Gazete Vatan Logo

Fezlekeler açılmayabilir

Meclis, 4 bakanın fezlekeleri için 19 Mart’ta toplanacak. Çiçek’in eğilimi, soruşturma açılmadan belgeleri inceletmeme yönünde

Fezlekeler açılmayabilir

TBMM Genel Kurulu’nun dört eski bakanla ilgili fezlekeler için olağanüstü toplanma tarihi belli oldu. CHP, AK Partili 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin Genel Kurul’un bilgisine sunulması ve bu sunumun gecikmesine neden olanların tutumlarıyla ilgili genel görüşme açılması için Meclis’in 18 Mart’ta toplanmasını istemişti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yetkisi çerçevesinde olağanüstü toplantı tarihini 19 Mart olarak belirledi.



CMK’yı referans alacak

Çiçek, konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada, muhalefetin fezlekelere ekli dosyaları inceleme talebine ilişkin de önemli mesajlar verdi. İlk kez TBMM’ye savcılık üzerinden soruşturma talebi geldiğine dikkat çeken ve Meclis Soruşturması’nın da adli bir faaliyet olduğunu vurgulayan Çiçek, bu nedenle izleyeceği usul açısından CMK’yı referans alacağına işaret etti.



Ekler açılır mı?

Soruşturmaların gizliliği CMK’da düzenleniyor. Yasa müdafiler ve suçtan zarar görenlerin vekillerinin dosya içeriğini inceleyip belgelerin örneğini alabilecekleri hükmünü içeriyor. AK Parti kurmayları, Meclis’te komisyon kurulduğu andan itibaren 4 bakan için “soruşturma” sürecinin başlamış olacağını belirterek, komisyon kurulmadan fezlekelere ekli dosyaların incelemeye açılmaması gerektiğini savunuyor. Çiçek’in de bazı AK Partililere, “Soruşturma evresi, yani komisyon aşamasında gizli kalması gerektiğini kabul ettiğimiz belgeleri, komisyon kurulmadan incelemeye açmak doğru olmaz” değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.



AK Parti: İade edilsin

Çiçek’in, bu kararına karşı CHP’nin olası tepki ve dosyalara ulaşma gayretlerini dikkate alarak TBMM’de gerilim yaşanmaması için dosyaları savcılığa iade edebileceği de belirtiliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Savcılığın fezlekeleri tüm ekleriyle Meclis’e gönderilmesinin yanlış olduğunu belirterek, “Bu dosyalar savcılığa iade edilmeli. İade edilmezse de Soruşturma Komisyonu kurulana kadar gizli tutulmalı” dedi. Çiçek, dosyaların eklerinin iade edilmesi gerektiği yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine de “Bu taleplerin hepsini ceza muhakemesi terazinde tartarız” dedi.

Haberin Devamı