Gazete Vatan Logo

Filistin’in kalbini istedi

BM Güvenlik Konseyi’nin ‘İsrail işgal edilen Filistin topraklarında tüm yerleşke inşaalarını derhal durdursun’ kararına misilleme için Tel Aviv yönetimi hem Doğu Kudüs’te yüzlerce projeyi onayladı hem de Batı Şeria’nın kalbi olan bölgeyi istedi.

Filistin’in kalbini istedi

İsrail’de koalisyon hükümetinde Eğitim Bakanlığı yapan ve aynı Yahudi Evi Partisi’nin de lideri olan Naftali Bennett, İsrail Radyosu’nda yayınlanan açıklamasında, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Yahudi yerleşim birimleri inşaatının durdurulması yönünde alınan karara karşılık Batı Şeria’da C statüsündeki bölgelerin İsrail’e verilmesini istedi. Bennett, “Önümüzde iki seçenek var: ya boyun eğeceğiz ya da egemen olacağız. Geçen 25 yıl taviz ve boyun eğme yılları oldu, şimdi egemen olma zamanı geldi” ifadelerini kullandı. Bennett, “BMGK’nın kararına verilecek en iyi cevap, Maale Adumim’in İsrail topraklarına katılması olacaktır” dedi.

Oslo Anlaşması

Maale Adumim 1975’te kurulmuş ve 1991’de genişletilmiş olup etrafındaki diğer Yahudi yerleşim birimleriyle birlikte Batı Şeria’yı kuzey ve güney olarak ikiye ayırıyor. Mısır tarafından çarşamba günü BMGK’ya sunulan ve daha sonra yine Mısır’ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu defa karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuella ve Senegal tarafından oylanmıştı. İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini ‘derhal ve tamamen’ durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK’da kabul edilmişti. Filistin ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşması’na göre Batı Şeria idari ve güvenlik bakımından Filistin yönetimine bağlı ‘A’, idari olarak Filistin yönetimi, güvenlik bakımından İsrail’e bağlı ‘B’ ve Filistin yönetimine bağlı ‘C’ bölgesi olmak üzere 3 kısma ayrılıyor.

Haberin Devamı

ABD elçisi çağrıldı

İsrail Devlet Radyosu’nun haberine göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ABD Büyükelçisi Shapiro’yu, ABD’nin BMGK’da oylamaya sunulan İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini ‘derhal ve tamamen’ durdurmasını talep eden karara karşı çekimser oy kullanmasının ardından ‘durumu açıklama toplantısına’ çağırdı.