Gazete Vatan Logo

F-35 olmazsa su-57 verelim

ABD’nin F-35 restine karşılık Türkiye’nin alternatifleri masaya yatırdığı öne sürülüyor. Rus basını da, “Türkiye’nin S-400 alacağı kimin aklına gelirdi. F-35’ler engellenirse, savaş jetimiz SU-57’yi de satabiliriz” yorumunu yaptı

F-35 olmazsa su-57 verelim

Üretiminde 10 Türk firmasının yer aldığı 5’inci nesil savaş uçağı F-35’in Türkiye’ye teslimatı konusunda ABD sürekli engel çıkarıyor. Son olarak ABD Savunma Bakanlığı bütçesine ilişkin yasa tasarısında Türkiye’ye verilmesi gereken F-35 savaş uçaklarının satışlarının durdurulmasını öngören tasarının oy birliği ile kabul edilmesi, Ankara’dan sert tepki gördü. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “ABD’den engelleme gelirse karşılık veririz” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da daha önce “ABD F-35 satışını iptal ederse Türkiye’den karşılığını alır” diye konuşmuştu. Geçtiğimiz günlerde konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir de Türkiye’nin F-35 konusunda alternatifsiz olmadığını açıkladı.

İşte bu alternatiflerden birinin de Rus savaş uçağı Sukhoi SU-57 olduğu iddiası gündeme geldi. Bu iddiayı ortaya atan ise Rus basını. Natsionalnaya Oborona (Ulusal Savunma) dergisinin baş editörü İgor Korotçenko, Rus haber ajansı Sputnik’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘Ortaklığı pekiştirir’

Haberin Devamı

Korotçenko, “Rusya, stratejik ortaklığı pekiştirmek için Türkiye’ye SU-57 satabilir. Birkaç yıl önce hiç kimse Türkiye’ye S-400 sevk edileceğini tahayyül bile edemezdi. Ancak bu anlaşma imzalandı” sözleriyle, F-35’e karşılık yeni bir alternatifi masaya koymuş oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de S-400 alımı yüzünden ABD’nin, Türkiye ile yapmış olduğu F-35 satışı anlaşmasına engel koyma çabalarını eleştirmişti. Putin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tanıdığım kadarıyla, birisinin kendisine yönelik baskı araçları kullanarak sonuç elde etmesi çok zor. Aksine, bu Sayın Erdoğan’ı daha da cesaretlendirecektir ve ulusal çıkarlarını gözeterek taviz vermeyecektir” demişti.

Taş koyan İsrail mi?

Türkiye ile ABD arasındaki F-35 krizinde yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, bölgede F-35’lere sahip tek ülke olarak kalmak isteyen İsrail, bu uçakların Türkiye’ye verilmesine karşı. Haaretz gazetesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail’in askeri kapasitesine dair ayrıntıların komşu ülkelere sızmasından endişelendiğini, bu nedenle Türkiye’ye F-35 tedarik edilmemesi için ABD ile görüşme halinde olduklarını söyledi. Haaretz gazetesi, İsrail ile ABD arasındaki görüşmelerde, F-35’lerin kapasitesini yükselten ve Amerikalılar tarafından geliştirilen yazılımın tedarik edilmemesinin de konuşulduğunu yazdı. Buna göre, İsrail Hava Kuvvetleri’nin söz konusu yazılımı Temmuz ayında alması planlanıyor ve İsrail, aynı yazılımın Türkiye’ye de verilmesinden endişeli. Haaretz, bu konunun anlaşmaya dair müzakerelerin bir parçası olduğunu Washington’daki kaynakların da doğruladığını yazdı. İddiaya göre şu an masadaki ihtimallerden biri, Türkiye’ye uçakların bu yazılım olmaksızın verilmesi, böylece İsrail’in askeri üstünlüğünü sürdürmesi.
‘Vazgeçmek kolay değil’
Emekli Hava Pilot Tümgeneral Ayhan Gümüş: F-35 projesi bundan 15 yıl önce başladı ve çok büyük yatırımlar yaptık. Karşılıklı taahhütler var ve bundan kolay vazgeçmek mümkün değil. ABD ilk ambargoyu koyduğunda bundan 35 yıl önce Aynen Yunanistan ve Fransa’nın yaptığı gibi sistemlerimizi çeşitlendirmeliydik. Tüm sistemlerimizi Amerikan sistemlerine sağladığımız için bu saatten sonra F-35’ten vazgeçmemiz kolay kolay mümkün değil.
‘Şu anda en iyisi SU-57’
Emekli Hava Pilot Tümgeneral İrfan Sarp: Performans olarak değerlendirildiğinde bugün için dünyada en iyi savaş uçağı Sukhoi SU-57 diyebilirim. 5’inci nesil uçaklara baktığımızda ABD’nin ve Rusya’nın iki uçağı ile Çin uçağı var. F-35, kısa menzilli (harekat yarıçapı) ve hantal bir uçak. Performans açısından F-35’i en son sıraya koyuyorum. SU-57’ler daha hızlı, güçlü ve manevra kabiliyeti daha yüksek. Ber Pilot olarak SU-57’nin kokpitine oturmak isterim.
Özellikleri:
Mürettebat: 1

Uzunluk 20 m

Yükseklik: 5 m

Kanat açıklığı 15 m

Azami hız: 2 bin 600 km/saat

Azami uçuş mesafesi: 5 bin 500 km

Uçuş süresi: 5.8 saat

Top: 30 mm GŞ-301 9A1-4071K entegre top, 150 mermi

Silah bölmesi: 4. K-77-1 ve K-37M havadan-havaya, H-38ME ve H-58UŞKE havadan karaya, H-35UE taktik gemi füzeleri ile KAB-500 güdümlü uçak bombası taşıyor.

Havada ilk kapışma

İsrail’in “F-35’leri savaşta kullanan ilk ülke olduk. Hizbullah’ı Beyrut ve Suriye’de vurduk’ açıklamasının ardından Rusya da en gelişmiş savaş uçağı olan SU-57’leri sahneye çıkardı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ‘Rusya’nın beşinci jenerasyon radara yakalanmayan savaş uçağı SU-57’ler Suriye üzerinde düzenlenen operasyonlarda yeni geliştirilen havadan karaya Kh-59MK2 füzelerini fırlatıyor’ açıklaması yaptı. Bu açıklama Rusya’nın F-35’e karşı geliştirilen uçağını aktif olarak servise soktuğu
anlamını taşıyor.

Haberin Devamı