Gazete Vatan Logo

Göçmenler için farkındalık!

18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla düzenlenecek konferansa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bir dizi etkinlik düzenleyecek

Göçmenler için farkındalık!

Her yıl 18 Aralık’ta Dünya çapında göçmen haklarının tanındığı gün olarak anılan “18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü” bu yıl Türkiye’de bir dizi etkinlikle anılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla düzenlenecek konferansa Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılacak. Konferansta Türkiye’nin son yıllarda artan göç dalgasına karşın verilen hizmetler ve göçmen hakları ele alınacak.

Türkiye’nin son yıllarda en çok göçmen alan ülkeler arasında yer alması üzerine İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, göçmen hakları alanında daha fazla farkındalık oluşturmak için bir dizi etkinlik düzenliyor. BM tarafından 2000 yılından beri her yıl 18 Arılık, Uluslararası Göçmenler Günü olarak anılırken bu yıl Türkiye’de de göçmenlerin sorunları enine boyuna masaya yatırılacak.

191 ülkeden göç

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri Türkiye’nin 191 ülkeden göç alan konumuna vurgu yaparak Göçmenler Günü’nün toplumda farkındalık yaratmak için bir fırsat olduğunu belirtiyor. Dünya çapında 250 milyona yakın göçmenin olduğundan hareketle Türkiye’nin konuya bakış açısının ve sorumluluklarının değiştiğinin altı çizilirken Türkiye’nin eğitim, iş kurma, emekli göçü gibi nedenlerle tercih edildiği vurgulanıyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri göçmen profili içinde kendi devletlerinin ulusal korumasından faydalanamayan kişilerin de ülkemize kabul edildiği belirtiyor.

Haberin Devamı

‘Maliyeti anlamak istemiyorlar’

TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, CHP’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yapılan harcamalarla ilgili iddialarına tepki gösterdi. Uslu, “Almanya’da 2017 yılında 2 milyon civarında göçmen var. Almanya’nın hesaplarına, kitaplarına bakın bunun bir yıllık maliyeti 27 milyar avrodur. Bizde 3 milyon kişi var ve kaç yıldır yaşıyorlar. Suriyelilere ilişkin maliyeti anlamak istemiyorlar. İngilizler, ülkelerinde bir mültecinin maliyetinin 8 bin sterlin olduğunu söylüyorlar. O da 12-13 bin dolara tekabül ediyor. Bizde ise bu rakamlar çok çok daha aşağıdadır. İşte bu fırsat maliyetini anlamak istemiyorlar” dedi.

Haberin Devamı