Gazete Vatan Logo

Enis Berberoğlu'na 25 yıl hapis cezası! Tutuklandı

MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlanması davasında yargılanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’na müebbet hapis cezası verildi. Cezası 25 yıl hapse çevrilen Berberoğlu duruşma sonrası tutuklanarak Maltepe Cezaevi’ne konuldu

Enis Berberoğlu'na 25 yıl hapis cezası! Tutuklandı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görülen ‘MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlaması davasına CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile gazeteci Erdem Gül katıldı. Yurt dışında olan Can Dündar ise duruşmaya katılmadı. Gizli yapılan ve izleyici alınmayan duruşmada kararını açıklayan mahkeme Berberoğlu’nun “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. ‘Cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususları, sanık lehine takdiri hafifletici sebep’ olarak niteleyen mahkeme, Berberoğlu’nun cezasını 25 yıla indirdi.

‘Kaçabilir’ diyerek...

Heyet, Berberoğlu’nun HTS kayıtlarını, Can Dündar’ın kitabında geçen beyanlarını örnek vererek hüküm olunan cezasıyla ilgili ‘kaçma ve saklanma olasılığı’ olduğunu kaydederek tutuklanmasına kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, Berberoğlu’nun mahkumiyetinin sonucu olarak seçme, seçilme ve diğer siyasi haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmasına karar verdi. Heyet, Berberoğlu, Can Dündar ve Erdem Gül’ün “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan ise dosyalarının ayrılmasına hükmetti.

Haberin Devamı

Karar şok etkisi yarattı

Tutuklanmasına karar verilirken Berberoğlu ile birlikte duruşmayı izleyen çok sayıdaki CHP’li vekilin yaşadığı şaşkınlık yüz ifadelerine yansıdı. Daha sonra mahkeme başkanı duruşma salonunun boşaltılmasına karar verdi. Ardından Enis Berberoğlu, polis tarafından tutuklama işlemlerinin yapılması için adliye binasında bulunan polis merkezine götürüldü. CHP’li milletvekilleri de polis merkezine gitti. Buradaki işlemlerinin ardından Berberoğlu tutuklanarak cezaevine gönderildi.

‘BUNU YARATANLAR UTANSIN’

Kararın ardından tutuklanmadan önce kısa bir açıklama yapan Enis Berberoğlu, “Olmadık bir işten böyle bir mağduriyet yarattılar. Bunu yaratanlar utansın” dedi. Berberoğlu, “Siz beni unutmayacaksınız, ben de sizi unutmayacağım” diye konuştu. Yaşananlar “sanki bir çizgi film” sözleriyle tanımlayan Berberoğlu, “Bu cezayı vatanım için yatacağım. Ne olursa olsun vatan sağolsun. Bu cezaevinden çıkınca yargı önünde hesaplaşmaya devam edeceğim” dedi ve Silivri Cezaevi’ne sevk edildi.

Haberin Devamı

CHP'DEN AÇIKLAMA GELDİ

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına ilişkin ilk açıklama CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'dan geldi. Altay, "Bu karar muhalefete gözdağı kararıdır. Bu mahkeme kararını milletimizin vicdanına havale ederken, parti genel merkezimizde, CHP Meclis grubumuzda bütün üyelerle birlikte direneceğimizi, demokrasiyi yaşatmak konusundaki kararlılığımızı da yüce milletimize taahhüt ediyorum" dedi.

CHP YÖNETİMİ VE GRUBU OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

CHP MYK, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklama kararının ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplandı. Toplantı, parti genel merkezinde basına kapalı yapılıyor.

Öte yandan, kararın ardından CHP TBMM Grubu da olağanüstü toplantıya çağrılmıştı. Bu toplantı da grup başkanvekilleri başkanlığında Meclis'te gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı