Gazete Vatan Logo

Generaller yoldan çıktı!

ABD’de CIA Başkanı General Petraeus ile Afganistan’daki güçlerin komutanı General Allen’ın yasak aşk skandalları sonrası yine üst düzey bir asker topun ağzında...

Afrika’daki güçlerin eski komutanı General Ward’ın rütbeleri usulsüz harcamaları nedeniyle söküldü

ABD’de üst düzey generallerin isimlerinin karıştığı skandalların ardı arkası kesilmiyor. Ülkenin en saygın askerlerinden biriyken CIA Başkanlığı’na atanan General David Petraeus ile Afganistan’daki Amerikan güçlerinin komutanı General John R. Allen’ın adının karıştığı yasak aşk skandalının ardından şimdi de bir diğer üst düzey asker kriz yarattı. ABD’nin Afrika’daki güçlerinin eski komutanı General William Ward’un rütbesi, binlerce dolarlık fuzuli harcamaları nedeniyle düşürüldü.

82 bin dolar ödeyecek

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta tarafından bir yıldızı sökülen “dört yıldızlı general”, korgeneral rütbesinden emekli olacak. Ward hükümete 82 bin dolarlık geri ödeme de yapacak. Ayrıca yıllık 236 bin dolarlık emeklilik maaşı da 208 bin dolara düşürüldü. Ward’un cezalandırılmasına neden olan gereksiz masraflar arasında özellikle eşinin yaptığı lüks harcamaların önemli yer tuttuğu belirtildi.

Bu harcamalara örnek olarak, Bermuda’daki Fairmont Hamilton Princess Oteli’nde gecelik ücreti 747 dolar olan bir odada kalınmasını gösterildi. Ward’un eşinin ayrıca, orduya ait zırhlı araçları kullandığı da iddia edildi.

Lüks otellerde ağırlandı

Ayrıca Ward ve eşinin yanlarındaki birkaç görevliyle birlikte, devletten ihale alan bir müteahhit tarafından Waldorf Astoria Oteli’nde yüzlerce dolarlık odalarda iki gece ağırlandığı da öne sürüldü. Ward, halen ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı’nın özel yardımcılığını yapıyor.

Cezaya Obama karar verecek

ABD’de CIA Başkanı David Petraeus’un istifa etmesine neden olan skandalın, Afganistan’daki NATO Kuvvetlerinin Komutanı General John Allen’ın kariyerini de tehlikeye soktuğu, Başkan Barack Obama’nın Allen’ın terfisini beklemeye aldığı bildirildi. Obama, Savunma Bakanı Panetta’nın talebi üzerine, ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı ve NATO’nun Avrupa Müttefik Komutanlığı’nın başına getirilmesi planlanan Allen’ın terfisini beklemeye aldı. Allen, Temmuz 2011’de Petraeus’un ardından Afganistan‘daki birliklerin komutanı olarak atanmıştı. Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, Savunma Bakanı Panetta’ya, 58 yaşındaki Allen’ı Afganistan’daki görevinde tutması önerisinde bulundu. Allen’ın, Petraeus’un aile dostu FBI çalışanı Jill Kelley ile yasak aşk yaşadığı ortaya çıkmıştı. ABD ordusunda yasak aşk yaşadığı ortaya çıkan kişiler askeri mahkemede yargılanıyor ve hapis cezası da dahil olmak üzere ağır cezalar uygulanıyor.

Haberin Devamı