Gazete Vatan Logo

Google‘a iki şirket sattı!

Adı çoğu zaman yoksullukla anılan ülkelerden biri olan Guatemala’da doğan Luis Von Ahn, bugün dünya devi Google'a iki şirket satan genç bir girişimci. Hem de 27 yaşını bile doldurmadan... Ahn, şimdi de geliştirdiği 'Duolingo' isimli uygulamayla dünyada 42 milyon kişiye bedava dil öğretiyor.GEÇEN hafta Boğaziçi Üniversite’sine ve Webrazzi Summit’e konuşmacı olarak katılan dünyaca ünlü dil öğrenme uygulaması Duolingo’nun kurucusu Luis Von Ahn ile sohbet ettik. Google’a ilk şirketini 24 yaşında satan genç girişimci Luis, 27 yaşında da bir diğer şirketini Google’a emanet etti. Şimdi 35 yaşında olan girişimci, tüm dünyaya dil öğretiyor. İşte bu genç mucidin girişimcilere yol gösterecek hayat hikâyesi ve tavsiyeleri… Sizi biraz tanıyabilir miyiz? 1979’da gelir seviyesi düşük bir ülke olan Guatemala’da doğdum. 17 yaşında Amerika'da Duke Üniversitesi'ne girdim. Bilgisayar teknolojisi okudum. Ve Amerika’da yaşamaya başladım.

24 YAŞINDA ŞİRKET SATTI

Google’a uygulama satmaya nasıl karar verdiniz?

Aslında ben Google’a uygulama satmak için bir şey üretmedim. Girişimleri oluşturduğum sırada profesördüm, bilgisayar bilimleri bölümünde hâlâ profesörüm. Doktora tezim için bir ürün geliştirmem gerekiyordu. Ben de görsellerin kullanıldığı bir oyun ürettim. Bu önce üniversitede çok tuttu, daha sonra Amerika’da çok oynanmaya başladı. Ve CNN benimle röportaj yaptı. Google’a ben ulaştım. Bu uygulamayı geliştirdiğimde 24 yaşındaydım ve Google’da benim kadar gençti. Beni CNN’de izlediklerinden biliyorlarmış. Google’ı geliştiren aslında bu görsel arama oyunu diyebilirim. Hızla büyüyen Gualingo uygulamasını biraz anlatır mısınız? Bu uygulama aslında gözleme dayalı gelişti. Ben fakir bir ülkede yaşadım ve orada insanların İngilizce bilmeleri maaşlarını artırmaları için gereklidir. Ancak İngilizce öğrenmek için kursa gitmek gerekli fakat bunun için para yok… Dünyada da bu böyle aslında. Ve bu uygulama insanlara bedava dil öğretiyor.

Haberin Devamı

BÜYÜK FİKİRLER BULUN

Genç girişimcilere ne önerirsiniz?

Büyük şirketlere satmak için bir şeyler üretirseniz ya da fikir götürürseniz bu genelde bir işe yaramıyor. Önceliğiniz büyük bir iş yapmak olmalı. Önce büyük bir şey bulmaya çalışın. Siz ne kadar çok kişiye dokunursanız o iş zaten o kadar başarılı olmuştur. Önemli olan çok fazla insana dokunabilmek. Sonrasında o büyük şirketler sizi fark eder ve bulur.

Haberin Devamı

TÜRKiYE'DE 300 BiN KiŞi KULLANIYOR

Dil öğrenme uygulamasını kaç kişi kullanıyor?

Sadece Türkiye’de 300 bin aktif kullanıcısı var. Tüm dünyada ise 42 milyon. Türkiye’de ve dünyada en popüler dil öğrenme uygulaması oldu. Şu anda 9 dilde 35 kurs var. Bunu yakında 50’ye çıkartacağız. Bu da demek oluyor ki şu anda Türkçeden İngilizceye dil öğretiyoruz, yakında Türkçeden Almancaya da olacak. Dili öğrendikten sonra sertifika için bir test yapıyoruz. Testin ücreti 20 dolar. Aldığınız sertifika CV’nizde yer alıyor. ABD’de 12 üniversiteyle görüşüyoruz. Duolingo'yu satmam Peki Google Duolingo’yu da satın almak istedi mi? Evet, Google Dualigoyu’da satın almak istedi ama biz satmadık. Çünkü biz bu uygulamayla dünyada olabildiğince çok insana ücretsiz dil öğretmek istiyoruz.

Türk girişimcileri tanımaya geldim

Haberin Devamı

Google ya da diğer büyük şirketlerden iş teklifi geldi mi? Elbette. Google, Facebook, Microsoft gibi şirketlerden iş teklifi geldi. Ancak ben daha az insanla çalışmak istiyorum. Böylece daha çabuk karar alabiliyor ve daha özgür oluyorum. Şirketimde yaklaşık 40 kişi var ve yaş ortalaması 25 civarında. Şirkette benimle birlikte çalışan dünyanın her yerinden insan var... Peki şirketinizde Türk çalışan var mı? Hayır, henüz şirketimizde Türk çalışan yok. Ancak olmasını isterim... Buraya da aslında biraz da bunun için geldim. Kendimi ve işlerimi anlatmanın yanı sıra Türkiye'deki yeni fikirleri ya da girişimcileri tanımak, onlarla tanışmak için... (Burçin Göktan/Akşam)