Gazete Vatan Logo

Gülen’in iadesi için Şah kadar kaynak ayırdık

ABD Dışişleri yetkilisi Jonathan Cohen, Fetullah Gülen’in iadesi sürecinde ayrılan kaynağın, İran Şahı Rıza Pehlevi’nin iade talebinden bu yana ayrılan en büyük kaynak olduğunu söyledi

Gülen’in iadesi için Şah kadar kaynak ayırdık

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen, Washington merkezli Middle East Institute düşünce kuruluşunun yıllık Türkiye konferansında konuştu. ABD Adalet Bakanlığı’nın Türk Adalet Bakanlığı yetkilileri ile darbenin sorumlularını adalet önünce çıkarmak üzere birlikte çalıştıklarını söyleyen Cohen, Gülen’in iadesinin neden hala gerçekleşmediğine yönelik bir soru üzerine, “200’den fazla insanın öldüğü 2.000’den fazla insanın ise yaralandığı demokrasiye doğrudan bir saldırı ve Türkler için de trajik bir olaydı. Biz de darbenin sorumlularını adalet önünce çıkarmak için Türkiye’nin yanındayız” dedi. Gülen’in iade talebini oldukça ciddiye aldıklarını ifade eden Cohen şu ifadelere yer verdi:

Adalet Bakanlığıiade talebini incelemek için daha önce görülmemiş ölçüde kaynak tahsis etmiş durumda. Adalet Bakanlığı’ndaki meslektaşlarım bana Fetullah Gülen’in iade talebine tahsis ettikleri kaynağı İran Şahı’nın iade talebinden başka hiçbir iade talebine tahsis etmediklerini söylediler.

Haberin Devamı

İran Şahı Rıza Pehlevi, devrimden sonra İran’dan Mısır, Fas, Bahama Adaları ve Meksika üzerinden ABD’ye gelmişti. Bunun üzerinde ABD’nin Tahran Büyükelçiliği yağmalanmış ve 50 ABD vatandaşı şahın iadesi karşılığında rehin alınmıştı. Şah ABD tarafından iade edilmemiş ancak önce Panama’ya daha sonra Mısır’a gitmiş ve Enver Sedat tarafından kendisine sığınma hakkı verilmişti.

‘Yıkımı gördüm’

Cohen, darbe girişiminden iki ay sonra Türkiye’ye gittiğini anlatırkan, “Orada kendi F-16’larının Meclis’in tavanında açtığı büyük delikleri göstererek bunun ABD Kongresi’nde yaşanması durumunda ne hissedeceğimi, buradaki halkın nasıl hissedeceğini sordular. Bu ezber bozan bir durumdur” dedi.