Gazete Vatan Logo

Fatura 100 milyar dolar!

8 kişinin ölümüne, binlerce kişinin evsiz kalmasına yol açan Harvey Kasırgası’nın Teksas’a maliyeti çok ağır oldu

Fatura 100 milyar dolar!

ABD’nin güneyindeki Teksas eyaletini vuran Harvey Kasırgası ve ardından gelen sel felaketinin yükselen su seviyesi nedeniyle önümüzdeki günlerde daha da kötü sonuçlara neden olacağı tahmin ediliyor. Ülkenin dördüncü büyük kenti Houston’a Cuma akşamından bu yana 75 santimetre yağış düştü. ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi (NWS) gelecek günlerde bu oranın iki katına çıkabileceği uyarısında bulundu. Teksas eyaleti yetkilileri şu ana kadar 8 kişinin fırtına ve sel nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenler arasında içinde bulundukları kamyonet sele kapılan büyükanne, büyükbaba ve 4 torundan oluşan bir aile de var. Yetkililer Teksas’ta fırtınadan mağdur olan yaklaşık yarım milyon kişinin yardım talebinde bulunmasını beklediklerini açıkladı.

Trump: Uzun sürecek

ABD Başkanı Donald Trump, Teksas ve komşusu Louisiana eyaletlerinde olağanüstü hal ilan etti. Trump Teksas’ı ziyaret etti. Yeniden inşa sürecinin uzun süreceğini ve zorlu olacağını söyleyen Trump, bunun milyarlarca dolara mal olabileceğini belirtti. ABD’nin en büyük dördüncü kenti olan Houston’da yaklaşık 6,6 milyon kişi yaşıyor. Harvey Fırtınası ile bölgeye 1 haftada düşecek olan yağışın, bölgenin bir yıllık ortalama yağışına denk olacağı tahmin ediliyor. Ulusal Kasırga Merkezi, hayati tehlike taşıyan fırtınanın Teksas’ın güneydoğusunda ilerlemeyi sürdüreceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Doğal afetlerin etkilerini araştıran “Enki Research” adlı şirketin tahminlerine göre, Harvey Kasırgası’nın maliyeti ilk aşamada 30 milyar doları aşabilir. Yatırım bankası Imperial Capital’in sigorta analisti David Havens de toplam kaybın 100 milyar dolara ulaşabileceğini öngörüyor.

Ülkenin enerji merkezi Teksas’ı vuran Harvey Kasırgası’nın petrol rafinerilerine verdiği zararın derecesinin, ekonomik kayıp için büyük önem arz ettiği belirtiliyor.

Teksas, ABD’nin petrol ve doğalgaz endüstrisinin kalbini oluşturuyor. Fırtına nedeniyle bölgedeki birçok rafineride üretim durdu. Meksika Körfezi’ndeki 737 petrol platformundan 105’inde üretime ara verildi. Bölgedeki petrol üretimi yüzde 22 düştü. 8 kişinin yaşamını yitirmesine ve binlerce ABD’linin evsiz, 300 bine yakın Teksaslı’nın da elektriksiz kalmasına neden olan Harvey Kasırgası’nın ülke ekonomisine 100 milyar dolara mal olabileceği öngörülüyor.

Haberin Devamı