Gazete Vatan Logo

Enerji Bakanı Albayrak'tan indirim müjdesi

Enerji Bakanı Albayrak, enerji fiyatlarında yaşanan düşüşü önümüzdeki dönemde tüketiciye yansıtmak için çalışma başlattıklarını açıkladı. Albayrak, kesintiler için de 18 milyarlık yatırım yapılacağını duyurdu

Enerji Bakanı Albayrak'tan indirim müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji fiyatlarında düşüş olduğunu belirterek, vatandaşlara doğalgazda indirim sinyali verdi. NTV'de soruları yanıtlayan Albayrak, şöyle konuştu: "Ülkemiz maalesef enerji açısından fakir bir ülke. Gaz fiyatlarının artışından dolayı ciddi maliyetle karşı karşıya kaldık. Hükümet olarak artışları uzun süre sübvanse ettik. Vatandaşlarımıza yansıtmadık. Uzun yıllar zarar ettik. Önümüzdeki dönemde bırakın zammı, enerji fiyatlarındaki düşüşü tüketiciye indirim olarak yansıtmak üzere BOTAŞ ile çalışmalara başladık."

BENZİN DE İNDİ

Petrol fiyatları düştükten sonra Türkiye'de akaryakıt fiyatlarında ciddi indirim olduğunu kaydeden Albayrak, "Dolar kurunda yaklaşık olarak yüzde 40 artış olmasına rağmen benzine 90 ve motorine 115 kuruş indirimi doğru okumak gerekiyor" dedi. Petrol fiyatlarıyla ilgili öngörülerini de paylaşan Albayrak, "Bugünkü fiyatların sadece arz-talep dengesi ekseninde oluşmadığını düşünüyorum. Bu durum daha çok siyasi tansiyon ve ilişkilerle alakalı. Önümüzdeki birkaç yıl petrol fiyatları bu seviyelerde seyreder" diye konuştu.

Haberin Devamı

TRANSİT ÜLKE
Türkiye'de elektrik tüketiminin 2014'e göre yüzde 2.6 arttığını kaydeden Albayrak, kurulu gücün de 73 bin megavat seviyesini aştığını söyledi. Türkiye'nin gelecek 10 yılda yüzde 4-5 büyümesinin beklendiğini, bunun da enerji talebini artıracağını belirten Albayrak, orta vadede 50-60 bin megavat daha kurulu güç oluşturmak gerektiğini aktardı. Farklı enerji kaynakları ile arz güvenliğinin sağlanmaya devam edileceğine işaret eden Albayrak, "LNG alternatifi de dahil olmak üzere kaynak çeşitliliğiyle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. İsrail veya Türkmenistan gazı, Irak gazı ve bu gazın Avrupa piyasalarına da iletilmesi için Türkiye'nin transit ülke olması konuşuluyor" dedi.
İSRAİL GAZI İÇİN 3 ŞART
Enerjide arz güvenliğinin sadece Türkiye için değil AB için de önemli olduğunu kaydeden Albayrak, "İsrail ile ilgili siyasi ilişkilerin ve buna dayalı enerji konularının gündeme gelebilmesi için siyaseten bizim bir duruşumuz var. Öne sürdüğümüz üç şart var, özür gerçekleşti. Takip ettiğimiz bununla ilgili bazı gelişmelere dayalı durumlar var, bunu takip ediyoruz. Siyasi normalleşme olursa enerji konusunda da adım atmayı düşüneceğiz" yorumunu yaptı.
KESİNTİYE ÖNLEM
Elektrik şebekelerinin ömrünün 30-40 yıllık olduğunu, yaşlı iletim, trafo ve teknik altyapıdan kaynaklı arızaların gündeme gelebildiğini anlatan Albayrak, dağıtım şirketleri ile toplantı yaptıklarını söyledi. Enerji Bakanı, "Teknik altyapı yatırımlarıyla ilgili 18 milyar TL'lik yatırım bütçesi belirledik. Hem teknik hem mali olarak her yıl denetleyeceğimiz bir sistemle, 5 yıllık süreçte iyileştirmeyi yüzde 80'lere çıkarmak için mutabık kaldık" dedi. Albayrak, mahalle mahalle, semt semt haritalar çıkarıldığını, yoğun dönemlerde yaşanan kesintilerin ortadan kaldırılacağını söyledi.
ARAF DÖNEMİ LÜKSÜ YOK
Türkiye'nin zor dönemlerde siyasi araf dönemine girme lüksünün artık olmadığını belirten Albayrak, "Her ne koşulda olursa olsun istikrarlı ve güçlü bir siyasi sistem resmi ve yeni anayasa bu şekillendireceğimiz resim özelinde bunun üzerinde yürümesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
3. SANTRAL İÇİN 8-10 BÖLGE
Akkuyu Nükleer Santrali'nde bir sorun olmadığını söyleyen Albayrak, üçüncü nükleer santralin yerinin 18-19 kriterin karşılanmasıyla belirleneceğini belirtti. Albayrak, "Bu kriterlere dayalı en uygun yeri seçmek lazım. Yer için ihtimaller 8-10 bölgeye kadar daraltıldı" dedi.
BAŞKANLIK SİSTEMİ EŞİTTİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Albayrak, başkanlık sistemi tartışmaları konusunda ise şu mesajları verdi: "Çok basit bir cümle söylüyorum; Başkanlık sistemi eşittir belediye başkanlığı. Kaç tane belediye başkanını seçiyorsunuz? Belediye meclisini seçiyorsunuz, biri aday oluyor, o da belediye başkanı oluyor, 5 sene sonra başarılıysa duruyor, değilse gidiyor. Belediye meclisi yasama görevini yapıyor, belediye başkanı da icraatıyla görevini yürütüyor. Belediye başkanları diktatör mü veya bununla ilgili sistem olarak problem mi var?"
HER KOŞULDA REFERANDUM
Yeni anayasa konusunda iktidar partisi olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini söyleyen Albayrak, "Bize verilen yetkiyi kullanmak durumundayız, halkımız çok net bir mesaj verdi" dedi. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasındaki süreci, "6 aylık fetret dönemi" olarak niteleyen Bakan Albayrak, "Yeni Türkiye eski Türkiye anlaşıldı. Ama bakıyoruz ki her zamanki gibi mesajı en iyi algılayan parti AK Parti. Bunları anlamakta düşünsel olarak çok fakir bir muhalefetle karşı karşıyayız" yorumunu yaptı. Albayrak, yeni anayasa çalışmaları için de "Sürecin artık daha samimi yürümesi lazım" yorumunda bulunarak; "Her koşulda Meclis'ten bir anayasa çıksa bile referanduma gidilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
ÇUKUR SİYASETİ YAPILIYOR
Teröre karşı yürütülen operasyonlar konusunda ise Albayrak, AK Parti hükümetlerinin bölgedeki sorunlara çözüm oluşturduğunu ancak "çukur siyaseti" ile karşılık verildiğini söyledi. "Farklı bir dil geliştirilerek, toplumsal huzuru manipüle eden" bir siyasi parti ile yeni bir sürece girildiğini vurgulayan Albayrak, "Bu terör örgütünün sözde en büyük derdi Kürt vatandaşlarımız. Terör örgütünün Kürt vatandaşlarımız diye bir derdi yok ama Kürt vatandaşların terör diye bir derdi var. İnsanlar illallah ediyor" dedi. Albayrak, operasyonların sonuna kadar devam edeceğini, sivillere zarar vermeden, çok hassas bir süreç yürütüldüğünü anlattı.

Haberin Devamı