Gazete Vatan Logo

First Lady yargılansın

First Lady yargılansın

İsrail First Lady’sinin şişe depozito bedellerini ‘harçlık’ yapması ülkede ‘Watergate’ ve ‘Bottlegate’ adıyla anılmaya başlandı. Netanyahu, ‘Beni devirmek için eşimi karalıyorlar’ dedi. First Lady ‘hırsızlıkla’ suçlanabilir.

İsrail First Lady’si Sara Netanyahu’nun resmi konutta kullanılan şişelerin depozito ücretlerini cebe indirmesi ulusal skandala dönüştü. Netanyahu ailesinin 2009’dan bu yana geri dönüşüme verilerek bedelleri alınan şişelerden 14 bin 750 TL dolayında gelir elde ettiği, First Lady’nin de bu paraları devlete iade etmek yerine ‘harçlık’ yaptığı açığa çıktı. Konutta çalışan bir görevlinin Sara Netanyahu aleyhinde açtığı ‘mobbing’ davası sırasında açığa çıkan skandal hem sosyal medyada hem de yazılı basında alay konusu oldu. Sarah Netanyahu’nun fotomontajlı kareleri binlerce İsrailli tarafından paylaşıldı. İsrail Devlet Denetleme Kurulu üyesi Joseph Shapira kendi incelemesi sonucu hazırladığı raporu Başsavcılığa sunduğunu, artık First Lady’nin hakkında soruşturma açıp açmama kararının Başsavcı’da olduğunu açıkladı. Muhalefet lideri Isaac Herzog, “Gençler çalışacak iş, oturacak ev bulamazken bunları çözmekle yükümlü olan başbakan şişe peşinde koşuyormuş” diyerek Netanyahu’yu eleştirdi. İsrail’in en saygın basın kuruluşlarından sol görüşlü Haaretz gazetesi, dünkü başyazısında ‘Sara Netanyahu yargılansın’ diye çağrı yaptı. ‘Watergate’ ve ‘Bottlegate’ olarak anılan olayın ‘Hırsızlık’ kategorisine girebileceğini belirten gazete başyazısında, İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein’a çağrıda bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

Gülüp geçilemez

‘Bu hafife alınacak, gülüp geçilecek bir durum değil. Kamunun gözü önündeki insanların davranışları kendi özel hayatlarını ilgilendirir. Ancak bu davranışlar bir suç içeriyorsa o zaman durum değişir. Başbakanlığın depozito bedelinin bir kısmını geri ödemiş olması zaten suçlamaların doğru olduğu anlamına geliyor. Netanyahu ailesinin devletin kasasından kendi ceplerine aktardığı gerçek rakamın belirlenmesi için bir soruşturma açılması şarttır. Ayrıca bu depozito bedellerinin tahsil edilmesine aracı olan görevlilerin de sorumlulukları gözardı edilmemelidir. Bu kişiler emrinde çalıştıkları siyasetçiye değil devlete ve hukuka sadık olmalıdır. Başsavcı Yehuda Weinstein, şimdi kendisini atayan Başbakan’a değil İsrail halkına sadık olduğunu bu konu hakkında inceleme başlatarak kanıtlamalıdır.’

Haberin Devamı

‘Medya’daki bazı odaklar...’

Netanyahu, muhaliflerin liderlik ettiği Likud genel merkezi önüne çuval çuval şişe yığıp ‘Şişeni de al git’ diye pankart açması sonrası Facebook üzerinden bir açıklama yayınladı. Yaşananların kendisini devirerek solcu bir hükümeti iş başına getirmek isteyen çevrelerin planının parçası olduğunu iddia eden Başbakan, ‘Medya içindeki bazı odaklar seçim öncesinde bana zarar vermek için eşime karşı bir karalama kampanyası yürütüyorlar’ diye yazdı. Netanyahu depozito bedelinin bir kısmının devlete iade edildiğine de açıklamasına yer verdi ancak daha sonra Facebook mesajını bu kısmı silerek yeniledi.