Gazete Vatan Logo

Google’da en çok onları aradık

Arama motoru Google’daki “trendler küresi” uygulamasına göre Türkiye’de en çok sosyal yaşamda konuşulan konular arandı.

Dünyanın en çok kullanılan arama motorları arasında gösterilen Google, 2013 yılının 11 ayında, gün gün dünyada neler arandığını gösteren “trendler küresi” uygulaması sonuçlarını, sitesinde yayımlamaya başladı. İşte aylara göre merak ettiklerimiz:

OCAK: Kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde, “Okullar tatil mi?”, Milli Eğitim Bakanlığına atanan Nabi Avcı ile Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumunun başlattığı uygulamaya erişebilmek için hat sorgulama, en çok aranan konular oldu.

ŞUBAT: Sevgililer günü öncesi en çok çiçek siparişine ilişkin arama yapıldı. İstanbul’da cesedi bulunan “Sarai Sierra”, Yaşar Nuri Öztürk ile nişanlanan Türk sanat müziği sanatçısı Nazlı Kanaat da yine bu ayda en çok merak edilenler arasında yer aldı.

MART: Yaşamlarını yitiren şarkıcı Müslüm Gürses ve oyuncu Metin Serezli de arama motorunda, en çok aranan isimler oldu. Katıldığı bir yarışmada manken Adriana Lima’ya benzerliğiyle konuşulan Fatmagül Fakı’nın da yaşamını merak edenler yine Google’a başvurdu.

NİSAN: UEFA Avrupa Ligi çeyrek final rövanş mücadelesinde Roma Olimpiyat Stadı’nda oynanan ve 1-1 sonuçlanan Lazio-Fenerbahçe maçı ile UEFA Avrupa Ligi yarı final maçında rakibi Benfica’yı sahasında 1-0 yenen Fenerbahçe, yılın dördüncü ayında en çok arananlar listesinde trendler arasına girdi. Nisanda ayrıca “Gangnam Style” şarkısıyla dünya gündemine oturan Güney Koreli şarkıcı PSY’nin yeni şarkısı “Gentilmen” de en çok arananlar arasında yer aldı.

MAYIS: Google’da mayıs ayında ise hayatını kaybeden Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı, Fenerbahçe-Galatasaray derbisi sonrası çıkan olaylarda öldürülen Burak Yıldırım en çok aranan isimler oldu. Öğrenciler karne gününün yaklaşması nedeniyle takdir ve teşekkür hesaplamalarını da yine Google’a sordu.

HAZİRAN: Miraç kandili, SBS puan hesaplamaları, Necati Şaşmaz’ın Gezi olayları sonrasındaki konuşmaları en çok merak edilen konular oldu.

TEMMUZ: Kamu Personeli Seçme Sınavına girenler ise temmuz ayında en çok sınav sonuçlarını Google’a sordu. Bu ayda dikkati çeken diğer bir arama ise sosyal medyada gündemde olan ve kan aldırmamak için direnen bir çocuğun videosu oldu. Ağustosta Google’daki arama kutusuna en çok, Kadir gecesi, bayram mesajları ve Zafer Bayramı yazıldı.

EYLÜL: Dokuzuncu ayında da hayatını kaybeden Tuncel Kurtiz, ekim ve kasımda ise Turgut Özakman, Nejat İşler, Savaş Ay ile kıdem tazminatı ve “Kopenhag-Galatasaray”a yönelik aramalar yapıldı. Google giriş sayfasındaki linkten girilerek ülkelere göre en çok aranan kelimelerin görülebildiği “trendler küresi” nde hangi gün, hangi ülkede neyin gündemde olduğu anlaşılabiliyor.

Haberin Devamı