Cildimiz neden yaşlanır?

Yaşlanma cildimizin doğal bir sürecidir. Her insan er yada geç yaşlılık belirtilerini göstermeye başlar.

Cilt altında yağ dokusunda meydana gelen kayıplar nedeniyle, göz dudak ve burun çevresinde derin kırışıklıklar oluşurken, yanak ve gıdı bölgesinde ise sarkmalar meydana gelir. Cilt altı yağ dokusunun kaybı, cildin dolgun ve bakımlı görüntüsünün de kaybına sebebiyet verir. Bu durum özellikle yanaklar ve dudaklarda son derece belirgin bir şekilde seyreder.

Ancak yaşlanma sürecinin başlaması ve hızı her insanda aynı değildir. Peki, bu duruma ne sebep olmaktadır?

Uzun yaşam geni Klotho

Canlı organizmaların anatomik ve fizyolojik değişimini ifade eden yaşlanmada, genetik faktörler önemli bir etkendir. Son yıllarda hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalarda, yaşlanma sürecinde aktif rol alan bir genin varlığı tespit edilmiştir. Keşfedilen bu gene ise Yunan Mitolojisi’nde insanların hayat ipliğini eğiren tanrıçanın adına ithafen “Klotho” denmiştir.

Yapılan çalışmalar, Klotho geninin aşırı etkinliğinde hücrelerin ömrünün uzadığı, hasar görmesi halinde ise yaşlanmayı hızlandırdığı tespit edilmiştir. Cilt yaşlanması ile ilgili yapılan bu çalışmalarda adeta çığır açan bu keşif, güzellik ve bakım sektörünün gündemine yeni bir olguyu yerleştirmiştir.

Haberin Devamı

Cildinizin yaşlanmasını durdurmak için ne yapmalı?

Cildimizde yıllar ile birlikte ortaya çıkan yaşlılık belirtilerini yavaşlatmak için, yaşlanmaya neden olan hem iç faktörlere, hem de dış faktörlere karşı önlem almak gerekmektedir. Cildimizin doğal yaşlanma sürecini hızlandıran dış koşullara karşı önlem almak, yaşlanma belirtilerini minimize ederken, sürecinde daha yavaş ilerlemesini sağlayacaktır. Cilt yaşlanmasının sebeplerinden biri olan güneşin zararlı UV ışınlarına karşı, yüksek koruma faktörlü güneş koruyucular kullanmak, cildin nem dengesini koruyacak, zararlı kimyasal içermeyen nemlendiriciler kullanmak, egzersiz yapmak, cildi temiz tutmak, düzenli olarak cilt yapınıza uygun bakım yaptırmak, yaşlanmaya neden olan dış faktörlere karşı cildimizi koruyacaktır.

Haberin Devamı

Klotho geninin aktivasyonunu sağlayan, yaşlanma karşıtı (anti aging) ürünler kullanmak ise yaşlanmaya neden olan iç faktörleri kontrol altına alacak ve yaşlılığın istenmeyen belirtileriyle daha geç tanışmanızı sağlayacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR