Gazete Vatan Logo

Erdoğan aleyhine hiç emir vermedim

Tutuklu Korgeneral Mehmet Eröz, “Erdoğan’ın askeri danışmanıydım hükümet aleyhine yayın yapılması için kimseye emir vermedim, emir almadım” dedi. Haberler çıkınca siteleri kapattığını söyleyen Eröz, “Dursun Çiçek’i de o görevden uzaklaştırdım” dedi.

İnternet Andıcı Davası’nında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın çapraz sorgusu tamamlanmasının ardından 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz hakkındaki iddilara cevap verdi. Eröz, hakkındaki suçlamaları reddetti. 2008 yılında Genelkurmay Harekat Daire Başkanı olarak göreve geldiğini söyleyen Eröz, “Başbakan Erdoğan’ın askeri danışmanıydım. İstediği konularda kendisine bilgi veriyordum. Yurdışından askeri misafirleri geldiğinde eşlik ediyordum” şeklinde konuştu.

‘Kimseye emir vermedim’

Eröz, “Ben göreve başlamadan 10 yıl önce kurulan sitelerle ilgili olarak hiç aklımdan hukuk araştırması yapmayı düşünmedim. Göreve başladığımda hükümet aleyhine yayın yapılması için kimseye emir vermedim kimseden emir almadım” dedi.

‘Siteleri durdurdum’

Eröz şunları söyledi: “Taraf Gazetesi’nde internet siteleriyle ilgili haber çıkması üzerine, Mevcut sitelerin durdurulması ve yeniden yapılandırılması için emir verdim. 4 ayrı konuda internet sitesi kurulması için andıç hazırladık. Bu konular, “terör, laiklik karşıtı eylemler, İç ve dış komuoyunu bilgilendirme, ve kurum tanıtımıdır. Dursun Çiçek’in Bilgi Destek Daire Başkanlığı’yla ilişkisini de ben kestim.”

İNTERNET DAVASI NEDİR?

Her şey Taraf’ın haberiyle başladı


“Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” davasının başlaması 2 yıl öncesine dayanıyor. 4 Şubat 2009’da Taraf gazetesi Genelkurmay tarafından işletilen “www.irtica.org, www.naksilik.com, www.nursi.info” gibi toplam 35 internet sitesinde, hükümet aleyhinde kara propaganda yapıldığını yazdı. Savcılık araştırmasında, sitelerin Genelkurmay’a ait olduğu tespit edildi. Tam da bu sırada Ergenekon Savcıları’na bir ihbar mektubu geldi. Mektupta ‘Andıç’ adı verilen bir belge de vardı. Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı tarafından Nisan 2009 tarihinde hazırlandığı iddia edilen belgede ise şu isimlerin imzası bulunuyordu: “Albay Gökçeoğlu, Albay Özüer, Albay Göktaş, Albay Çiçek, Albay Gülbahar, Albay Güçlü, Tuğgeneral Bakıcı, Korgeneral Ersöz, Korgeneral Pekin, Koraimaral Otuzbiroğlu, Tuğgeneral Çubukçu, Orgeneral Iğsız.” Andıç başlığı altında yazılan belgede ‘Harekat Başkanlığı’ndan’, ‘Genelkurmay 2. Başkanı’na’ yazıyordu. Bu belge savcılığın eline Eylül ayında ulaştı.

Talimat Başbakanlık’tan

Bu ihbardan sonra savcılık “andıç” belgesini delil olarak kabul etti ve imzası olanlara hükümete karşı kara propaganda yapmak iddiasıyla soruşturma başlattı. Askeri kanattan ilk açıklama Tuğg. Hıfzı Çubuklu’dan geldi. Çubuklu, andıçın Başbakanlığın bilgi ve direktifleri ile hazırlandığını açıkladı. Ancak Başbakanlık hemen yalanladı. Genelkurmay yazılı açıklama yaptı. Direktifin Başbakanlık tarafından 2000 yılında geldiği belirtildi. 26 Ekim 2010’da mahkemeye gönderilen yazılı açıklamada da direktifin Başbakanlık tarafından Milli Güvenlik Kurulu toplantısında verildiği belirtildi.

Kim doğru söylüyor?

Mahkeme belgeleri Başbakanlık’tan istendi. Ancak Başbakanlık Genelkurmay’ı yalanladı ve direktif verilmediğini duyurdu. Gözler MGK Genel Sekreterliği’ne çevrildi. Davanın ilk günü Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, MGK Genel Sekreterliği Hukuk Müşavirliği tarafından özel kurye ile gönderilen Ocak 2006 tarihli MGK belgesini okudu. Altında Başbakan Erdoğan’ın imzasının bulunduğu belge, alınan yetkiyi gösteriyordu.

AK Parti’den önce kuruldu

Genelkurmay belgelerine göre internet siteleri 1999’da kurulmaya başladı. 2009 yılına kadar da faaliyet gösterdi. Ancak kara propaganda yaptıkları iddiaları basında yer alınca 42 internet sitesi 4’e indirildi. Dönemin Gerelkurmay 2. Başkanı Tuğg. Hasan Iğsız mahkemede bu konuya dikkat çekti: “Siteler 10 yıl faaliyet gösterdi. ben sadece son yılından sorumluyum ama geriye kalan 10 yıldan sorumlu sorumlu tutuluyorum.”

Haberin Devamı