Gazete Vatan Logo

Erdoğan-Annan görüşmesi Rum basınında

Resmi ziyaret için ABD'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün New York'ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la gerçekleştirdiği görüşme Rum basınında geniş yankı uyandırdı

KKTC'deki TAK haber ajansına göre Rum basınında, Kuzey Kıbrıs'a yönelik izolasyonların kaldırılmasını öngören 28 Mayıs 2004 tarihli raporun Annan tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacağına ilişkin haberler ön plana çıktı. Rum gazeteleri özetle şu ifadelere yer verdi:

FİLELEFTHEROS: PAPADOPULOS RAPOR İÇİN 'KABUL EDİLEMEZ' DEMİŞTİ
Gazete, "Annan'ın Kıbrıs'ta çözüm çabalarının başarısızlığa uğramasının sorumluluğunu Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a yüklediği 'meşhur raporunu' BM Güvenlik Konseyi'ne yeniden sunacağını" bildirdi. Gazete 'olumsuz' diye nitelediği bu gelişmenin Genel Sekreter'in Erdoğan'la görüşmesinin ardından açıklandığını kaydetti. Gazeteye göre Annan, Güvenlik Konseyi'nden, Papadopulos'un 'kabul edilemez' diye karşı çıktığı Kıbrıs raporunu onaylamasını isteyecek.

MAHİ: BM GENEL SEKRETERİ YENİK DÜŞTÜ
Gazete, "Annan Yenik Düştü. ABD ve Erdoğan'ı Tatmin Etti. Raporunu Güvenlik Konseyi'ne Yeniden Sunacak ve Yeni Prosedüre Hazır Olduğunu Söylüyor" başlıklı manşet haberinde Annan'ın ne yapacağına karar vermediğini savunarak, Kıbrıs sorununda bundan sonra hangi adımları atacağı konusunda kartlarını kapalı tuttuğunu, ancak yeni prosedüre hazır olduğunu ima ettiğini yazdı. Mahi, Annan'ın Erdoğan'la görüşmesinin ardından, Kıbrıs raporunu onaylanmak üzere Güvenlik Konseyi'ne sunacağını açıkladığını, bu açıklamasıyla da Türk tarafının taleplerini ve ABD'nin perde gerisinde yaptığı baskıları tatmin ettiğini öne sürdü.

ALİTHİA: ERDOĞAN, ANNAN'A 3 YAZILI ÖNERİDE BULUNDU
Erdoğan'ın Annan'la görüşmesi öncesinde, kendisine 3 yazılı öneride bulunduğunu belirten gazete bunların, Türk limanlarının Rum bandıralı gemilere açılmasına karşılık KKTC'ye uygulanan ambargoların kaldırılması; Kıbrıs müzakerelerinin mümkün olduğunca çabuk bir şekilde yeniden başlaması ve Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerine Türkiye ve Yunanistan'ın da katılması şeklinde olduğunu yazdı.

HARAVGİ: ERDOĞAN GERİLİYOR
Erdoğan-Annan görüşmesine ilişkin haberini "Erdoğan Geriliyor - Güvenlik Konseyi Daimi Üyelerinin Yoğun Tepkilerinden Sonra Geçen Yıl Reddedilen Annan Raporu'nun Yeniden Sunulmasını İstiyor" başlığıyla manşete çıkaran gazete, Rum Yönetimi Sözcü Vekili Marios Karoyan'ın açıklamalarına da yer verdi. Gazeteye göre Karoyan, Erdoğan-Annan görüşmesini şöyle değerlendirdi: "Erdoğan'ın hedefi, Türkiye'nin uygun şartların ve uygun ortamın yaratılması çabasına katkıda bulunmaksa, bütün önerdikleri ve yaklaşımı, takvimler olmadan, hakemlik olmadan ve elbette iki tarafça üzerinde uzlaşma sağlanmış bir çözümün referanduma götürüleceği yeni bir müzakere turunun başlamasına karar vermesi halinde Genel Sekreter'e yardımcı olacak yöndeyse, o zaman olumlu bir gelişme olacağı kesindir."

Haberin Devamı