Gazete Vatan Logo

Fransa’nın ‘Yüce Divanı’nda yargılanacak

Lagarde, Maliye Bakanı’yken, Adidas’ın eski patronunun davasında usulsüzlükle suçlanıyor

Fransa’nın ‘Yüce Divanı’nda yargılanacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Fransa’da maliye bakanı olarak görev yaptığı dönemde iş adamı Bernard Tapie davasında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Fransa’nın Yüce Divanı sayılan Cumhuriyet Adalet Mahkemesi’nde yargılanacak. Lagarde suçlu bulunması halinde, hakkında bir yıla kadar hapis ve 15 bin euroya kadar para cezası istenebilecek. Lagarde basına yaptığı açıklamada, suçsuz olduğunu belirterek, bakan olduğu dönemde her zaman devletin çıkarlarını koruduğunu ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterdiğini söyledi.

IMF: Güvenimiz tam

IMF Sözcüsü Gerry Rice ise açıklamasında, IMF yönetim kurulunun Lagarde’a güveninin tam olduğunu bildirdi. Fransa’da Cumhuriyet Mahkemesi’nde sadece eski bakanlar görevleri süresince işledikleri suçlarla ilgili davalarda yargılanıyorlar.

İşte davanın geçmişi

Adidas’ın sahibi Bernard Tapie, 1993’te hisselerini Fransız bankası Crédit Lyonnais’e devretmiş, ancak banka, hisseleri bir süre sonra büyük bir karla satmıştı. Dolandırıldığını ileri süren Tapie’nin iyi ilişki içinde olduğu eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy talimat verip konuyla Maliye Bakanlığı’nın ilgilenmesini istemiş, hakem heyeti kurulmuştu. Dönemin Maliye Bakanı Christine Lagarde’ın hakemlik yaptığı kurul, Tapie’ye 404 milyon euro ödeme yapılmasına karar vermişti. Söz konusu dava, hükümetin iş adamı lehine devreye girmesi yüzünden dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de başını ağrıtıyor.

Haberin Devamı