürlüğüne kavuştu. Ancak Gizem ve diğer aktivistler soruşturma sonuçlanana, yani 24 Şubat’a kadar Rusya dışına çıkamayacak...

Kuzey Buz Denizi’ndeki petrol aramalarını protesto ederken tutuklanan ve 64 gündür Rusya’da cezaevinde kalan Greenpeace akitivisti Gizem Akhan (25) St. Petersburg’ta kaldığı Kresty Cezaevi içinde yer alan SIZO 5 tutukevinden serbest bırakıldı. Gizem Akhan’ın dün çıktığı duruşmada kefaletle serbest kalma talebi kabul edilmişti.

2 milyon ruble yattı

Greenpeace 2 milyon ruble (123 bin TL) tutan kefalet bedelini bu sabah mahkemenin hesabına yatırdı. Paranın yattığına dair alınan belgenin cezaevi yetkililerine teslim edilmesiyle birlikte Gizem Akhan tahliye edildi. Dün Türkiye saati ile 15:30’da serbest bırakılan Gizem Akhan cezaevinde basın mensupları ile Rus avukatı Gavrilova Natalya karşıladı.

Çıkış yasağı kondu

Gizem Akhan soruşturma sonuçlanana kadar Türkiye’ye dönemeyecek. St. Petersburg Göçmen Bürosu yetkilileri Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada serbest bırakılan Greenpeace üyelerinin ülkeyi terk etmesi için gereken belgeyi ancak soruşturma ya da dava sonuçlandığında alabileceğini belirtti. Yani Gizem, serbest kalan diğer eylemcilerle birlikte Greenpeace tarafından sağlanan güvenli bir evde kalacak. Rusya Soruşturma Komitesi, soruşturmanın sonuçlanması için mahkemeden 24 Şubat’a kadar süre istemişti.

Sadece bir tutuklu kaldı

18 Eylül’de Gazprom’un Kuzey Buz Denizi’ndeki petrol aramalarını barışçıl bir şekilde protesto ettikten sonra gözaltına alınan 30 kişiden 29’u kefaletle serbest bırakıldı. Avusturalya’lı Colin Russell’ın gözaltı süresi ise 3 ay uzatıldı.

‘İyi bir yemek yemeyi özledim”

Gizem’i cezaevi çıkışında Rus avukatı Gavrilova Natalya ve Greenpeace temsilcisi karşıladı. Gizem, özgürlüğünün ilk dakikalarında “Cezaevinde en çok iyi bir yemek yemeyi özledim” dedi.

St. Petersburg’a annesi de gidiyor

Gizem’in annesi Tülay Akhan’ın önümüzdeki günlerde kızıyla görüşmek için St. Petersburg’a gideceği öğrenildi. Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin, “Şu an talebimiz artık bu hukuksuz yargılamanın bir an önce sona ermesi ve arkadaşlarımızın tamamen özgür kalarak aileleri ve arkadaşlarına kavuşması. Bugüne dek tüm dünyadan ve Türkiye’den milyonlarca destek geldi. Umarız bu destekler devam eder ve barışçıl eylemcilerin davalarının sona ermesini sağlar” dedi.


Haberin Devamı