Gazete Vatan Logo

En büyük ihalede temeli atıp işletmeye talip oldu

4.5 milyar dolarla Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olan Kuveyt Havalimanı yeni terminal binasının temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle atıldı. Limak’ın patronu Özdemir, “İşletmeye de talibiz” dedi

En büyük ihalede temeli atıp işletmeye talip oldu

Limak İnşaat tarafından 2016 yılında sözleşmesi imzalanan Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasının temeli, Kuveyt Emiri H.e. Sheikh Sabah AlAhmad Al-Jaber Al-Sabah ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle atıldı. Yaklaşık 4.5 milyar dolar teklif ile alınan Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal inşaatı işi, Türk müteahhitlik sektörünün, yurt dışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olma özelliğini taşıyor.

Projede ana yüklenici olan Limak İnşaat, havalimanının bitmesinin ardından 2 yıl süreyle bakım ve onarım hizmeti verecek. Operasyona geçiş süreci de Limak tarafından yürütülecek. İnşaat süresince ortalama 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak olan projede çalışan sayısının 12 bine kadar çıkması bekleniyor. Projeyle birlikte Kuveyt mevzuatının izin verdiği ölçüde Türkiye’den de önemli miktarlarda mal ve hizmet tedariki öngörülüyor.

Törende bir konuşma yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, işin alınma sürecinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük desteği olduğunu hatırlatarak, “Kuveyt’in yeni giriş kapısı olacak, dünyaca ünlü mimar Lord Norman Foster&Partners tarafından dizayn edilen ve bizim de inşaatını üstlendiğimiz bu önemli proje, dünyada eşi benzeri olmayan ikonik bir yapı özelliği taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

2 yıl erken bitecek

Limak olarak her projeyi zamanından önce, üstün kalitede bitirmek gibi bir prensipleri bulunduğunu belirten Özdemir, “Burada da sözleşmede bize tanınan 6 yıl yerine 4 yıl gibi daha kısa bir sürede, yani zamanından çok daha önce ve layıkıyla bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Dünyanın en modern ve teknolojik yapılarından biri olacak bu havalimanını, saygıdeğer Kuveyt halkının hizmetine sunmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” diye konuştu.

Havalimanını tamamlayacak tüm bağlantı projelerinin yapımı ile de ilgilendiklerini söyleyen Özdemir, “İşletmeye de talip olduğumuzu belirtmek isterim” diye konuştu.

Türk bayrağını dünyada dalgalandırıyoruz

NİHAT Özdemir, temel atma töreninin ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı yeni terminal binasını inşa ettik ve işlettik. Kosova’da Priştine Havalimanı’nı terminalini inşa ettik ve işletiyoruz. Senegal Dakar Havalimanı’nı bu yıl sonunda tamamlayıp devreye alacağız. Mısır’da Kahire Havalimanı’nda ikinci terminal binasının inşaatı tamamladık. Rusya’da Rostov Havalimanı’nda terminal binası inşaatını bitirmek üzereyiz. Volgograd’da terminal inşaatı aldık. İstanbul Yeni Havalimanı’nı inşa eden konsorsiyumdayız. Türk bayrağını dünyada dalgalandırmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Fosters&Partnes tasarladı çatısında güneş paneli var

- Pritzker ödüllü dünyaca ünlü Fosters&Partnes tarafından dizayn edilen yeni terminal binası ikonik yapısıyla dikkat çekiyor.

- Üç yöne simetrik uzanan kanatlar şeklinde tasarlanan terminalin üç cephesi de 1.2 kilometre uzunluğunda. Orta alan yüksekliği 42 metreye ulaşan terminal yolcular için rahat ve kolay bir ortam sunacak.

- Çatısı güneş panelleri ile kaplanacak olan yeni terminal binası, Leed Gold sertifikası alarak kendi alanında bu sertifikaya sahip en buyuk yapı olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

- Toplam 708 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacak yeni terminal binasının çatısına konulacak olan yaklaşık 66 bin güneş paneli 16 MW’lık kurulu güce sahip olacak.

- Terminal 25 milyon yolcuya hizmat verecek. Terminalin 51 kapıyla aynı anda 21 adet A380’e hizmet verme kapasitesi var.