Gazete Vatan Logo

Enflasyon hızlı tırmandı sıkılaştırmaya devam

Dünkü toplantı sonrası faiz oranlarına dokunmayan Merkez, para politikasındaki sıkı duruşun hızlı yükselen enflasyon oranında bir iyileşme gerçekleşene kadar devam edeceğini açıkladı.

Enflasyon hızlı tırmandı sıkılaştırmaya devam

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı dün sonuçlandı. Buna göre Merkez Bankası politika faizlerini değiştirmedi ve yüzde 8 seviyesinde sabit tuttu. TCMB, bir önceki PPK toplantısında da politika faizini yüzde 8’de sabit tutmuştu. Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon göstergelerine ilişkin gelişmelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu belirten Para Politikası Kurulu (PPK), bu nedenle sıkı duruşun devam edeceğini bildirdi.

İlave sıkılaştırma yapabiliriz

Bir haftalık repo faizini yüzde 8, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 9.25, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini de yüzde 7.25, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faizini yüzde 12.25’te bırakan PPK, son dönemde açıklanan verilerle iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güç kazandığına işaret ederek, iç talepteki iyileşmenin devam ettiği ve AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin de sürdüğü belirtti. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu sürdürüleceğinin altını çizen PPK, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Aralık’a kadar aynı

Merkez bu sene toplantılarını Fed’in faiz kararından sonra düzenliyor. Fed’in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu düşünülürse Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar sıkı para politikasına devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Neden sıkı para politikası?
Ekonomistler, Merkez’in kararında başlıca faktörlerin enflasyon seviyesi ve küresel risk algılaması olduğunu belirtti. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB’nin fiyatlama davranışlarına dair riske dikkat çekerek, “İktisadi faaliyetteki toparlanmanın ‘devam ettiğine’ ifadesi yerine ‘güçlendiği’ ifadesi getirilerek bir anlamda toparlanmanın üçüncü çeyrekte daha fazla güçleneceği mesajını vermiş oldu. İleriye yönelik olarak ise daha önce kullanılan ‘alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyet gücünü korumaktadır’ şeklindeki ifade ise metinden çıkarılarak, kalan dönemde bunların etkisinin sınırlı olacağı mesajı verildi” dedi
Sınırlı pozitif etki
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ da ‘Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin gücünü koruduğu’ ifadesinin bu toplantıda tamamen kaldırıldığına dikkati çekerek, “Bu cümleyi aslında bazı alınan teşviklerin zamanlama olarak sonuna gelinmesinden ötürü kullandığını düşünmekteyiz” dedi. Karadağ, “Merkez, iç tarafta enflasyon, dış piyasada ise Fed-Trump ikilisiyle şekillenen doları takip edecek. Faiz kararı sonrasında TL varlıkları üzerinde sınırlı poziti etki gözlendi. Dolar/TL 3.4465 seviyesine çekildi. Özellikle dış piyasada doların güçlenmeye çalışması gelişen ülke piyasalarında olduğu gibi TL karşısında da yukurı yönlü tepkiyi tetikliyor. Dolayısıyla kurda geri çekilmeler sınılı ve 3.45 seviyesinin üzerindeki seyrinde ısrarcı olması durumunda ise 3.45–3.50 aralığında bir süre izlenebilir. Burada küresel risk algılaması önemli” dedi.
Fed etkisi
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler AŞ Araştırma Uzmanı Özgecan Özdemir, bir süredir kırılganlık oluşan Türk lirasının bu karar sonrasında değer kazandığını belirterek şöyle devam etti: “İç dinamiklerde azalan risk algısının ekonomik görünümü desteklediğini ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) güçlü olan Aralık ayı faiz artırımı ihtimalinin gerçeklik kazanması ile beraber TCMB’nin yıl sonuna kadar sıkı para politikası duruşunu sürdürerek piyasaları şaşırtmayacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı