Gazete Vatan Logo

Genelkurmay, CHP'yi de fişlemiş

CHP'nin güneydoğuda HADEP ve ÖDP ile ittifak arayışı askeri istihbarat raporuna girmiş

Genelkurmay Başkanlığı'nın CHP'yi de fişlediği ortaya çıktı. Son kitabı 'Kod Adı Darbe'de birçok gizli belgeyi yayınlayan gazeteci Zihni Çakır, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, İstihbarata Karşı Koyma (İKK) ve Güvenlik Daireleri tarafından hazırlanan bir raporun ayrıntılarını yazdı.

İddiaya göre, Genelkurmay, raporda CHP'yi bölücü faaliyetlere destek vermekle suçlamış. Nisan 2000'de hazırlanan rapor, CHP'nin 'Halkla Birlikte Çözüm Projesi' kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yaptığı toplantı ve kapalı görüşmeleri içeriyor. 'Gizli' koduyla hazırlanan raporda, CHP'nin HADEP ve ÖDP ile ittifak yapmak istemesine dikkat çekiliyor. Ayrıca genel af, Kürtçe TV ve Kürtçe eğitime destek verdiği, Kürt enstitüsünün kurulmasını önerdiği, Kürt kimliğinin tanınması ve Kürtçenin anadil olarak kabul edilmesi yönünde çalışmalar yaptığı belirtiliyor.

Raporda, dönemin CHP lideri Altan Öymen'in politikalarının altı çiziliyor. Bu çerçevede Merkez Yönetim Kurulu üyesi Algan Hacaloğlu tarafından 1 Ocak 2000 tarihi itibarıyla 'Demokratikleşme ve Doğu-Güneydoğu Anadolu kalkınması temel politikaları' adlı çalışma raporuna da vurgu yapılmış. Parti politikaları arasında yer alan OHAL, özel tim ve koruculuğun kaldırılması gibi projeler de eleştiriliyor. Dönemin Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Seyman'ın Güneydoğu illerinde yaptığı toplantılara değiniliyor. Bunun yanında partinin Ankara ve İstanbul il başkanlarının, Diyarbakır il başkanı ile aynı söylemi kullanması "partinin yeni dönemde en önemli özelliği" olarak vurgulanıyor.

Zihni Çakır, kitabında, Uğur Mumcu'nun İsrail ajanları tarafından öldürüldüğü iddialarına dayanak yapılan MİT raporunu da yayınladı. Dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal'ın imzasını taşıyan 'çok gizli' ibareli rapora göre, Mumcu'yu İsrail ajanları öldürdü. 2 Şubat 1993 tarihli, 01.789.0879/435 sayılı raporda, Türkiye'nin dinî yönetime kaymasını önlemek için, inançlı kesimleri töhmet altında bırakmaya yönelik eylemler planlandığı belirtiliyor. Bu çerçevede Uğur Mumcu ve M.Ali Birand'a suikast planlandığı anlatılıyor. İsrail kaynaklı ve OADNA birliklerinde eğitilmiş bir timin ülkeye giriş yaptığı rapor ediliyor. ABD haber alma servisi CIA denetiminde, İsrail kabine görevlisi Haim Barlev kontrolünde, İsrail OADNA birliklerinde eğitim gören 6 kişilik özel timin 'Hayre' deniz üssünden botla Türkiye'ye geldiği anlatılıyor. Mumcu'yu öldüren tim elemanlarının ikinci görevleri için İsrail'in Ankara temsilciliğinde bir süre kaldığı bilgisi var. Çakır, Köksal'ın belgeyi doğrulamadığını kaydediyor. Ancak aynı belgenin 1993-94 yıllarında Meclis Araştırma Komisyonu'na da geldiğini hatırlatarak, "Gerek komisyona gelmesi gerekse o dönem belge ile ilgili kriminal inceleme talebinde bulunulmamış olması, belgenin doğruluğu üzerinde kanaat oluşmasına neden olmaktadır." ifadesine yer veriyor.(zaman)

Haberin Devamı