Gazete Vatan Logo

Erdoğan'dan Zaman'ın anketine yanıt!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Almanya ziyareti öncesi havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin sorusu üzerine Erdoğan, Zaman'da yayınlanan ankete karşılık olarak Konda'nın Ocak ayı anketindeki rakamları açıkladı

Erdoğan'dan Zaman'ın anketine yanıt!

Başbakan Erdoğan, tutukluluk süresini 5 yıla indireceklerini açıkladı: “Meclis’ten de bunun çıkmasıyla, öyle zannediyorum ki yüzlerce, binlerce insan bundan istifade edecek.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün önemli açıklamalarda bulundu. Tutukluluk süresinin 5 yıla indirileceğini belirten Erdoğan, bu konuyla ilgili yasanın en kısa sürede Meclis’e sevk edileceğini İstanbul’dan Almanya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Başbakan, kısa hazırladıkları demokratikleşme paketini kısa süre içerisinde TBMM Genel Kurulu’na getireceklerini söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: “Üç yeni paket daha söz konusu. Bunlardan bir tanesi Adalet Bakanlığı ile alakalı. Bir diğeri İçişleri Bakanlığı ile bir diğeri de şeffaflaşmayla alakalı. Özel Yetkili Mahkemeleri süratle kaldırmanın gayreti içerisindeyiz. Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile alakalı olarak orada yeni bir düzenlemeye gidiyoruz. Bunları Ceza Kanunu kapsamı içerisine alacağız. Tutukluluk süresi daha önce 10 yıldan 7,5 yıla indirilmişti. Biz dün yaptığımız bu çalışmayla bunu 5 yıla indirme kararı verdik ve şimdi bunu 5 yıla indiriyoruz. Meclis’ten de bunun çıkmasıyla, öyle zannediyorum ki; herhalde yüzlerce, binlerce insan bundan istifade edecek.”

Soruşturma açıldı mı?

Erdoğan, İçişleri Bakanlığı’nın “paralel devlet örgütlenmesine dair bir soruşturma başlattığı” yönündeki iddialar hatırlatılıncaysa şu yanıtı verdi: “Paralel yapılanmaya yönelik soruşturma denilince... Burada da tabii ki sadece İçişleri Bakanlığımızın değil, tüm istihbari çalışmalarımızın bundan sonraki hassasiyeti, mevcut eksikliklerin giderilmesi suretiyle, bu yöne çok daha farklı bir şekilde eğilmek. Çünkü devletin içerisindeki böyle bir yapılanma, bizim bir beka meselemiz haline gelmiştir. Dolayısıyla buna da bizim fırsat vermemiz mümkün değildir. Gereği neyse bunları da yapacağız.”


Böcek raporu nasıl sızdı?

Erdoğan, NTV muhabirinin, “Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun, ofisinize konulan böcekle ilgili raporunun ayrıntıları medyada yer aldı. ‘Başbakanlık koruma ekibinden alt düzeyli bir yöneticinin yerleştirildiğine inanılıyor.’ Bu konuyla ilgili gelişmeler nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Sevgili kardeşim, vallahi sen ayrıntıları öğrenmişsin. Ben bu ayrıntıları bilmiyorum. Şimdi Başbakanlık Teftiş Kurulu çok gizlilik kaydıyla Ankara Başsavcılığı’na bunu gönderiyor ve şimdi bundan sizin haberiniz oluyor. İşte paralel devlet bu. Hala paralel devlet yok diyenler başını şöyle bir iki elinin altına alsın da düşünsün. Bakın, benim haberim yok ama sizin haberiniz var. Fakat açıklamıyorsun, hadi açıkla.”

Adli kolluk vali ya da emniyet müdürüne

Erdoğan, önemli bir adımın da adli kolluk konusunda atılacağını belirtti: “Adli kollukta artık herhangi bir savcı istediği gibi ki yaptıkları zaten kanunsuzdu. Yani, ‘sen sen sen’ emniyetten bazı polisleri toplayıp bunları hemen adli kolluk gibi görevlendirip, ‘Hadi git şurayı bas, şunları topla gel...’ Böyle bir şey olamaz. Hiçbir üstün astından haberi yok. Ne emniyet müdürünün, ne valinin haberi var. Kalkıp bu tür adımların atılması şimdi ortadan kalkıyor. Bunun için bir geçiş süreci var. Bu geçiş sürecinde bu iş, valinin emir-komutasında olacak veya emniyet müdürünün. Valinin, emniyet müdürünün haberi olmadan adli kolluk görevi asla verilemez. Şimdi biz AB’nin de böyle bir talebi sebebiyle şöyle bir çalışmayı da düşündük. Dedik ki; ‘Adli kolluk gerekirse kurumu oluştururuz.’ Yani bir Adli Kolluk Kurumu kurarız, bu İçişleri Bakanlığı’na veya tamamıyla Adalet Bakanlığı’na bağlı olur ve bunun bir başı olur. Bunun görevi sadece adli kolluktur. Başka hiçbir şeyle de ilgili olmaz.”

ZAMAN MUHABİRİNE: Paralel yapıyla müşterek çalışıyorsunuz

Başbakan, Zaman muhabirinin, “MİT’in iş adamı Rıza Sarraf’ın bazı bakanlarla ilişkisi konusunda kendisine rapor verip vermediği sorusunu şöyle yanıtladı: “MİT’in bu tür raporlarına nüfuz edebilecek kadar paralel yapının temsilcisi durumuna düşüyorsunuz, Müşterek çalışıyorsunuz. Tabi sen değil, patronlarınız ve bu şekilde de bu işlere nüfuz etme yoluna gidiyorsunuz.”


‘Çık gel ne yapacaksan ülkende yap’

Başbakan Erdoğan, Habertürk muhabiri dün Zaman gazetesinde yayımlanan ve Ak Parti’nin oyunu yüzde 36 gösteren anketle ilgili değerlendirmesini sorunca şu karşılığı verdi: “Senin mensubu olduğun gazete dün başka bir anket yayımlamıştı. Hangisine inanalım? Bizim yaptırdığımız anketler var. Bunların dışında yapılmış anketler var. Konda herhalde benim şirketim değil. Konda’nın Ocak ayı anketini söylüyorum: AK Parti 47,7, CHP 28,5, MHP 14,4, BDP 5,9.

Paralel firma anketi

Zaman gazetesinde yayımlanan anketi ‘paralel yapı firmasının anketi’ diye niteleyen Erdoğan, isim vermeden ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’e de yüklendi: “Bunlar kendilerine göre bu ülkede bir irade oluşturabileceklerini zannediyorlar. Ama başaramayacaklar. Dünyanın değişik bir ucundan durup da Türkiye yönetilmez. Çıkarsın, gelirsin ülkende ne yapacaksan bunu burada yaparsın. O tür palavraları anketleri filan bu millet yutmuyor.”

Haberin Devamı