Gazete Vatan Logo

Erdoğan’ın yemin törenine gitmeyecek

CHP lideri: “Erdoğan’la ilişkimiz ‘zorunluluk’ kriteriyle sürecek. Yemin törenine gitmeyeceğim. Grubu ise serbest bıraktım. İsteyen gider...”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Ağustos’ta TBMM’de yapılacak olan yemin törenine katılmayacağını ancak CHP grubunu bu konuda serbest bırakacağını açıkladı.
‘Sivil darbe’
Kılıçdaroğlu, dün Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada Erdoğan ve AKP hükümeti tarafından hukuka karşı bir darbe gerçekleştirildiğini savunarak, şunları söyledi: “Anayasa işlemiyor, hukuk çalışmıyor, ilgili kurumlar çalışmıyor. Herkes bir kişinin, Erdoğan’ın ağzına bakıyor. O nedenle biz bir dikta yönetiminden bahsediyoruz. Sivil bir darbeyle karşı karşıyayız. Tüm kurumlar uyuyor; yasama, yürütme ve yargı olduğu gibi bir kişinin ağzından çıkacak sözlere kilitlenmiş durumda. Hal böyleyken bizim Erdoğan’la ilişkimiz ‘zorunluluk’ kriteriyle sürecek. Zorunlu olmadıkça kendisiyle temasımız olmayacak, herhangi bir görüşmeye de gitmeyeceğiz zorunlu olmadıkça. Bunlara, milletvekillerimizin teamüller gereği cumhurbaşkanı gezilerine katılmaları da dahil. Cumhurbaşkanı olmadan Anayasa ve hukuku çiğneyen, aile boyu yolsuzluğa batmış olan ve kul hakkı yiyen birisinin yemin törenine de katılmayacağım. Grubu ise serbest bıraktım. İsteyen gider.”

Haberin Devamı

Yemin töreni 28 Ağustos’ta

Recep Tayyip Erdoğan’ın ant içme töreni, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin dolduğu gün olan 28 Ağustos Perşembe günü yapılacak. TBMM Genel Kurulu, Cemil Çiçek’in başkanlığında saat 15.00’te olağanüstü toplanacak. Erdoğan, Genel Kurul’a ant içmek üzere geldiğinde, Çiçek oturumu açacak ve en yaşlı Başkanvekili sıfatı ile Ayşenur Bahçekapılı vasıtasıyla Erdoğan’ı Genel Kurul salonuna davet edecek. Çiçek, Erdoğan’a Cumhurbaşkanı seçim tutanağını Başkanlık Divanı’nda verecek. Erdoğan, daha sonra Bahçekapılı ile Genel Kurul kürsüsüne gelecek ve ant içeçek. Yemini milletvekilleri ve konuklar ayakta izleyecek. Ardından İstiklal Marşı okunacak. Erdoğan, ant içme töreninde, anayasa ve içtüzük hükümleri gereğince siyah elbise giyecek. Bahçekapılı, Erdoğan’ı askeri tören kıtası ile uğurlayacak. Erdoğan, daha sonra Anıtkabir’e, ardından da Çankaya Köşkü’e çıkarak, görevi devralacak.

Haberin Devamı