Gazete Vatan Logo

Fakirlere 678 milyon liralık bedava kömür

Fakirlere bu yıl 2 milyon ton kömür dağıtılacak. İhtiyaç sahiplerine bedelsiz kömür dağıtımı uygulaması kapsamında kamu kömür kurumlarına 678 milyon lira görev zararı ödenecek

Doğu’da bazı illerde kar yağışı görülürken, fakirlere bedava kömür dağıtımı da yeniden gündeme geldi. Bu yıl ihtiyaç sahiplerine 2 milyon ton kömür dağıtılması bekleniyor. Bakanlar Kurulu kararına göre, il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenerek valiliklere bildirilecek fakir ailelere, müracaatları üzerine asgari 500 kilogram bedelsiz kömür veriliyor.

Uygulama karşılığında Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bu yıl 678 milyon lira görev zararı ödemesi yapılması öngörülüyor. Valiliklere yapılan kömür tesliminden doğan vergi ve harçlar (KDV dahil) Türkiye Kömür İşletmeleri ve Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından ödeniyor. TKİ ve TTK’nın CİF satış esaslarına göre valiliklere teslim edeceği kömüre ilişkin bedeller görev zararı sayılıyor ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35. maddesi çerçevesinde ilgili kuruluşlara ödeniyor.

Havayı kirletmeyecek

TKİ ve TTK Genel Müdürlükleri dağıtılacak kömürü valiliklere ulaştırırken, TCDD de taşınacak kömüre öncelik verecek. Dağıtılacak kömürün niteliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yayımlanan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olacak.

Haberin Devamı

Kuraklık elektrik maliyetlerini artırdı

Yağışların yetersizliği nedeniyle hidroelektrik santrallerin üretimindeki düşüşün termik santrallerdeki üretimin artırılmasıyla telafi edilmesi, Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) üretim maliyetlerini yükseltti. Bunun yanı sıra programlı fiyat ayarlamalarının yıl içinde yapılmaması sonucu EÜAŞ’ın 2014’ü zararla kapatması bekleniyor.

Yüzde 9’luk zam maliyetleri karşılamadı

2015 Yılı Programı’na göre, doğalgaz fiyatlarındaki yüzde 9’luk artış, BOTAŞ’ın artan maliyetlerini karşılamaya yetmedi. Döviz kurunun program tahminlerinin üzerinde gerçekleşmesinin etkisiyle doğalgaz alım maliyetleri yükselen BOTAŞ, yıl içerisinde doğalgaz alım-satım faaliyetinden zarar etti. Satış fiyatları bu yılın başında yüzde 9 artırılmasına rağmen ortalama doğalgaz satış fiyatları ile alım maliyetlerinin dengelenmesi ihtiyacı devam ediyor.

Haberin Devamı