Gazete Vatan Logo

Gebelik hesaplaması nasıl yapılır? Kaç haftalık hamileyim?

Gebelik hesaplaması farklı yöntemlerle yapılabilir. Hamilelik haftası hesaplama yöntemleri arasında en güvenilir olanı doktorun ultrason sonucu söylediği tarihtir. Evde hamilelik hesaplama yöntemlerine ise haberimizden ulaşabilirsiniz.

Gebelik hesaplaması nasıl yapılır? Kaç haftalık hamileyim?

Hamilelik hesaplama bir çok yöntemle yapılabilir. Eğer tam olarak günleri hatırlayamazsanız yanlış çıkma olasılığı ise yüksektir. Hamilelik hesaplama yöntemleri arasında en güvenilir olanı tabi ki doktorun söylediği tarihlerdir. Evde hamilelik hesaplama yöntemleri arasında ise bazı noktalardan faydalanılır. Mesela son adet başlangıç tarihi, ceninin kalp atışlarının ilk duyulduğu tarih, bebeğin ilk hareketini hissettiğiniz tarih gibi noktalar aşağı yukarı gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuzu gösterir.

Hamilelik tam olarak ortalama 280 gündür. Yani 9 ay 10 gün süren bu tatlı süreç yaklaşık 40 haftadır. Gebelik süresince en çok karşılaşılan soruların başında "kaçıncı aydasın" sorusun gelir. Gebelik takvimi bu sorunun cevabını bulmanıza yardımcı olacaktır.

4-5 haftayı doldurmuş gebelikler 1 aylık

8-9 haftayı doldurmuş gebelikler 2 aylık

12-13 haftayı doldurmuş gebelikler 3 aylık

17-18 haftayı doldurmuş gebelikler 4 aylık

21-22 haftayı doldurmuş gebelikler 5 aylık

25-26 haftayı doldurmuş gebelikler 6 aylık

Haberin Devamı

30 haftayı doldurmuş gebelikler 7 aylık

34-35 haftayı doldurmuş gebelikler 8 aylık

38-39 haftayı doldurmuş gebelikler 9 aylık

40 haftalık gebelikler 9 ay 10 günlük süreyi doldurmuşlardır.

GEBELİK HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

Hamilelik hesaplama yöntemlerinden evde yapılanlardan en çok negele yöntemine güvenilir. Negele yönteminin güvenilir olması için tarihleri tam olarak bilmeniz gerekmektedir. Negele yönteminde son yaşanılan adet gününün başlangıcını biliyorsanız çocuğun tahmini doğum süresini de bulmuş olursunuz.

Basit bir hesaplama ile = Son yaşanılan adetin başlangıç tarihine 7 gün ekleyin. Bulduğunuz sonuçtan 3 ay geri gidin ve çıkan sonuca 1 yıl ekleyin.

Örnek vermek gerekirse son yaşanılan adet tarihinin başlangıcı 20 Mayıs 2015 olsun. 20 Mayıs 2015 tarihine 7 gün ekleyin. 27 Mayıs 2015. 3 Ay geriye gidin. 27 Şubat 2015 tarihini bulacaksınız. Bulduğunuz tarihe 1 yıl ekleyerek doğacak çocuğun tahmini yaşını bulmuş olursunuz. Yani 27 Şubat 2016.

NOT: Bu yöntem sadece tahminlemedir. Unutulmamalıdır ki gebeliklerin sadece %5'i beklenilen tarihte meydana gelir.

Haberin Devamı

HAMİLELİK HESAPLAMADA GÜN MÜ AY MI BAZ ALINMALI

Hamilelik hesaplama yöntemlerinde esas olan hafta sayısıdır. Halk arasında sürekli olarak hamileliğin kaçıncı ayında olduğu sorulsa da doğru hesaplama yöntemi aslında hafta sayısıdır. Hamilelik ortalama olarak 40 hafta sürer.