Gazete Vatan Logo

Fakir ama mutlular

178 ülkede yapılan "Mutlu Gezegen" endeksi fakir ülkeleri üst sıralara taşıdı. ABD'nin 150. sırada olduğu endeksin birincisi Vanuatu Adası

New Economics Foundation (NEF) tarafından yayımlanan "Mutlu Gezegen" endeksinde 178 ülke sıralandı. Endeks hazırlanırken doğal kaynakların tüketimi, ortalama ömür ve insanların mutluluğa dair sorulara verdiği yanıtlar karşılaştırıldı. Pasifik Okyanusu'nda kendi halinde bir ülke olan 205 bin nüfuslu Vanuatu dünyanın en mutlu ülkesi seçildi. İkinciliği ise uyuşturucu kaçakçılığı ile ünlü Kolombiya aldı. Onu Kosta Rika, Panama, Honduras gibi fakir Latin Amerika ülkeleri izledi.

Zenginler taban yaptı
Türkiye'nin 178 ülkenin arasında 98'nci sırada yer aldığı listede, zengin G-8 ülkelerinden İngiltere 108, Fransa 129, ABD ise 150'nci oldu. NEF direktörü Andrew Simms, sıralamanın şaşırtıcı olduğunu kabul etti ve "Mutlu Gezegen endeksi ülkelerin vatandaşlarına, çevreye saygıyı da içeren hoş bir yaşam sunmadaki başarı ya da başarısızlığını ölçüyor" dedi. Listenin en kötüleri arasında yer alan Rusya 172. sırada.