Gazete Vatan Logo

Erkekler göğüs küçültüyor!

Ünlü ya da ünsüz, artık erkekler de estetik operasyona sıcak bakıyor.

Günümüzde herkes mükemmel ve sağlıklı görünmenin yollarını arıyor. Artık erkekler sadece saçları ile değil, yüz ve vücudundaki tüm ayrıntılarla daha yakından ilgileniyor.

Transmed Saç&Kozmetik Cerrahi Kliniği plastik cerrahlarından Dr. Özge Ergün ‘’Çeşitli nedenlerle göğüslerinde büyüme olan erkekler plastik cerrahi sayesinde bu sorundan kısa sürede kurtuluyor. Birçok erkek göğüsleri nedeniyle denize bile giremiyor. Oysaki 1.5- 5 saat arasında değişen bir operasyon, erkekleri bu dertten kurtarabiliyor.’’ Diğer tüm bilinmeyenleri Dr. Özge Ergün’e sorduk…

Öncelikle Jinekomasti nedir?

Büyüme çağındaki erkeklerde hormonların etkisiyle göğüs bölgesinde dolgunluk, büyüme ve hassasiyet olması doğal bir tablodur. Bu genellikle 13–15 yaş arası erkek çocuklarda görülür, bazen tek taraflı olabilir ve yüzde doksan beş vakada birkaç yıl içinde kendiliğinden geçer. Geçici olması gereken bu durum çeşitli nedenlerle kalıcı hale gelirse ‘Jinekomasti’ olarak isimlendirilir. Jinekomasti gençlerin aktivitelerini, giyim kuşamlarını etkileyebilecek sosyal bir probleme dönüşebilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler tişört giymekte, denize girmekte ve başkalarının yanında soyunmakta sıkıntı yaşayabilirler.

Jinekomastinin oluşmasının sebebi nedir?

Jinekomastinin çok çeşitli nedenleri olabilir. Jinekomasti bazen hormonal, tümoral nedenler ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin hormon salgılayan tümörler meme dokusunda gelişmeye yol açabilir. Orta yaşlarda aniden meme dokusunda büyüme olan bir kişide hormon düzeylerine ve tümör markerlarına bakılmalı, vücutta hormon salgılayan bir tümör olasılığına karşı inceleme yapılmalıdır. Bunun dışında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, testis hastalıkları, eroin ve benzeri uyuşturucu madde kullanımı, kilo almak ve kas kitlesini arttırmak için anabolizan ilaçlar kullanmak da jinekomastiyle sonuçlanabilir. Bazen de jinekomastiye neden olan etken bulunamaz. Genç erkeklerde meme yapısı daha çok bağ dokusu ve meme dokusundan oluşurken, yetişkinlikte ise yağ dokusundan oluşur. Klasik jinekomasti ergenlik döneminde başlayıp devam ederken, diğer nedenlerle oluşan jinekomastiler daha ileri yaşlarda ortaya çıkabilir ve tek taraflı görülme sıklığı daha fazladır.

Jinekomasti büyüklüğü ve deride yarattığı bolluğa göre üç grupta değerlendirilebilir.

Büyüklük ve deride gevşeklik, sarkma vardır.
Büyüklük kadın göğsü gibidir ancak deride sarkma henüz oluşmamıştır
Büyüklük sınırlı ölçüdedir ve deride gevşeklik, sarkma yoktur.
Jinekomastinin nedeni tespit edildikten sonra tedavi planlamasına geçilir.

Jinekomastinin tedavisinde, cerrahi müdahale şart mıdır?

Maalesef cerrahi tedavi dışında herhangi bir hormonal tedavi ile gerilemesi mümkün değildir.

Birinci evre jinekomasti varsa ve fazlalık ağırlıklı olarak yağ dokusundan oluşuyorsa liposuction yapılarak tedavi edilebilir. Eğer göğüsteki fazlalık gland denilen meme dokusundan oluşuyorsa meme başından yapılan küçük bir kesiyle bu doku çıkarılır.

İkinci evre jinekomasti için de aynı tedavi yapılır.

Üçüncü evredeki jinekomastilerde ise diğer prosedürlere ek olarak fazla derinin de çıkarılması gerekir. Bu durumda çıkarılacak deri fazlalığının derecesine göre iz kalabilir. Kalan izin belirginliği kişinin cilt yapısına göre değişir.

Ameliyat öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?

Tüm cerrahi müdahalelere hazırlıkta olduğu gibi, ameliyat öncesi dönemde on gün süreyle aspirin alınmamalıdır. Sürekli kullanılan ilaçlar ve önemli rahatsızlıklar doktora bildirilmelidir. Ayrıca ameliyattan 8 saat önce sıvı ve katı gıda alımı kesilmelidir.

Jinekomasti ameliyatı nasıl gerçekleşiyor?

Jinekomasti ameliyatı hastane ortamında ve genel anestezi altında yapılır. Birkaç küçük kesiden 3–4 mm. kalınlığındaki kanüllerle yağ dokusu dışarıya alınır. Alınacak meme dokusu varsa meme başı alt çizgisinden yapılan yarım ay şeklindeki kesiden fazla meme dokusu çıkarılır. Kesi yeri tam meme başı çizgisinde kalan çok soluk bir iz bırakarak iyileşir. Eğer meme dokusu çıkarılmışsa ameliyat bölgesinde oluşabilecek sızıntıları önlemek amacıyla dren konulabilir.

Ameliyat 0,5–2 saat sürer, ameliyat bölgesinin baskı altına almak için özel bir korse giydirilir. Drenlerden gelen sıvı miktarına göre drenler 1–2 gün sonra çıkarılır. Ameliyat bölgesindeki dikişlerin alınmasına gerek yoktur.

Ameliyat günü ya da ertesi gün hastaneden taburcu olabilir, 1–2 gün sonra ise normal hayata başlayabilirsiniz. Korse bir hafta boyunca sürekli giyilmelidir. Birinci haftadan sonra özellikle gündüzleri ağır aktiviteler yapıyorsanız üç hafta boyunca korsenizi giymenizde fayda vardır.

Operasyon sonrası iyileşme süreci nasıl ilerliyor?

Ameliyat bölgenizde ilk günlerde ödem, hassasiyet, morluk ya da kol hareketleriyle ağrı olabilir. Bunlar beklenilen durumlardır ve üçüncü günün sonunda hızla iyileşmeye başlarlar. Ağrınız olursa ağızdan alacağınız hafif ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Hassasiyet bazen daha uzun sürebilir. Bazen uyuşma, batma ve yanma hissi de duyabilirsiniz, ancak, bunlar günlük yaşantınızı etkileyecek boyutlarda olmaz.

İkinci haftada havuza veya denize girebilirsiniz, ama altı hafta süreyle güneş koruyucu krem kullanmalısınız. Ayrıca yine bu süre içinde buhar banyosu, solaryum ve saunadan kaçınmalı, ağır sporlara sınırlama getirmelisiniz.

Son olarak bu operasyon herhangi bir risk taşıyor mu?

Bütün cerrahi işlemler gibi jinekomasti ameliyatı da belli riskler içerir.

Erken Dönemde Olası Komplikasyonlar: Kanama; dren kullanımı ile en aza indirebilir, aşırı kanamaya eğilimi olanlarda ya da aspirin kullananlarda bu risk daha fazladır. Enfeksiyon: Genellikle pek rastlanan bir komplikasyon değildir.

Geç Dönemde Olası Komplikasyonlar; Düzensizliklerle nadiren karşılaşılabilir, kötü iz, uzun süren uyuşukluk, karıncalanmalar ve renk değişiklikleri olabilir ki bunlar genellikle zamanla düzelir.

Haberin Devamı