Gazete Vatan Logo

Ergenekon hakimlerine tenzili rütbe ve sürgün

HSYK, çoğunluğu kaldırılan özel yetkili mahkemelerde görevli olan 271 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Ergenekon davasında görev yapan hakimler tenzili rütbe ile İstanbul dışındaki illere atandı


HSYK (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) 1. Dairesi, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasa gereği, bu mahkemelerde görev yapan hakim ve savcılarla ilgili atamaları yaptı. Çoğunluğu kaldırılan özel yetkili mahkemelerde görevli olan 271 hakim ve savcının yerinin değiştirildiği kararname ile Ergenekon davasında görev yapan asıl ve yedek üyeler, tenzili rütbe ile İstanbul dışındaki illere atandı. HSYK 1. Dairesi, kararnamenin kapatılan özel yetkililerde görev yapanlar dışında bazı hakim ve savcıların “talep, mazeret ve hizmet gerekleri” dikkate alınarak kararnameye alındığını duyurdu.

HSYK, gerekçeli kararı 7 aydır yazmadığı için hakkında inceleme başlatılan Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin tamamını İstanbul dışında görevlendirdi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese Sakarya’ya düz hakim olarak atandı. Yani hem tenzili rütbe hem de sürgün yemiş oldu. Mahkemenin üyeleri Hüsnü Çalmuk Kocaeli, Sedat Sami Haşıloğlu Trabzon’a atandı. Ergenekon davasında karar oturumlarına katıldıkları ortaya çıkan yedek üyelerden Fatih Mehmet Uslu Kütahya, Ercan Fırat Zonguldak, Nihat Topal Kayseri hakimliğine atandı.

Balyoz hakimi de gitti

Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Ali Efendi Peksak Kocaeli hakimliğine atandı. Balyoz davasında yeniden yargılamayı reddeden İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Gökmen Demircan da tenzili rütbeyle Tekirdağ hakimliğine atandı. Şike davasına bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci Bakırköy, üyeler Hikmet Şen ve Bülent Kınay, İstanbul hakimliğine atandı.

Ankara’daki özel yetkili mahkemelerde görev yapan hakimlerle savcılar ise başkentte yeni görevlere atandı.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun ilgili soruşturmayı uzun süre yürüten ve özel yetkililer kaldırılınca dosyayı Kahramanmaraş’a gönderen özel yetkili Malatya Savcısı Şeref Gürkan ile Malatya Başsavcıvekili Abdülkadir Gündem yeniden Malatya’ya atandı.

YOLSUZLUK SAVCISI KARA, AFYON’A GİTTİ

İstanbul’daki 17 Aralık soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, Afyon Savcısı oldu. İstanbul’da görülen KCK davasına da bakan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kazım Kahyaoğlu Sakarya’ya düz hakim olarak atandı. Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Vedat Dalda ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın yargılandığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Osman Kaya İstanbul hakimliğinde kaldı.

KPSS’de kopya iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan, Konya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atandı. Bir dönem özel yetkili başsavcı vekilliği de yapan, daha sonra milletvekilleri ile ilgili soruşturmaları yürüten Ankara Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen İzmir’e başsavcıvekili oldu.

Haberin Devamı