Gazete Vatan Logo

Esir çocuklara bayram hediyesi! 'Yakında Türkiye'ye gelecekler'

Türkiye’den DAEŞ’e katılan teröristlerin Irak cezaevlerinde bulunan çocuklarını ülkeye getirmek için çalışma sürüyor.

Esir çocuklara bayram hediyesi! 'Yakında Türkiye'ye gelecekler'

Anne veya babaları DAEŞ’a katılan ve Irak’taki cezaevlerinde yaşam mücadelesi veren Türk çocukların akrabaları, çocuklardan gelecek müjdeli haberi bekliyor.

Milliyet'ten Cihat ASLAN'ın haberine göre; Çocukların Türkiye’ye getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Irak’taki üst düzey Türk yetkili ise, “Ümidimiz Ramazan Bayramı gelmeden önce işlemi tamamlanan çocuklarımızı ailelerine kavuşturmak. Çocukların yazı Türkiye’de geçirmelerini sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İdam edilecekler

2014 ile 2017 yılları arasında çocuklarını yanlarına alarak DAEŞ’e katılan Türk vatandaşı erkeklerin çoğunluğu çatışmalarda öldü. DAEŞ’in Irak’tan tamamen temizlenmesinin ardından ortada kalan eşleri ise çocukları ile birlikte cezaevlerinde tutuluyor.

Türk kadınlardan bazılarına mahkeme tarafından idam cezası verilirken, bazıları da müebbet hapisle cezalandırıldı. Ortada kalan çocukların Türkiye’ye getirilmesi için yoğun çalışmalarda bulunan Türk Dışişleri Bakanlığı ve Irak’taki Türk yetkililer her görüşmede konuyu gündeme getiriyor. Üst düzey bir Türk yetkilinin verdiği bilgiye göre, cezaevindeki çocuklardan işlemi tamamlananların Ramazan Bayramı’ndan önce Türkiye’ye getirilmeleri planlanıyor.

Haberin Devamı

Türk yetkili, “Irak’ta cezaevlerinde kalan Türk çocuklar konusunda işin hem Türkiye hem de Irak tarafında iyi bir yoldayız. Hapishanelerde çok sayıda çocuk olduğu için her biri ayrı bir süreç işliyor. İşin Türkiye ayağında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bunu yönetebileceği ve idare edebileceği bir düzenin kurulması gerekiyor. Türkiye’deki hazırlıklar o noktaya geldi diye düşünüyorum. Biz de Irak İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile tüm görüşmelerimizde hapishanelerdeki çocukların durumunu gündeme getiriyoruz. Artık çocukların teslim alınmasına ilişkin son hazırlıkları yaptık” ifadelerini kullandı. Hapiste sadece Türk çocuklarla görüşebildiklerini belirten Türk yetkili, şöyle konuştu:

“Çocukların Türkiye’deki ailelerinin temsilcileri ile bakanlığımız ilk günden beri temas halinde. Biz de takip edilen süreçle ilgili bilgi paylaşıyoruz. Aileler hapishanedeki koşullar ve gelişmeler babında çocukların alıkonuldukları yerden de haber alabiliyor. Cezaevinde sadece çocuklar ile görüşebiliyoruz,. Önümüzdeki dönemde yaz kıyafetleri götürdüğümüzde o sırada kadınlarla bir görüşme imkânımız olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bir kısmı gönderilebilir’

Ramazan Bayramı’nda bazı ailelere çocuklarını kavuşturmak istediklerini belirten yetkili, “Çocukların bir kısmı Ramazan Bayramı’ndan önce gönderilebilir. Onun için çalışmalarımız devam ediyor. Ankara da bu ölçüde hazır gibi gözüküyor. Bir şekilde çocukları tek kalemde uçağa bindirerek göndermek istiyoruz. Çocukların bu yazı Türkiye’de geçirmesi için çabalıyoruz. Ramazan Bayramı gelmeden bu işin olacağına inanıyorum” diye konuştu.