Gazete Vatan Logo

En ucuz servis ve tamir Türkiye’de

Türkiye, ayda 28 euro ile Avrupa’da en düşük bakım ve onarım maliyetine sahip ülke oldu. Araç sahipliği maliyetinde 24 ülke içinde 19’uncu sırada yer aldı.

En ucuz servis ve tamir Türkiye’de

Dünyanın en büyük filo kiralama şirketi LeasePlan’in her yıl yayınladığı LeasePlan CarCost (Otomobil Maliyeti) Endeksi, bu yıl da otomobil kullanım maliyeti konusunda ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Çalışmanın 2016 sonuçlarına göre en yüksek otomobil sahipliği maliyeti 708 euro ile Norveç oldu. Norveç bu sonuçla en ucuz ülke olan Macaristan’ı ikiye katladı. Norveç’i 678 euro ile İtalya izlerken, üçüncü sırada 673 euro ile Danimarka yer aldı. Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde, otomobil kullanımının ayda 369 eurodan başlayan bedeller dikkat çekti.

Türkiye söz konusu sıralamada 24 ülke içinde 19’uncu sırada yer alarak, küçük-kompakt sınıf otomobil sahipliği aylık maliyetinde en ekonomik ülkelerden biri oldu. Otomobil Maliyeti Endeksi’ne göre, Türkiye’de benzinli oto kullanmanın aylık maliyeti 448 euro.

LeasePlan’in araştırmasına göre, Türkiye ayda 28 euro ile en düşük bakım ve onarım maliyetine sahip ülke unvanı aldı. Bu sıralamada en pahalı ülke 85 euro ile İsveç. Bunun sebebi olarak iş gücü maliyetleri olarak gösteriliyor. Zira İsveç’te saat başı çalışma ücreti Türkiye’dekinin üç katını bulabiliyor.

Haberin Devamı

Sigorta incelendiğinde İsviçre’nin Avrupa’daki en yüksek sigorta maliyetlerine sahip ülke olduğu görüldü. Araç sigortasında en ucuz ülke de Çek Cumhuriyeti.

Yakıt maliyetinde 4. sıradayız

Türkiye, yakıt maliyeti endeksi bölümünde 24 ülke içinde İtalya, Yunanistan ve Portekiz’in ardından 4’üncü sırada yer aldı. Yıllık 20 bin kilometre temel alındığında, AB’de benzinli araçlarda ortalama yakıt gideri ayda

100 euro olarak ortaya çıkarken, dizel araçlarda 67 euroluk ortalama elde edildi. İtalya, benzinli araçlarda aylık 136 euro tutarındaki yakıt maliyetleriyle liderliği elinde tutuyor.