Gazete Vatan Logo

Erkeklere kök hücreden tek başına iktidar umudu!

Dünyada giderek başarılara imza atan ve birçok hastalığa çare olması beklenen kök hücre teknolojisi, bu kez de penis üretiminde kullanıldı

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde bulunan Wake Forest Yenileyeci Tıp Enstitüsü, yakında insanlar üzerinde de denenmeye başlanacak olan yapay penis organı, 6 yıldır tavşanlar üzerinde deneniyordu. Bir kazada zedelenen ya da kanser yüzünden penisini kaybeden erkeklere müjde veren bu gelişme, penisi olmadan doğan çocukları iyileştirme amacıyla 1992 yılında başlatılmış. Öncelikle kişilerin kendi hücrelerinden üretilen organın hastaya uyumundan emin olan ABD’li araştırmacılar, nakledilen organın 6 ay içinde vücutla bütünleşerek kendisini geliştirmeye başladığını kaydediyor.

Değiştirmek isteyene de

Öte yandan doğduğu bedenden memnun olmayarak cinsiyet değiştirmek isteyen kişilerin hayatı boyunca acı çektiği nakil organların yerine, artık vücutla tam uyumlu olması beklenen penisin bütün işlevleri yerine getirebilmesi de bekleniyor. Penisin ereksiyon halinin nörofizyolojik bir işlem olduğunu kaydeden İngiliz Ürolog Asif Muneer, “Doğal bir ereksiyonu yapay bir organda gerçekleştirebilmek zor gözüküyor. Beynin kontrolündeki bu işlev yeni organda da olabilirse bilim adına mucize olur” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı