Gazete Vatan Logo

En zengin Türk Gangster

İngiltere'ye giren uyuşturucunun yüzde 90'ını kontrol eden, kurduğu çetelerle Londra'yı haraca bağlayan Hüseyin Baybaşin 20 katrilyon liralık bir servetin sahibi

Londra'da geçtiğimiz hafta, Türk uyuşturucu satıcıları arasında meydana gelen çete savaşında 1 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra ingiliz basını,"Eroin Kralı" Hüseyin Baybaşin'in adından sık sık bahsetmeye başladı. BBC televizyonu çete savaşını flaş haber olarak yayınladı. Observer gazetesi, "ingiltere sokaklarına terör getiren eroin imparatoru Baybaşin" manşetiyle yayınladığı bir haberde, Türk uyuşturucu kralının, demir parmaklıkların ardından bile vahşeti ve cinayetleri yönettiğini belirtti. The Times gazetesi ise,"Türk gangster, Londra sokaklarını Vahşi Batı'ya çevirdi"dedi.
ingiliz basını, Türkler'in ülkede satılan eroin pazarının yüzde 90'ını kontrol ettiğini belirterek, Hüseyin Baybaşin'in 1998'de Hollanda'da yakalanıp hapis cezası almasına rağmen bu pazardaki en etkili isim olduğuna dikkat çekiyorlar. Eroin pazarının Pablo Escobar'ı olarak tanımlanan Baybaşin'in dünyanın en güçlü organize suç örgütlerinden birinin başı olduğunu ve 16 milyar dolarlık (yaklaşık 25 katrilyon) bir servete sahip olduğunu vurguluyorlar.

Korku saldı
Hüseyin Baybaşin, Londra'daki eroin dağıtımı işini birçoğu yaşları 14 ile 18 arasında gençlerden oluşan Bombers (Bombacılar) adlı bir çeteyi kullanarak yapıyor. Çetenin üyeleri, uyuşturucu dağıtımı, kaçak göçmenlerin ülkeye girişini ayarlama ve haraç toplama karşılığında 200 pound alıyor. Haraç vermeyen kişiler ya dövülüyor ya da işyerleri yakılıyor. Eroinin genelde Türk kahvelerinde satıldığını belirten ingiliz polis yetkilileri, kanlı çete savaşından sonra Green Lanes bölgesini 24 saat boyunca gözlem altında tutmaya ve soruşturma yapmaya başladı. Ancak Baybaşin çetesinden korkan halk, ifade vermiyor. Evening Standard gazetesine konuşan ilkay Küçük adlı bir Kürt
göçmen, "Herkes bu olayların arkasında kimin olduğunu biliyor" dedi. Gazeteye açıklama yapan polis yetkilileri de Bulldogs, Totthenham Boys gibi başka çetelerle PKK'nın da, bu uyuşturucu savaşına katıldığını düşündüklerini açıkladılar.

Mafya ailesi
The Observer'a açıklamalarda bulunan bir polis yetkilisi "19901ı yıllardan itibaren Türk grupları çökertmeye çalışıyoruz. Ancak örgütler aile üyelerinden ve akrabalardan oluştuğu için, içlerine sızmakta hep başarısız oluyoruz " dedi. Aynı yetkili son 5 yılda 25 Türk'ün öldürüldüğüne dikkat çekerek "Türkler, birini öldürmeden önce çok dikkatli bir şekilde düşünüyor. Çok sık alınmayan bu karar, ancak örgütün üst düzey liderleri tarafından verilebiliyor"diye konuştu. Harringay bölgesinin polis şefi Stephen James ise şunları söyledi: "Londra'daki eroin ticaretinin büyük kısmı istanbul'dan yönetiliyor. Ailelerin yönettiği bu örgütlerin buradaki halkın etrafına ördüğü korku duvarını kırmayı bir türlü başaramadık."

Lüks otelleri var
Baybaşin, uyuşturucudan kazandığı paralarla özellikle ingiltere'de birçok gayrimenkul satın aldı. Bunların arasında turistik bir şehir olan Brighton'da lüks bir otel ve birçok döviz bürosu da bulunuyor. Baybaşin'in Türkiye'nin güney sahilinde birçok turistik tesisi ve araba kiralama şirketi var. Pekçok ünlü İngiliz onun tesislerinde tatil yapıyor.

Hüseyin Baybaşin kimdir?

16 yaşından beri uyuşturucu satıyor
Hüseyin Baybaşin dünya çapında tanınmış bir uyuşturucu kaçakçısı. 1956 Lice doğumlu. Birçok üyesi uyuşturucu ticareti yapan ve aynı zamanda terör örgütleri ve özellikle PKK ile bağlantılı olan Baybaşin ailesinin başı. 16 yaşından beri uyuşturucu satıyor. 1976'da İstanbul'da 11 kg. eroinle yakalandı, daha sonra İngiltere'de 1984'de yine 6 kilo eroin ile yakalanıp 12 yıl hapse mahkum edildi. 3 yıl cezaevinde kaldıktan sonra Türkiye'ye iade edildi ve serbest bırakıldı, imparatorluğunu büyüten Baybaşin, Avrupa'nın en büyük eroin ithalatçısı konumuna geldi. 27 Mart 1998'de "Siyah Lale"kod adı verilen uluslararası bir operasyonla Hollanda'da yakalandı. Türkiye'de idam cezası olduğu için iade edilmedi. Uyuşturucu kaçakçılığı, cinayete azmettirme, adam kaçırma suçlarından ömür boyu hapse mahkum edildi. Halen Hollanda'nın çok sıkı güvenlik önlemleriyle tanınan Vught Cezaevi'nde tutuluyor. Baybaşin 95'te MED TV'de bir programa konuk olmuş ve uyuşturucu kaçakçılığını Türk devletinin organize ve himaye ettiğini iddia ederek devlet yetkililerine ağır hakaretlerde ve suçlamalarda bulunmuştu.

'OKUYUP NE YAPACAKSIN' DEDİLER BU İŞE GİRDİK
Baybaşin uyuşturucu işine nasıl girdiğini şöyle anlatıyordu: "Ortaokulu bitirdikten sonra İstanbul'a geldim. 1972'de. 'Okuyup ne yapacaksın, ticaret yap. Bu işte çok para var' dediler. Kaçak sigara satmakla başladık. Sonra arkası geldi."

Haberin Devamı