Gazete Vatan Logo

Füze kalkanına gözdağı

İran uzun menzilli füzelerini sergileyerek dünyaya gövde gösterisi yaptı

İran’a karşı yeni füze kalkanı projesi gündemdeyken, Tahran yönetimi uzun menzilli füzelerini sergileyerek dünyaya gövde gösterisi yaptı. İran lideri Ahmedinecad “Bize kalkacak eli kökünden keseriz” tehdidi savurdu.

BİRÇOK Batı ülkesi ve Ortadoğu için son yıllardaki en büyük endişe nedenlerinden biri İran’ın nükleer programı...

ABD bu tehdite karşı geçen hafta yeni bir füze kalkanı projesi açıklarken, Türkiye de sınır bölgelerine yerleştirilmek üzere Patriot savunma sistemleri almaya hazırlanıyor. Son haftalarda bu tartışmaların yoğunlaşması üzerine Tahran yönetimi de dişini gösterme ihtiyacı duydu. Ancak bu gövde gösterisi için iyi bir bahene gerekiyordu. Bu bahane de İran-Irak Savaşı başlangıcının yıldönümü olan 22 Eylül’ün “Kutsal Savunma Haftası” ilan edilmesiyle sağlandı. Ve İran yönetimi dün Kutsal Savunma Haftası için düzenlenen törenlerle uzun menzilli füzelerini bütün dünyaya sergiledi. Ülkenin savunma gücünün en önemli unsurlarını oluşturan bir tonluk akıllı “Gasid” bombası ile kısa, orta ve uzun menzilli Fecr, Hut, Şahin, Zilzal, Fatih, Gadr, Şahap ve Siccil füzelerinin yeni versiyonları gösterildi. İran’ın 12 Kasım 2008’de başarıyla denediğini açıkladığı katı yakıtla çalışan karadan karaya uzun menzilli “Siccil-1” füzesi de ilk kez dünkü törenlerde görücüye çıktı.

Kimse bize saldıramaz

Tank, top, uçaksavar, insansız uçak, hücumbot, denizaltı, elektronik savunma sistemi ve uydu haberleşme donanımı da tören alanından geçiş yaptı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, “İran ordusu ülke ve bölge güvenliğinin hizmetinde, savunmaya yönelik caydırıcı bir güçtür. Bugün dünyada hiçbir güç İran’a el kaldıracak cesarete sahip değil. Bir kez daha vurguluyorum ki, silahlı kuvvetlerimiz dünyanın neresinde olursa olsun bize karşı elini tetiğe götürmek isteyenlerin ellerini kesecek” dedi.

Tahammül kalmadı

İran lideri, “Yabancı güçlerin binlerce kilometre öteden gelip, bölgemize asker yığması, ülkeleri işgal etmesi, insanları öldürmesi kabul edilemez. İşgalci ve zorba güçlere sesleniyorum. Topraklarınıza dönün. Bölgemiz, yabancıların varlığına uzun süre tahammül etmez. Bölgeye milyarlarca dolarlık silah satıp, başkalarını güvenliği bozmakla suçluyorlar” diye konuştu.

dipNOT:

Tahran’la İstanbul arası 2 bin 165 kilometre. Ankara ise 1500 kilometre.

Haberin Devamı