Gazete Vatan Logo

Gezi’ye yıldönümü kuşatması!

Gezi’ye yıldönümü kuşatması!

Gezi Parkı olaylarının yıl dönümünde Taksim’de olağanüstü önlemler alındı. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nı kuşatma altına alan polis, içeri kimseyi sokmadı. Girmek isteyenlere müdahale sert oldu...

Gezi Parkı’nın yıl dönümünde Taksim’de ‘olağanüstü’ bir gün yaşandı. Taksim Dayanışma Platformu’nun perşembe günü ‘Saat 19:00’da Taksim’de buluşuyoruz’ açıklaması ile gözler İstanbul Valiliği’ne döndü. Valilik ise ‘Hiçbir etkinliğe izin verilmeyecek’ açıklamasıyla cevap verince gerilim arttı. Polis tarafından da güvenliğin 25 bin polis ve 50 TOMA ile sağlanacağını açıklaması sabah saatlerinden itibaren gözleri Taksim Meydanı’na çevirdi.

Gezi Parkı kapatıldı

Sabahın ilk ışıklarıyla güvenlik güçleri bölgede dikkat çekmeye başladı. Çevik kuvvetle birlikte sırt çantalı sivil polisler dikkat çekti. Saat 11:00’de Gezi Parkı’nda bulunan herkes güvenlik güçleri tarafından dışarı çağrıldı. Bu saatten itibaren de güvenlik tedbirlerinin uygulama aşamasına geçildi. Ara sokaklar dahil Taksim’e çıkan tüm yollar polis ekipleri tarafından kapatıldı ve girilmez bantları çekildi.

Polis geçit vermedi

Akşam saat 18:00 sularında ise ilk müdahale yaşandı. CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı’nın önünde toplanan grubun meydana geçişine polis izin verilmedi. Polis kalkanlarıyla grubu uzaklaştırdı. Müdahale sırasında sivil polisler tarafından grup üyeleri gözaltına alındı. İlerleyen dakikalarda ise Taksim Dayanışması üyeleri, İstiklal Caddesi’ndeki TMMOB binasında bir araya gelerek Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Ancak aralarında CHP milletvekillerinin bulunduğu grubun yolu, barikat kuran polis tarafından kesildi.

Müdahale gecikmedi

Kalabalığın artmasıyla klasik müdahale de başladı. Polis, meydana girmek isteyen herkese biber gazı ve tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Olaylar emniyete göre 42, Baro’ya göre de 103 kişi gözaltına alındı.



Biber gazı bayılttı!

Taksim’de İstiklal Caddesi ve Sıraselviler’de polis gruplara biber gazıyla müdahale etti. Bir lokantanın içine gaz atılması sonucu büyük panik yaşandı. İnsanlar kendilerini dışarı attı. Ancak gazın yoğun etkisi göstericileri yerlere serdi. Polis, Piyalepaşa Bulvarı ve Osmanbey’de de eylemcilere biber gazı sıktı. Nişantaşı’nda pencerelere çıkan vatandaşlar tencere ve tava çaldılar.



İki çocuğa gözaltı

İstanbul Beyoğlu Emniyet Müdürü Ünal Altıner iki çocuğu gözaltına aldı. Küçük yaştaki çocuklar çevredekilerin şaşkın bakışları arasında gözaltına alındı. Emniyet müdürlüğü çocukların polislere sapanla bilye attığını, aynı eylemden daha önce de gözaltına alındıklarını öne sürdü.



CNN International’a gözaltı iddiası

‘POLİS BENİ TEKMELEDİ’


CNN International İstanbul muhabiri Ivan Watson ve yanındaki kameraman arkadaşı Taksim Meydanı’ndan canlı yayın yaptığı sırada polis tarafından kısa süreli alıkonuldu. Watson zorunlu olarak yayınını sürdüremedi. Kimlik ve pasaport göstermesi istenen Watson bu belgeleri gösterdikten sonra salıverildi. Watson polislerin arasında olduğu sırada twitter hesabından “Ben ve ekibim canlı yayının ortasında gözaltına alındık. Bir polis beni arkamdan tekmeledi” şeklinde mesaj paylaştı.

Emniyet: Gözaltı yok

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Watson’un gözaltına alındığı iddialarını yalanladı. Emniyetten yapılan açıklamada, “İlgili şahıs yapılan denetimlerde pasaportunu ibraz edememiş, bilahare pasaportunu getirmesi üzerine hakkında başkaca bir işlem yapılmamıştır” denildi.

Twitter’ı patladı!

Watson da twitter’da yeni bir mesaj paylaştı: “Türk polisi CNN ekibini yarım saat sonra serbest bıraktı. Gözaltına alınırken tekmeleyen polis adına başka bir polis özür diledi. Türk polisine benim başbakanlık tarafından verilen basın kartım yeterli gözükmedi. Çok fazla sahtesi var dedi ve pasaportumu istedi.” Bu hadisenin gerçekleştiği sırada Watson’ın twitter’daki takipçi sayısı 70 bin dolayındaydı. Olaydan sonra takipçi sayısı 4 bin civarında arttı.



Ulaşıma abluka

Gezi olaylarının yıl dönümü nedeniyle Taksim çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, meydana araç çıkışlarını kapattı. Metro seferleri ise Osmanbey’e kadar yapıldı. Taksim-Kabataş füniküler hattı kapatıldı. Maçka-Taşkışla Teleferik hatlarında da seferler valilik kararı gereği yapılamadı. Ayrıca Şehir Hatları vapur seferlerinin iptaline ilişkin twitter’dan açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “İkinci bir duyuruya kadar Anadolu’dan Avrupa’ya tüm seferlerimiz iptal edilmiştir” denildi.



Vapur Anadolu’dan Avrupa’ya seferleri 15:00’ten itibaren iptal edildi. Son sefere yetişmeye çalışan vatandaşlar, iskelelerin kepenkleri indirilirken geçmeye çalışınca ezilme tehlikesi atlattı.



Ölenlerin anısına papatya

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kazancı Yokuşu girişindeki çiçekçiye giderek bir demet papatya aldı. Daha sonra Gezi Parkı girişine gelen Önder’i bir polis tutarak engellemek isterdi. “Yasak giremezsiniz” diyen polise Önder, “Çek elini” diyerek tepki gösterdi. Bir polis yetkilisinin “Sırrı Bey girebilir” demesiyle, polislerin yanından parka giren Önder park girişindeki alana papatyaları bıraktı. Bir süre burada bekleyen Önder, gazetecilere “Çiçekleri yitirdiklerimizin anısına bıraktım” dedi ve meydandan ayrıldı.



Ninja timi!

Gezi Parkı eylemlerinin birinci yılı dolayısıyla Taksim ve civarında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, sivil polislerin kullandığı tek tip sırt çantası dikkat çekti. İçinde gaz maskesi, cop ve yağmurluk olduğu öğrenilen sırt çantaları sosyal medyada ‘Ninja kaplumbağaları timi’, ve ‘Polisin Gezi Parkı kreasyonu’ gibi birçok espriye konu oldu.

Gelin damat yolda kaldı!

Gezi’nin yıldönümü nedeniyle Taksim çevresinde alınan olağanüstü güvenlik önlemleri, gelin damadı da yolda bıraktı. Gelin arabasından inen çift, düğünlerine yetişmek için Şişhane sokaklarını böyle arşınladı...

Haberin Devamı