Gazete Vatan Logo

Evliliğin en mutlu dönemi ilk 5 yıl!

Üsküdar Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre evlilikte en çok mutlu olunan zaman dilimi ilk beş yıl çıktı. Beş yıldan sonra evlilik doyumunun düştüğü belirtildi.

Evliliğin en mutlu dönemi ilk 5 yıl!

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Doğan tarafından ‘evlilik doyumu ve mutluluk’ arasındaki ilişkilerin araştırılması amacıyla yapılan araştırmada ilginç sonuçlar çıktı. 342’si kadın (yüzde 70.2) ve 145’i erkek (yüzde 29.8) olmak üzere 487 evli kişinin katıldığı araştırmanın verileri Oxford Mutluluk Ölçeği ve Evlilik Doyumu Ölçeği ile gerçekleştirildi.

Aşk eğitim dinlemiyor

18-70 yaş arasındaki kişilerin katıldığı, araştırmaya göre mutluluk düzeyi yüksek olanların evlilik doyumu da artıyor. Evli erkeklerin ‘evlilik doyum’ düzeyi yani memnuniyeti kadınlardan daha yüksek çıktı. Araştırmada eğitim düzeyinin evlilik doyumunu etkilemediğini de tespit etti. Araştırmaya göre evliliğin ilk beş yılında bireylerin evlilik doyumunun daha yüksek olduğu tespit edildi. Beş yıldan sonra evlilik süresi uzadıkça evlilikten alınan doyum düşüyor. Tanışarak-görüşerek evlenenlerin evlilik doyumları, görücü usulü evlenenlere göre daha yüksek bulundu.

Haberin Devamı