Gazete Vatan Logo

Esad’ın milisleri Fırtına’ya tutuldu!

Suriye devlet televizyonu, kendilerine ‘halk güçleri’ diyen milislerin Afrin’e giriş görüntülerini yayınladı. Fırtına obüsleri, milislerin girdiği bölgeye 4 kez uyarı atışı yaptı. Milisler, top atışlarının ardından geri çekildi

Esad’ın milisleri Fırtına’ya tutuldu!

Önceki gün Esad’ın, YPG’nin çağrısı üzerine Afrin’e gireceği iddiaları gündeme bomba gibi düşmüştü. Dün sabah ise terör örgütü YPG’nin ‘silahları teslim etme’ şartını kabul etmediği, Esad’ın da Afrin’e girmediği önü sürüldü. Ancak akşam üzeri Suriye devlet televizyonu, Afrin’e giren hükümet yanlısı milislerin görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, kamuflaj giyen milisler silahlarını ve Suriye bayraklarını sallayarak terör örgütü YPG’nin elindeki bir kontrol noktasından Afrin’e giriş yapıyordu. Afrin’e gidenlerin Suriye ordusu değil Esad rejimi yanlısı ‘halk birlikleri’ adı verilen milis güçleri olduğu ve ilk grubun 270 kişiden oluştuğu öne sürüldü. TSK’nın, konvoyun geçtiği bölgeyi, topçu atışlarıyla bombardımana tuttuğu bildirildi. Bunun üzerine milisler, rejim bölgesine geri kaçtı.

‘Rejimle anlaşmadık’

YPG’nin sözcüsü Birusk Heseke, rejim yanlısı milislerin Afrin sınırlarında konuşlandırılacağını öne sürdü. YPG’den gelen bir başka açıklamada da, “Rejimle anlaşma yapılmadığı ancak gönüllülerin geldiği” iddia edildi. Pazartesi günü Suriye devlet televizyonu, PYD/PKK’nın işgalindeki Afrin’e “halk güçleri” olarak nitelendirilen bir grubun gireceğini duyurmuştu. Hemen yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Eğer rejim, YPG’yi temizlemek için girerse problem yok. YPG’yi korumak için giriyorsa Türk askerini hiç kimse durduramaz” ifadesini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde “Suriye rejimi bu yola girerse sonuçları olur” uyarısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Silahlı gönüllüler

Afrin’e giren milislerin, kendilerini SAA/NDF (Suriye Ulusal Savunma Kuvvetleri) olarak adlandıran grup olduğu öğrenildi. 2012 yılında kurulan grup, Suriye ordusuna bağlı olduklarını öne sürüyor ve silahlı sivil gönüllülerden oluşuyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Tuzak kokan hareketler

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar: Bunların kim olduğu belirsiz, arkalarında kimlerin olduğu belli olmayan bir kuvvet var. Şiiliğe dair bir takım figürler barındırıyor ama bu bir tuzak. Sonuçta Türkiye’nin şiiliğe dair bir adımı yok. Konvoy görüntüleri incelendiği zaman Türkiye’yi tahrik etmeyi amaçlayan şekiller, sözler ve semboller var. Bu bir tuzak, bir provokasyon ve bunun arkasında da açıkçası PKK olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Rusya’dan diyalog mesajı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin güvenlik çıkarlarının Şam yönetimiyle doğrudan diyalog yoluyla korunabileceğini söyledi. Rus Interfax haber ajansının haberine göre Lavrov, “Afrin’deki durum, Şam ve Ankara’nın doğrudan diyalog kurmasıyla çözülebilir” ifadelerini kullandı. Moskova’da Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Afrin’deki durumla ilgili “Türkiye’nin güvenlik çıkarları, Şam’la doğrudan diyalog yoluyla tamamen korunabilir” dedi.

20’Sİ ÇOCUK 77 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Guta’da katliam devam ediyor!

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye hava kuvvetlerinin Pazartesi günü Şam yakınlarındaki Doğu Guta’ya yaptığı saldırıda aralarında 20 çocuğunda bulunduğu 77 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Haberde roket ve topçu ateşine hedef olan Doğu Guta’da en az 300 kişinin de yaralandığına yer verildi. Birleşmiş Milletler hava saldırılarına derhal son verilmesini talep etti. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün başkanı Rami Abdül Rahman hükümet kuvvetlerinin ocak ayında kuşatma altına alınan Doğu Guta’ya kapsamlı harekât başlatmaya hazırlandığını söyledi. Doğu Guta sakinlerinin paniğe kapıldığı ve evlerin bodrum katlarına sığındığı haber verildi. Bombalara hedef olan Duma kentinde de çok sayıda çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi. Örgüt son beş gün içinde Doğu Guta’da 245, başkent Şam’da ise 20 kişinin öldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

‘Derhal son verin’

Birleşmiş Milletlerin Suriye insani yardım koordinatörü Panos Mumtsis Doğu Guta’ya yapılan hava taarruzlarına derhal son verilmesini talep ederek, “Bölgedeki sivillerin durumunun tamamen kontrolden çıktığını ve sivillere anlamsız yere acı çektirildiğini” söyledi. Muhaliflerin başkent Şam yakınlarındaki son kalesi sayılan Doğu Guta’da iki İslamcı örgüt ile cihatçılar ittifakı Hayat Tahrir el-Şam’ın faal olduğu bildiriliyor. Esad rejimi başkent Şam’a roket ve havan saldırılarının düzenlendiği Doğu Guta’ya hâkim olmaya çalışıyor.

Haberin Devamı