Gazete Vatan Logo

Ermenek’te Saffet Bey mağdurmuş!

Ocak işletmecisi Has Şekerler’in sahibi Saffet Uyar savcıya ifade verdi. Avukatı, orada su bulunduğunu bilmediklerini, bunun devletin hatası olduğunu anlatıp “Saffet bey ve çalışanları bu kazanın mağduru” dedi

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında 14 gün önce mahsur kalan 18 işçiden 2’sinin cesetlerine ulaşılmasının ardından, savcılık ocakla ilgili şirketlerin sorumlularının ifadelerini aldı. Ocağın işletme ruhsatının, Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi’nde olduğu ortaya çıktı. Cenne, ocakta faaliyet gösteren Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’ni sorumlu tuttu. Has Şekerler ise devleti suçladı.

Cenne: Sorumlu onlar

Cenne’nin yöneticisi Abudllah Özbey’in avukatı Tevfik Budağdaycı, asıl sorumlunun ’rödövans sözleşmesi’ ile ocağı işleten Has Şekerler olduğunu öne sürdü: “Cenne ruhsat sahibi. Kendisinin işletmesi ya da çalışanı yok. Burada ruhsat sahibi şirket, denetmen gibidir. Nasıl Soma’da TKİ ve bakanlığın bir sorumluğu olmadığı gibi bizim açımızdan Cenne Şirketi sadece ruhsat sahibidir. Bu ruhsat sahibi şirketin yaklaşık 8-10 taşeronu var. Rödövans üretimi yaparlar. Üretimi yapan şirketlerin hepsi birbirinden bağımsızdır. Bunlar ürettikleri malın sevk ve irsaliyesi Cenne Şirketi’nin olmak üzere kendileri satarlar ve Cenne burada şunu kontrol eder, yüzde 2 devlet hakkının intikalini sağlar. Bu ana kontrol dışında başka bir sorumluğu yoktur.”

Haberin Devamı

Has Şeker: Devlet hatalı

Ocağı işleten Has Şekerler’in sahibi Saffet Uyar’ın avukatı Şeref Han, olayın meydana geldiği bölgede eskiden kullanılıp terk edilen ocakların imalat planları ve haritalarının olmadığını öne sürerek, şunları söyledi: “Has Şekerler’in sahibi Saffet Uyar’dan çalışan işçiye kadar hiçbirisi, tepesindeki binlerce tondan haberdar değildi. Üzerinizde tonlarca su olduğunu bilseniz, hayatınız boyunca yaptığınız bütün birikimlerinizi, mal varlığınızı o suyun altına yatırır mısınız? Has Şekerler’in bütün çalışanları, sahibi de dahil, bu kazanın mağdurudur. 1995- 97 yıllarında kimin üretim yaptığı, üretim planlarının kime verildiği bilinmiyor. Niye oradaki mevcut işletmecide eski imalatların imalat planları, haritaları yok. Maden kanunu 29. madde bütün maden işletmelerini nisan ayında üretim haritasını hazırlayıp Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MİGEM) verme yükümlülüğü getirir. Aynı madde, MİGEM’e ocakta bu plan çerçevesinde bir tehlike var ise söz konusu işletmeyi uyarma ve o işletme tehlike geçinceye kadar imalatını durdurma sorumluluğu ve yetkisini getirir. Denetleme ve kontrol görevleri yerine getirilmiş mi? Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü koleksiyon olsun diye toplamıyor ki bunları. Bakmayacak ve uyarmayacaksa niçin imalat haritalarını istiyor. Devletin ciddi hatası olduğunu düşünüyorum.”

Haberin Devamı

‘Harita rahatlıkla bulunur

Cenne’nin avukatı Tevfik Buğdaycı ise, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde haritanın rahatlıkla bulunabileceğini söyledi.

Sekiz gözaltı
Ermenek soruşturmasında savcılık önceki gün şu kişileri gözaltına aldı: Ermenek Cenne Linyit’in yöneticisi Abdullah Özbey, aynı şirketin işleme müdürü Mehmet Zeybek, teknik nezaretçi Ali Uyar, Has Şekerler Madencilik’ten işletme müdürü Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti. Savcılığın gözaltı kararı verdiği Has Şekerler’in sahibi Saffet Uyar da dün avukatıyla gelerek teslim oldu.
VATAN o şirketi buldu: ‘Kroki iddiası doğru değil’
Has Şekerler Maden Ocağı’nın sahibi Saffet Uyar’ın avukatı Şeref Han, 1997 yılında imalat yapan bir şirketin, çalışılan alanları gösteren krokiyi Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne teslim etmediğini ve felaketin de bundan dolayı yaşandığını iddia etti. Ocak yetkilileri de, 1995 ile 1997 yılları arasında kendi maden ocaklarının hemen karşısında bulunan bir başka ocağın, çalışılan alanları gösteren krokiyi Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne iletmediğini iddia ederek, su patlamasının yaşandığı alanın varlığından haberdar olmadıklarını söylediler. VATAN, aynı alanda 1994 ile 1997 arasında çalışma yapan maden şirketine ulaştı. Zeybekler Numune adlı şirket, şu an sadece nakliyat işleri yapıyor. Şirketin o dönem maden ocağının işletme sorumlusu olan Şerafettin Zeybek, “1997 yılında çalışılan bölgelerin krokisini Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne iletmediğimiz söyleniyor. Bu doğru değil çünkü biz üretim kapasitesi düşünce madeni 1996 yılının 10’uncu ayında kapattık. 1997 yılında zaten üretim yapmadık. Bu konu ile ilgili bizim bilgimize henüz başvurulmadı.” (Kenan BUTAKIN HABER MERKEZİ)
Gıda yardımı
Karaman’ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında mahsur kalan 16 işçiye ulaşılması için çaba harcanırken, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda 78 kamu birimi ve sivil toplum örgütü işçi ailelerinin yanında olmaya çalışıyor. Türk Kızılayı görevlileri, işçilerden 4 çocuk babası Bahri Üzer’in evine gıda kolisi teslim etti.
Yeni yasa çarşamba açıklanıyor

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, maden kazalarının önlenmesi ile ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından önümüzdeki çarşamba günü çok önemli bir yasa tasarısının açıklanacağını söyledi. Çelik, önceki gün Nevşehir’de şunları söyledi: “1960 yıllarını andıran modelle biz geleceğe yürüyemeyiz. Önümüzdeki çarşamba günü konuyla ilgili önemli bir yasa tasarısını Başbakanımız kamuoyuyla paylaşacak. Bu gibi işletmelerin ne gibi yöntemlerle devre dışı kalacağı, hangilerinin hangi usullerle hizmet edeceği hususlarında bu kazalarla bir noktaya gelmiş oluyoruz. Acı bir tecrübe ama madenlerle ilgili ciddi yapısal sorunlar ele alınacak ve nihai bir nokta konacak. Teknolojinin kullanıldığı havza madenciliği bir sürece hızlı bir şekilde girmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı