Gazete Vatan Logo

Fransız basını panikte!

Fransız basını panikte!

Fransa'da Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin Senato'dan da geçmesi, uluslararası basında da geniş yankı buldu.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Komisyon'un üye ülkelerin milli meclislerinde yapılan oylamalarla ilgili yorum yapmadığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye ile üye ülkeler arasında itidalin hâkim olması temennisi dile getirildi.

Fransız basını panikte

Uluslararası basın ise Türkiye'nin tepkisini öne çıkarıyor.

NEW YORK TIMES: "FRANSA SENATOSU'NUN YASAYI GEÇİRMESİ TÜRKLERİ ÖFKELENDİRDİ"

New York Times gazetesi, haberi " Yasa Fransa Senatosundan geçti, Türkleri Öfkelendirdi" başlığı ile duyurdu. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Fransa'ya karşı önlem alacağız" sözlerine yer verildi, Fransa ile Türkiye arasındaki askeri işbirliğinin, ekonomik anlaşmaların bir süredir askıda olduğuna dikkat çekildi.

New York Times, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yasayı Fransa tarihinde kara bir leke olarak gördüğünü de kaydetti.

Fransız basını panikte

BBC: 'TÜRKLER ÖFKELİ'

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'nin tepkisine geniş yer verdi. BBC, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yasayı "sorumsuzluk" şeklinde nitelendirdiğini belirtiyor, Türkiye'nin Paris'teki büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun Fransa ile ilişkilerde bir yırtılma yaşandığı şeklindeki sözlerini aktarıyor. BBC, yasanın, ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ile Fransa arasında ciddi bir çatlağa yol açabileceği şeklindeki görüşlere yer veriyor.

Yasada "Ermeni" ifadesine yer verilmemesinin de Türkiye'yi yatıştırmadığına dikkat çeken BBC, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'ın ise yasanın kabulünü "tarihe altın harflerle yazılacak gün" olarak tanımladığının altını çiziyor.

THE GUARDIAN: "TÜRKİYE KALICI SONUÇLAR KONUSUNDA FRANSA'YI UYARDI"

İngiliz Guardian gazetesi de, Fransa'da Senatodaki tartışmaların öğleden sonra başlayıp, bütün akşam sürdüğünü aktardı. Sarkozy'nin yasayı Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden önce onaylayacağı tahmininde bulunan Guardian, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'den aşırı tepki vermemesini istediğini de yazdı.

RİANOVOSTİ: "FRANSA ERMENİ İDDİALARININ REDDİNİ YASAKLADI"

Rusya'da yayımlanan Rianovosti gazetesi, Fransa Senatosu tarafından da kabul edilen yasanın, Türkiye ile Fransa'yı karşı karşıya getirdiğini yazdı.

JAPAN TODAY: "TÜRKİYE FRANSA'NIN KARARINI SORUMSUZLUK OLARAK NİTELENDİRDİ"

Japan Today gazetesi de, Türkiye'nin yasaya sert tepki verdiğini, Dışişleri Bakanlığı'nın Fransa'ya karşı kalıcı yaptırım uyarısını sayfalarına taşıdı.

JARUSALEM POST: ANKARA İLİŞKİLERİ MASLAHATGÜZAR SEVİYESİNE İNDİREBİLİR"

İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'nin Fransa'ya misillemede bulunacağını, ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirebileceğini yazdı.

Türkiye Hakarete uğradı Yeni Zelanda televizyonu, Fransa'daki yasayla Türkiye'nin hakarete uğradığı flaşını attı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin bir üyesine karşı ekonomik ambargo kararı alamayacağını, ancak kamu ihalelerinden Fransa'nın dışlanabileceğini, diplomatik krizin de büyüyebileceğini kaydetti.

IRISH TIMES: "TÜRKİYE ÖFKELİ"

IrishTimes gazetesi de Türkiye'nin tepkisine yer verdi, Fransa Türkiye ilişkilerinde ciddi bir diplomatik gerilim yaşanacağını kaydetti.

The News: 'Türkiye Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Taşıyabilir' Pakistan'da yayımlanan The News gazetesi ise, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınabileceği yolundaki sözlerini aktardı, Türkiye'nin Euronews'tan çekilebileceği yolundaki haberlere de yer verdi.

PRESS TV: "FRANSA SENATOSU TARTIŞMALI YASAYI KABUL ETTİ"

İran'ın Press Televizyonu ise, Fransa'nın tartışmalı yasayı kabul ettiğini, Türkiye'nin sert tepki gösterdiğini, Fransa'ya karşı önlemlerin kalıcı hale geleceği uyarısında bulunduğunu duyurdu. (TRT Haber)

Haberin Devamı