Gazete Vatan Logo

Doğum sonrasında en sık başvurulan genital operasyonlar nelerdir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Barış Korkmaz, doğum sonrası uygulanan genital operasyonları sizler için anlattı.

Doğum sonrasında en sık başvurulan genital operasyonlar nelerdir?

Vajinoplasti olarak da bilinen vajina rekonstrüksiyonu ameliyatı, kadınların doğum sonrası yaptırdığı prosedürler arasındadır. Amacı, doğum sonucu aşırı gerilmiş veya hasar görmüş vajina kaslarını ve dokularını onarmak ve sıkılaştırmaktır. Vajinoplasti, vajina kaslarının gücünü, tonunu ve kontrolünü eski haline getirebilir.


Doğum vajinada travmaya neden olabilir. Vajinal germe, stres inkontinansı (öksürme, hapşırma, gülme, egzersiz yapma veya ağır kaldırma sırasında istemsiz idrar kaçırma), cinsel tatminsizlik ve vajinanın görünümü ve hissi ile ilgili özgüven gibi birtakım sorunlara neden olabilir. Doğumdan kaynaklanan herhangi bir yara izi veya deformasyon, cinsel ilişki sırasında hassasiyette veya ağrıda azalmaya neden olabilir.

Vajinoplasti


Vajinoplasti ayakta tedavi bazında ve anestezi altında yapılır, böylece ağrı hissedilmez. Gerçekleştirilmesi yaklaşık bir saat süren nispeten basit bir prosedürdür.


Ameliyat sırasında cerrahınız vajinanın arkasındaki kasları tutturacak, kısaltacak, fazla dokuları çıkaracak ve böylece daha sıkı bir vajinal kanal elde edilecektir. Eriyen dikişler kullanılır, yani daha sonraki bir tarihte alınmaları gerekmez. Görünen bir yara izi oluşmaz.

Haberin Devamı


Labioplasti


Labioplasti, başka bir vajinal gençleştirme prosedürü türüdür. Labia minoranın (vulvayı çevreleyen derinin iç kıvrımları) boyutunu veya şeklini değiştirmek için yapılır. Doğum, yırtılma veya gerilme gibi nedenlerle labianın hasar görmesine neden olabilir.


Hasar görmüş veya gerilmiş labia rahatsızlığa neden olabilir veya spor, egzersiz, cinsel ilişki gibi belirli aktiviteleri veya hatta belirli kıyafetleri giyerken engelleyebilir. Labioplasti, labianın cerrahi olarak yeniden şekillendirilmesini ve estetik olarak daha hoş ve daha rahat hale getirmek için fazla derinin çıkarılmasını içerir.


Vajinal gençleştirme


Vajinal rekonstrüksiyon cerrahisinin vajinal bölgeye geri yüklenen sıkılık, daha yüksek cinsel haz, özgüven, pelvik taban kaslarını yeniden yapılandırarak azaltılmış stres inkontinansı, geliştirilmiş görünüm sağlar.
Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi, potansiyel riskler ve yan etkiler olabilir. Bunlar enfeksiyon, duyu kaybı, yara izi ve kanama görülebilir. Sigara içen, aşırı kilolu, diyabet veya diğer sağlık sorunları olan hastalarda bu riskler artabilir.

Haberin Devamı


Doğum sonrası genital estetikler kadınların özgüven kazanmasına ve çiftlerin cinsel hayatının düzelmesine yardımcı olan hasta memnuniyeti yüksek prosedürlerdir. Şikayeti olan kadınlar kadın hastalıkları ve doğum uzmanından kendi sorunlarına özel daha ayrıntılı bilgi almalıdır.