Gazete Vatan Logo

FETÖ’cülerin kafa karıştırma taktiği mi?

Genelkurmay Başkanı’nın eski başdanışmanı olan Orhan Yıkılkan, 2015’te darbe girişimi olabileceğine ilişkin rapor geldiğini, 2016’da da dört havacı ve bir karacı generalin hazırık içinde olduğuna dair MİT’in Davutoğlu’na rapor sunduğunu öne sürdü

FETÖ’cülerin kafa karıştırma taktiği mi?

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davanın sanıklarından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eski başdanışmanı Kurmay Albay Orhan Yıkılkan hakkındaki suçlamaları reddederken çarpıcı iddialar ortaya attı.

Genelkurmay karargâhında yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davanın dün görülen celsesinde Orhan Yıkılkan savunma yaptı. Yıkılkan, Kasım 2015 ve Şubat 2016’da, “darbe girişimi olabileceği” konusunda iki ciddi ihbar geldiğini ve bunu Akar’a bildirdiğini öne sürdü. “Referansım Hulusi Akar’dır” diyen Yıkılkan savunmasında şunları anlattı:

‘Yaşar Güler araştırdı’

“Kasım 2015’te bir rapor geldi. O da 15 Temmuz benzeri bir darbe girişiminin olacağı ile ilgili bir rapordu. Yaşar Güler çalışma yaptırdı. Böyle bir ihtimal var mı, yok mu? En sonunda bu çapta böyle bir şey olamaz diye karar verildi. Bir kenara konuldu. Şubat 2016’da o zamanlar ciddiye aldığım, ciddi olduğunu düşündüğüm bir konu olduğu için komutana arz ettim. Dört havacı generalle bir karacı generallin darbe hazırlığı içinde olduğu raporu, MİT müsteşarı tarafından dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na sunulduğu bilgisi geldi. Özel Kuvvetlerden bir albayın bilgisi idi. Sonra bunu komutana arz ettik. Ondan sonra benim açımdan ciddi bir konuya dönüştü.”

Haberin Devamı

Darbe girişiminin içinde kimler var sorusunu da Yıkılkan, “karışık gruplar yaptı” dedi.

İsimleri veremedi!

Yıkılkan’a beş generalin darbe hazırlığında olduğuna dair savunmasında yaptığı açıklaması hatırlatılarak, söz konusu generallerin kimler olduğu soruldu. Bu konuda kendisine bilgi veren kişinin karacı bir asker olduğunu, bu generallerden sadece 15 Temmuz’da öldürülen Semih Terzi’nin ismini verdiğini aktaran Yıkılkan, “Bu bilgi şüpheden ibaretti. Genelkurmay Başkanı’yla görüşeceğimiz sırada söylerim diye düşündüm. Böyle bir bilgi MİT’te de vardı diye düşündük” ifadelerini kullandı.

Tanımayız mı sandın!

Savunma yapan eski Albay Murat Koçyiğit, 15 Temmuz’da sivil kıyafetli bir şekilde Akıncı’ya gittiğini söyleyince, Mahkeme Başkanı üniformalı fotoğraflarını gösterdi. Sanık, “Ben değilim” dedi. Tepki gösteren hakim, “Bıyık bıraktın diye seni tanımayacağımızı sandın” dedi.

Haberin Devamı

Ajandadaki darbe notları

Yıkılkan’a ait olduğu öne sürülen bir ajandada darbede yapılacaklara ilişkin notlar tespit edilmişti. Ajandanın bir sayfasında Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’in ismi ve nasıl gözaltına alınacağı not edilmişti. Sayfanın alt bölümünde ise bir başka liste yer alıyor. Listede Turgut Aslan, Melih Gökçek ve Bekir Bozdağ yer alıyordu. İlk sıradaki TEM Daire Başkanı Turgut Aslan, olay günü Jandarma Genel Komutanlığı’na davet edilerek kafasına kurşun sıkılmış ve ağır yaralanmıştı.

Erdoğan’ın otelini aramıştı!

Orgeneral Akar’ı derdest eden ekip arasında yer aldığı öne sürülen Yıkılkan, iddianamedeki diğer sanıkların beyanlarına göre 15 Temmuz günü Genelkurmay Başkanı Özel Kalem Müdürü Kurmay Albay Ramazan Gözel’in odasında Kurmay Albay Doğan Öztürk, Kurmay Albay Cemil Turhan ve başka rütbelilerin de bulunduğu kişilerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış’a gelen mesajlar sonrası sıkıyönetim emirlerinin doğru olduğunu söylediği belirtilen Yıkılkan’ın, Adil Öksüz liderliğinde Konutkent ve Mamak’ta yapılan toplantılara katıldığı da ifade edildi. Orhan Yıkılkan’ın, darbe girişiminden 2 gün önce telefonundan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı Marmaris’teki Grand Yazıcı Oteli’ni araştırdığı da ortaya çıkmıştı. Kayıtlara rağmen Yıkılkan bunları reddetti.

Haberin Devamı

Türkkan: Bana Yıkılkan söyledi

Genelkurmay Başkanı Akar’ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan, ifadesinde darbe yapılacağını ilk kez Albay Yıkılkan’dan öğrendiğini anlatmıştı: “Ben darbe yapılacağını 14 Temmuz 2016 Perşembe günü saat 10.00-11.00 sıralarında öğrendim. Orhan Yıkılkan bana darbe planladıklarını söyledi. 15 Temmuz 2016 Cuma günü öğleden sonra beni aldı. Birlikte Tümgeneral Mehmet Dişli’nin odasına gittik. Dişli darbe teşebbüsü başladığından ilk önce Hulusi Akar Paşa’nın odasına kendisinin tek başına gireceğini, ona darbeyi tebliğ edeceğini, onun kabul etmesi halinde darbe faaliyetinin başına geçirileceğini bize söyledi.”

Haberin Devamı