Gazete Vatan Logo

Gül hesap verdi!

Köşk’teki bir yılını değerlendiren Gül, “Yeminime sadığım, vicdanım rahat” dedi

ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’ndeki bir yılını doldurmasını değerlendirirken, tatil masraflarından Ergenekon soruşturmasına ve rektör atamalarına kadar değişik konularda değerlendirmelerde bulundu. NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün ile VATAN Yazarı Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtlayan Gül’ün değerlendirmeleri şöyle:

Vicdanım rahat: Vicdanen rahatım. Gözetmem gereken hususlar ayrıdır. Onurlu şerefli Türkiye Cumhuriyetini temsil etmek zorunda olduğumun farkındayım. Bu bağlamda da görevimi yapıyorum. (TNS Araştırma Şirketi’nin yaptığı kurumlara olan güven anketini kastediyor) Araştırmayı bilmiyorum. İçeriğini de bilmiyorum. Ben TSK ve polis halkın gönlünde ne kadar yükselirse o kadar mutlu olurum ben... Mutlaka kusurlarımız oldu normaldir. İçim rahat, yeminime sadığım.

Veto ile övünmem: 10. ve 9.Cumhurbaşkanları bir yıl içerisinde ne kadar veto etmişler, buna baktınız mı, hiç araştırdınız mı? İlk yıllarında en fazla iki ya da üç. Ben “şu kadar veto ettim” diye övünmem...

Rektör atamaları: Bir rektörün AKP’den vekil adayı olduğu doğru. Ama bu rektör isimleri arasında muhalefet partilerinde çok önemli görevler almış olanlarda var. Ben en doğru aday o olduğu için atadım. Rektörlerin tayini ve seçimi ile ilgili yeni bir usul olmalı. Rektör seçimlerinin milletvekili seçimleri gibi yapılmasının doğru olduğuna inanmıyorum. Yeni bir sistem getirilmesini cumhurbaşkanının bu işe karışmamasını istiyorum. Bu konuda bir çalışma yapılmalı...

Erbakan affı: Erbakan affı ile sadece hükümlülük kısmı sona erdirilmiştir. Makam, sadece hükümlü olanlar içerisinde sağlık durumu elverişsiz olanların affına onay veriyor. Tabii ki buna da yaparken bir sürü prosedürü var. Savcılık, hastane raporu, adli tıp raporları.. Bana bu yıl Erbakan da dahil olmak üzere af ile ilgili beş dosya geldi. Üçünü değerlendirdim. Birini tekrar değerlendirilsin diye geri gönderdim.

Ergenekon: Bu konular Türkiye’de her zaman vardı ama ilk defa değiniliyor. Bunu kurumlarımızı yıpratma meselesi olarak kullanmamak lazım. Bunlar bizim kurumlarımız asker içerisinde bürokrasi içinde yanlış yapanlar olabilir.

Kafkaslar: Kafkaslar’da barış bizim de çıkarımızadır. Halklar birbirine bağlı halklardır. Bu işlevlerini konuşarak ve diyalogla çözülmesini önerdik. Bu konuda da bir çalışma içerisindeyiz. Gerek Gürcistan gerekse Rusya Devlet başkanları ile konuştuk. Bugün de bu konu ile ilgili birçok görüşme yapıldı.

Ermenistan ve maç: Henüz karar vermedik. Burada önemli olan şey bir şeyin faydası var mı yok mu? Değerlendiriyoruz.

Türban konusunu siyasiler konuşsun

Ruşen Çakır: Türban konusundaki tartışmalara dönersek...

Cumhurbaşkanı Gül: Bu konuları politikacılarla konuşun. Ne söyleyeceğim ki türban ile ilgili... Bizim yapacağımız çok şey var. Etrafta savaşlar var. Kaybedilmiş yıllar var.Çevre kirliği sorunu var...

Çakır: Çevre konusuna girmeyelim isterseniz.

Gül: Neden?

Çakır: Başbakan, “çevrecilerin boş vakitlerinde çevrecilik” yaptığını söyledi ve çok tartışıldı..

Gül: Söylemler ayrı ama biliyorsunuz. Ama Kyoto sözleşmesi çok önemlidir..

Çakır: Siz başlatmıştınız görüşmeleri...

Gül: Ben değil sayın başbakan başlattı. Ben Bodrum’daki toplantıya katıldım.

Haberin Devamı