Gazete Vatan Logo

Esad’a 1 kilometre!

Esad’ın sarayına 1 km uzaklıktaki El Mezze, muhaliflerle ordu arasında sert çatışmalara sahne oldu

2 saat süren çatışmada 80 kişinin öldüğü ileri sürüldü

Suriye ordusunun yaptığı sert operasyonlar sonucu Humus ve İdlib’de kontrolü kaybeden muhalifler, başkent Şam’da Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sarayının dibinde “gövde gösterisi” yaptı. Şam’ın en lüks semtlerinden olan, bazı büyükelçiliklerin yanısıra zenginlerin ve rejimin önde gelen isimlerinin evlerinin bulunduğu El Mezze semti önceki gece silah sesleriyle inledi.

Hedef kayınbirader mi?

Büyük bir patlamanın ardından muhalif Özgür Suriye Ordusu militanları ile Suriye askerleri arasında çatışmalar başladı. Makineli tüfek, bazuka sesleri duyuldu. Görgü tanıkları çatışmaların İsviçre Büyükelçiliği ile Esad’ın kayınbiraderi olan Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Asıf Şevket’in evinin yakınlarında yoğunlaştığını söyledi. Sabah 4’e kadar aralıksız devam eden çatışmalar sonunda muhalif kaynaklara göre en az 80 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin 50’sinin Suriye askeri olduğunu öne süren muhalifler 200 sivilin de yaralandığını iddia etti. Suriye resmi ajansı SANA ise çatışmalarda ölenlerin sayısını 3 olarak duyurdu.

Meydan okudular

Çatışmanın ülkede bir yıldır devam eden isyan dalgasında orduyla muhalifler arasındaki en sert çatışma olduğu belirtiliyor. Üstelik ordunun aldığı sıkı güvenlik önlemleri altında ülkenin diğer kesimlerine oranla daha sakin olan Şam’ın merkez mahallelerinden birinde yaşanması da muhaliflerin “meydan okuması” olarak nitelendiriliyor. Özgür Suriye Ordusu’nun lideri olan ve Türkiye’de saklanan albay Riyad El Essad da Associated Press haber ajansına telefonla verdiği demeçte Şam’daki çatışmalarla ilgili konuşmayı reddederek, “Bunlar hassas askeri konulardır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı