Gazete Vatan Logo

Gerginlik geride kaldı Helga güneye geliyor

Son 2 yıldır Türkiye’de tatili tercih etmeyen Almanlar dönüyor. Erken rezervasyonlara göre, 2018’de Alman turistte yüzde 15-20 artış var. 4 milyondan fazla Alman bekleniyor

Gerginlik geride kaldı  Helga güneye geliyor

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan siyasi gerginlik yumuşamaya başlarken, pozitif etkileri turizmde hissedilmeye başlandı. Rus turistin gerisinde kalan Almanlar, Türkiye’ye geri dönüyor. Almanya Turizm Endüstrisi Federal Birliği (BTW) Başkanı Michael Frenzel, Türkiye’de sert gerileme kaydeden Alman turist sayısında önümüzdeki yıl düzelme öngördüklerini söyledi.

Frenzel, “Şu andaki rezervasyonlar Almanya’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısında güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Erken rezervasyonlara göre, 2018’de yüzde 15-20 artış görebiliriz” dedi. Alman turist sayısındaki gerilemedeki belirleyicinin güvenlik endişeleri olduğunu söyleyen Frenzel, “Düşüş net bir şekilde güvenlikle ilgili. Siyaset çok hızlı değişiyor ve siyasi gelişmelerin insanların kararında etkili olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

Türkiye’de fiyatlar cazip

Frenzel, Türkiye turizminde kalitenin her zaman yüksek olduğunu, fiyat-kalite dengesinin turistleri çektiğini ifade etti. Michael Frenzel, şöyle devam etti: “Türkiye’de uçuş dahil bir haftalık paketi diğer destinasyonlarla karşılaştırdığınız zaman çok rekabetçi bir fiyatlama söz konusu. Bu da insanların Türkiye’ye geri gelmesine yardımcı oluyor.”

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, bu yılın ilk 8 ayında Türkiye’ye gelen Alman ziyaretçi sayısı yaklaşık yüzde 8 düşüşle 2.5 milyona geriledi. Geçen yılın aynı döneminde 2.7 milyon Alman turist Türkiye’yi ziyaret etmişti. 2015’in Ocak-Ağustos döneminde gelen Alman sayısı 3.7 milyondu.

5 yıl öncesini mumla arıyoruz

Türkiye turizmi, yüksek sezonu otel doluluklarında İstanbul ve Antalya’daki artışların etkisiyle yükselişle kapattı. Müşteri bazındaki artış sektöre moral verirken, gelirlerin yerinde saydığı görüldü. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) son 5 yılı mercek altına aldığı araştırması turizmde gerçekleşen gelir kaybını gözler önüne serdi.

Türkiye otel doluluklarında ve fiyatlarda tarihi zirveye 2012’de ulaştı. Türkiye’nin ortalama doluluk oranları yüzde 64.7 olarak gerçekleşirken, ortalama oda fiyatı 115.6 euroya, oda başı ortalama gelir 74.8 euroya ulaştı. Bu fiyatlarla Türkiye turizmde Avrupa’nın en pahalı ülkelerinden biri haline geldi.
Aradan geçen 5 yıllık sürede fiyatlardaki büyük erime dikkati çekti. 2016 yılında doluluklar Türkiye genelinde yüzde 50.8 olarak gerçekleşirken, ortalama oda fiyatı 77.9 euro, oda başı gelir 39.5 euroya geriledi. İstanbul’da 2016’da doluluk oranı yüzde 49.6 olurken, oda fiyatı 90.5 euroya, oda başı gelir 44.9 euroya geriledi. Bu yıl da geçen yıla göre hafif yükseliş olsa da gelir kaybı sürdü.
Doluluklar ilk 9 ayda yüzde 59.7 olarak gerçekleşirken, ortalama oda fiyatı 69.8 euro, oda başı gelir 41.7 euro olarak gerçekleşti. İstanbul’da da doluluk oranı ortalama yüzde 61.6, ortalama oda fiyatı 78.4 euro, oda başı gelir 48.3 euroya çıktı. Türkiye oda başı gelirlerde araştırmaya dahil olan 27 Avrupa ülkesi arasında en son sırada yer aldı. Oda fiyatında Litvanya’nın önünde 26’ncı sırada yer aldı.

Haberin Devamı