Gazete Vatan Logo

En güzel büyüme!

Türkiye’de 8 milyar TL’nin üzerinde hacme ulaşan kozmetik pazarının 3 yıl içinde hızlı bir büyümeyle 13 milyar TL olması öngörülüyor. Helal kozmetik ürünlerine ilişkin Türkiye’de üretim planlarının yapılması pazardaki büyümeyi destekleyecek

En güzel büyüme!

Türkiye 21-23 Nisan tarihleri arasında Avrasya Bölgesi’nin en büyük kozmetik fuarı olan BeautyEurasia’ya evsahipliği yapacak. 36 ülkeden 420 firma ile kozmetik, güzellik ve kuaför sektörlerini buluşturacak olan fuar, 1.1 milyar dolara ulaşan kozmetik ihracatına ciddi katkılarda bulunuyor. Fuarı düzenleyen ITE Turkey’nin Hızlı Tüketim Direktörü Atilla Marangozoğlu ile fuarı ve Türkiye pazarını konuştuk.

Kişi başına 30 dolar

Türkiye’de 8 milyar TL’nin üzerinde büyüklüğe ulaşan kişisel bakım ve kozmetik pazarının her yıl ortalama yüzde 12 büyüdüğünü belirten Marangozoğlu, “3 yıl içinde 12-13 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşması bekleniyor” dedi.

Türkiye’de kişi başına kozmetik harcamasının son yıllarda arttığını kaydeden Marangozoğlu, “Türkiye’de kişi başına düşen kozmetik harcaması 30 dolar civarında. Ancak Avrupa ve ABD’de bu rakam çok daha yüksek. Örneğin Almanya’da 158 euro. Türkiye’de pazar büyümeye devam edecek ve kişi başına harcama da artacak” diye konuştu.

Kozmetik pazarında Türkiye’de üretilen ürünlerin sadece yüzde 10 paya sahip olduğuna da değinen Marangozoğlu, şöyle devam etti: “Dünyaca ünlü defne ve zeytinyağı sabunları Türkiye’de ciddi miktarlarda üretiliyor. Helal kozmetik ürünlerinde de ciddi üretim planları gündemde.”

Haberin Devamı

İran ihracatta gözde

ATİLLA Marangozoğlu’nun verdiği bilgiye göre, her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen dünya kozmetik sektörü 460 milyar dolarlık hacme sahip. 2020’de 675 milyar dolar seviyesine çıkması öngörülüyor. Türkiye’nin ihracatına bakıldığında İran’ın ağırlığı artıyor. İhracatın canlı olduğu bir diğer bölge Kuzey Afrika. Marangozoğlu, “Türkiye, İran’a en çok saç ürünleri, güzellik/makyaj ve cilt bakımı ürünleri ihraç ediyor. Kuzey Afrika’ya başta tıraş ürünleri, deodorantlar, renkli kozmetik gidiyor” dedi.

Giyilebilir teknoloji devreye giriyor

ATİLLA Marangozoğlu, yeni trendlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Giyilebilir teknolojilerin arasına kozmetik de girecek. Örneğin dünya devi bir marka çok güneşte kalınca uyarı veren cilt bandı geliştirdi. Fuarda da teknolojik ürünler sergilenecek.”

Haberin Devamı