Gazete Vatan Logo

Göçmen karşıtlığı şöhret tanımıyor

Breitbart dergisinin futbolcu Podolski’nin fotoğrafını sığınmacılarla ilgili haberinde kullanılmasının ardından, ünlü aktör Samuel L. Jackson ve eski NBA yıldızı Magic Johnson benzer bir yanlış anlamaya konu oldu

Göçmen karşıtlığı şöhret tanımıyor

İtalya’da bir karikatüristin sosyal deneyi sosyal medyayı karıştırdı. Ünlü oyuncu Samuel L. Jackson ve eski basketçi Magic Johnson’un, ellerinde lüks alışveriş torbalarıyla göründüğü bir fotoğrafını sığınmacılara aitmiş gibi gösteren paylaşım, göçmen politikalarını eleştiren yorumlara neden oldu.

Karikatürist Luca Bottura’nın paylaştığı fotoğrafta, tatil için Toscane kentine giden Jackson ve Johnson, ellerinde Prada ve Louis Vitton gibi lüks markaların alışveriş torbalarıyla bir bankta otururken görülüyor. Bottura, Twitter’dan paylaştığı fotoğrafın üzerine, “Boldrini’nin (İtalyan Temsilciler Meclisi Başkanı) ayırdığı kaynakların nereye gittiği belli oluyor: Forte dei Marmi’deki Prada için hepimizden kişi başı 35 Euro! Sen de kızgınsan bu fotoğrafı paylaş!!!” cümlelerini yazdı. Bottura’nın ‘Utanç!’ başlığını attığı paylaşım, ülkelerine gelen sığınmacıların ‘aşırı lüks tüketiminden’ rahatsız olan İtalyanlar tarafından sosyal medyada hızla yayıldı. Paylaşımın yayılmasının ardından fotoğrafı, bir sosyal deneyin parçası olarak paylaştığını açıklayan Bottura, deneyiyle, önyargıların gerçeğin kendisinden daha güçlü olduğunu kanıtladığını savundu.

Haberin Devamı

Özür dilemişlerdi

ABD’de sağcıların önde gelen yayın organları arasında yer alan Breitbart internet sitesi de geçtiğimiz günlerde, bir dönem Galatasaray’da forma giyen Alman futbolcu Lukas Podolski’nin 2014’te tatilde jet-ski üstünde çekilen bir fotoğrafını, ‘İspanyol polisi, jet-ski’lerle göçmen taşıyan çeteyi çökertti’ başlıklı haberde kullanmıştı. Site yönetiminin, fotoğraftaki kişinin Podolski olduğu anlaşılınca yayınladığı özür mesajında, “Bay Podolski’nin göçmen kaçakçısı ya da insan ticareti mağduru olduğunu gösteren bir delil bulunmamaktadır” ifadeleri yer almıştı.

Breitbart’ın ‘Podolski gafıyla’ dalga geçenler arasında Alman Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de vardı.