Gazete Vatan Logo

En güvensizi asansörler oldu!

Uygunsuzluk oranı en yüksek ürün asansör...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 9 ayda denetlediği 50 bin sanayi ürününün 4 bin 945’ini güvensiz ve uygunsuz buldu. Bakanlık bu ürünlere 1 milyon 161 bin TL para cezası kesti. Uygunsuzluk oranı en yüksek ürün asansör oldu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Piyasa Gözetim ve Denetim faaliyetleri kapsamında 2013 yılının 9 ayında toplam 50 bin 192 farklı modelde sanayi ürünü denetledi. Denetlenen bu ürünlerden 4 bin 945’i güvensiz ve uygunsuz bulundu ve 22 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verdi. 2 bin 59 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için de süre veren Bakanlık, tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 1 milyon 161 bin 712 TL idari para cezası uyguladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Sanayimizin rekabet gücünün yükseltilmesi ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Bakanlık olarak yürüttüğümüz en önemli görevlerimizin başında, sanayi ürünlerinin güvenliği ve teknik mevzuatına uygunluğuna yönelik gerçekleştirdiğimiz piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri gelmektedir. Yaptığımız bu faaliyetleri çok önemsiyoruz. Çünkü piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri, hem firmalar arası haksız rekabetin önlenmesi, hem de yerli ürünlerin ithal ürünler karşısında korunması açısından önemli bir konudur” dedi.

İmaj açısından önemli

Ergün, denetim faaliyetlerinin en önemli sonuçlarından birisinin bu faaliyetlerin doğrudan tüketicilerin can ve mal güvenliği ile ilgili olduğunu belirterek, “Yine bu denetim faaliyetleri, Türk mallarının imajının yükseltilmesi ve uluslararası piyasalarda ülkemizin rekabet gücünün arttırılması açısından da önemli bir araçtır. Yaptığımız bu denetimlerle amaçladığımız bir diğer konu da, ucuz ve düşük kaliteli mal ithalatına karşı, yerli üreticilerimizin ve ülke ekonomisinin korunmasıdır” ifadesini kullandı. Ergün şu bilgileri verdi:

“Bakanlık olarak bu kapsamda 2013 yılı ilk 9 aylık döneminde toplam 50.192 farklı modelde sanayi ürünü denetlenmiştir. Denetlenen bu ürünlerden 4 bin 945’i uygunsuz bulunmuş, 223 farklı ürün teste gönderilmiş, 22 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verilmiştir. 2 bin 59 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için de süre verilmiş ve tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 1 milyan 161 bin 712 TL idari para cezası uygulanmıştır. Önceki yıllara göre bir değerlendirme yaptığımızda, her geçen yıl tespit edilen uygunsuz ürün sayısındaki artışlar, Bakanlık olarak yaptığımız denetim faaliyetlerindeki etkinliğin yükseldiğini göstermektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de, halkımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden ürünlere asla geçit vermeyeceğiz.”

Asansör rekor kırdı

- En çok denetlenen ürün grupları elektrikli ekipmanlar, tekstil ve ayakkabı oldu.

- Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grupları yüzde 9.93 ile asansörler, yüzde 21.18 ile aeresol kaplar ve yüzde 16.80 ile makineler oldu.

- En çok idari para cezası uygulanan ürün grupları 661 bin 624 TL ile asansörler, 230 bin 909 TL ile elektrikli ekipmanlar, 63 bin 976 TL ile taşınabilir basınçlı ekipmanlar oldu.

- Denetlenen 50 bin 192 ürünün 27 bin 786’sı ithal iken 22 bin 406’sı yerli ürün oldu.

Haberin Devamı