Gazete Vatan Logo

10 milyon kişiye nakit desteği!

CHP’nin seçim bildirgesinde ekonomiye ağırlık verildi: “Asgari ücret 1500 lira, mazot 1,5 lira, 9.6 milyon kişiye düzenli nakit destek, kredi kartı borçlarına sıfırlama, aylık 277 liraya konut...”

AK Parti’nin ardından CHP de vaat ve sözlerinin yer aldığı seçim bildirgesini açıkladı. ‘Yaşanacak bir Türkiye için yola çıktık’ sözleriyle başlayan bildirgede, ekonomiyle ilgili vaatlerin ağırlıklı olması dikkat çekti. Bazı vaatler özetle şöyle:

Kartlar sıfırlanıyor!

- 31 Mart 2015’e kadar, bankacılık sisteminde sorunlu hale gelen kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80’i silinecek, kalan borçlar ise yeniden yapılandırılarak 5 yıla yayılacak.

- Üretim verimliliğini arttırılarak, yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 6’ya çıkarılacak. İnsani gelişmişlik endeksinde Türkiye ilk 20’ye taşınacak.

- Yılda en az 1 milyon kişiye istihdam imkanı sağlanacak, işsizlik yüzde 5’in altına indirilecek. Kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere 800 bin işsiz, “Meslek Edindirme ve Dönüştürme Eğitimi”ne tabii tutulacak.

Yüzde 4 enflasyon

- Enflasyon yüzde 4’ün altına inecek.

- Merkez Bankası keyfi müdahalelerden bağımsız hale getirilecek.

- Finansal istikrarın sağlanması görevi BDDK ve TMSF’ye verilecek.

Haberin Devamı

- KOBİ’lere, ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz işletme kredisi verilecek.

- Kalkınma Bankası, Devlet Yatırım Bankası’na dönüştürülecek.

Ücretsiz elektrik

- Nükleer teknolojiye kategorik olarak karşı olmamakla birlikte, riskli santrallerin kısa vadede ülkede kurulmasına ise izin vermeyeceğiz. Akkuyu Nükleer Santrali anlaşması yerel ve uluslararası hukuk çerçevesinde yeniden gözden geçirilcek. Mümükün olursa iptal edilecek.

- Dört kişilik yoksul bir aile için aylık 230 kilovat saat elektrik ücretsiz olacak.

Engellilere aylık

- Muhtaç engellilere yoksulluk durumu aranmadan bakım hizmeti verilecek. Aile Sigortası Programı kapsamındaki engellilere, yüzde 40 engellilik düzeyi için 400, yüzde 60 engellilik düzeyi için de 600 lira “yaşam aylığı” bağlanacak. 50 bin engelli istihdam edilecek.

360 lira kira desteği

- Aile Sigortası olacak. Hiçbir hanenin geliri 720 liranın altına düşmeyecek.

- 16,7 milyon kişi ve 3,75 milyon haneye sosyal destek sağlanacak, 5 milyon vatandaş sosyal yardım kapsamına alınacak.

Haberin Devamı

- 9,6 milyon kişiye ilk kez düzenli nakit desteği verilecek. Hanelere 360 liraya kadar kira ve fatura desteği, yoksul yetişkinlere 240 lira “yurttaşlık desteği”, kadın istihdamını desteklemek için 400 lira kreş desteği, yaşlılara 3 ayda bir 900 lira yaşlılık desteği, gençlere de 360 lira askerlik desteği sağlanacağını iddia etti.

- Emeklilere, Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verilecek.

- Asgari ücret 1500 TL’ye çıkacak.

- Taşeron sistemi kaldırılacak.

- Çiftçiye verilen mazot 1,5 TL’ye düşecek.

- TOKİ’nin yapacağı sosyal konutlarda arsa ücretinin alınmayarak maliyet yüzde 40 oranında düşürülecek. Aylık 277 lira taksitle ev sahibi olma imkanı sağlanacak.

‘4 yılda yoksul kalmayacak’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesini açıklarken, “Birileri köşeyi döndü, birileri açlıktan öldü. 17 milyon yoksul var. Yoksulluğu bitirmek istemediler. Yoksulların yaşam tarzlarını sömürdüler. Sözüm söz, namus sözü, 4 yılda Türkiye’de yoksul kalmayacak” dedi. Türkiye’nin ‘orta gelir’ tuzağına düşürüldüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, “Siyasi Ahlak Yasası’nı çıkartacağız. Lider sultasını da kaldıracağız. Bölgesel değil, sektörel teşvik uygulayacağız. Asla umutsuz değiliz, bu tabloyu yakıp geçeceğiz. 7 milyon kişiye genel sağlık vergisi yatıracaksın diyorlar, sizi bu vergiden kurtarmak boynumum borcudur” dedi.

Haberin Devamı

Alkışlayarak salona girdi

Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesinin açıklandığı toplantıya, seçim kampanyasında kullanılan “alkışlıyoruz” sloganına uygun şekilde alkışlayarak girdi. Toplantıda, CHP’nin seçim şarkısı da tanıtıldı. “Yaşanacak bir Türkiye” başlığı altındaki seçim şarkısının sonunda Kılıçdaroğlu’nun kendi sesinden “yaşanacak bir Türkiye sözü veriyorum” sözleri yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun konuşması sık sık “Başbakan Kemal” sloganları ile kesildi.

Bu da CHP’nin çözüm süreci!

CHP, ‘Kürt sorunu’ başlığında soruna yönelik çözüm ilkelerini şöyle açıkladı:

- Her türlü şiddet ve baskıyı sona erdirerek, sorunu müzakere ve siyaset yoluyla çözeceğiz.

Haberin Devamı

- Kürt sorununun çözüm yerinin TBMM olmasını sağlayacağız. TBMM’de temsil edilen siyasi partileri, çözüm için bir araya getirerek, süreci geniş bir toplumsal uzlaşma ile yürüteceğiz.

- Sorunu çözmeye yönelik tüm girişimlerin şeffaf ve hukuka uygun olmasını temin edeceğiz.

- Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar ve Uludere katliamı başta olmak üzere tüm faili meçhuller, işkenceler ve hak ihlallerini araştıracak bir Meclis Komisyonu kuracağız.

- Seçimlerde ve siyasette dil yasakları sona erecek. Talep eden tüm vatandaşlara anadil öğrenimi imkanı sunulacak.

- Faili meçhul cinayetlerde zaman aşımı kaldırılacak.

- Köylerini boşaltanların mağduriyeti giderilerek, dönüşlerin önü açılacak.

- Dersim arşivleri tarihçilerin erişimine açılacak, Madımak Oteli ‘Hoşgörü Müzesi’ yapılacak, Diyarbakır Cezaevi ise İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi’ne dönüştürülecek.

Özgürlükçü vaatler

- 12 Eylül rejiminin antidemokratik kanunları kaldırılacak, seçim barajı üzde 5’i geçmeyecek.

- Torba konun uygulmasına son verilecek.

- Kolluk güçlerinin keyfi uygulamalarına, orantısız şiddete ve biber gazı kullanımına son verilecek.

- MİT Yasası’nın kamu görevlilerine mutlak dokunulmazlık kazandırmasına son verilecek.

- İnternete ilişkin tüm kanunlar, taraf olunan uluslararası sözleşmelere uyumlu hale getirilecek.

- Zorunlu din dersleri kaldırılacak ve bu dersler çoğulcu bir içeriğe kavuşturulacak seçmeli hale getirilecek. Cemevi diğer ibadethaneler gibi yasal statüye kavuşturulacak.

Bebek sandığı!

- Okul öncesi eğitim dahil olmak üzere, eğitim 13 yıllık zorunlu hale getirilecek. Okul öncesi eğitim de ücretsiz olacak.

- Aile sigortası programı ile yoksul çocukların sağlık, beslenme, kreş ve eğitim başta olmak üzere tüm gereksinimleri karşılanacak.

- Yoksul çocuklara nakit desteği ve okullarda ücretsiz öğle yemeği verilecek. Doğan her yoksul çocuğa, mama ve bebek bezi de dahil olmak üzere ilk 6 aylık tüm hijyenik ihtiyaçlarını sağlayan “bebek sandığı” verilecek.

- Hamile kadın için 240 TL “gebelik desteği” verilecek.

- Türkiye genelinde 15 bin “Aile Merkezi” kurulacak ve sağlık, bakım, rehberlik ve psikolojik destek, oyun ve kültür sanat hizmeti sunulacak.

HSYK ikiye ayrılacak

- Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyeleri yüksek yargının önerdiği adaylar arasından, TBMM’deki nitelikli çoğunluk ve geniş bir uzlaşı ile seçilecek.

- Sulh ceza hakimlikleri kaldırılacak.

- Adalet Bakanlığına bağlı adli kolluk kurulacak.

- Tutukluluk ve gözaltı süreleriyle ilgili AB standartları getirilecek.

- “Gizli tanık” uygulaması sona erecek.

- Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılık Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılacak. Kurul seçimlerinde kadınların temsilini artırmak için cinsiyet kotası getirilecek.

Beştepe’ye tırpan!

- Partiler üstü, sembolik yetkilerle donatılmış, yürütme ve yasama üzerindeki etkisi sınırlandırılmış bir cumhurbaşkanlığı modelini yeniden tesis edeceğiz. Cumhurbaşkanının yargı ve diğer üst düzey bürokrasi atamalarındaki yetkileri kısıtlanacak.

- Cumhurbaşkanlığının bütçesi mütevazi ve hesap verilebilir hale getirilecek. Örtülü ödeneğin keyfi biçimde ve siyasi amaçlarla kullanılması engellencek.

YÖK kaldırılacak

- Üniversite öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu verilecek, harçlar kaldırılacak.

- Aile sigortası kapsamında, üniversiteyi kazanamayan yoksul gençlere de 240 lira üniversiteye hazırlık desteği verilecek.

- YÖK kaldırılacak. Her üniversite kendi yöneticisini kendisi seçecek.

- Her yıl en az 15 bin üniversite mezununu çeşitli branşlarda yurt dışına doktoraya göndereceğiz.

- Yoksul üniversite öğrencileri için kenti içi ulaşımı ücretsiz olacak.