Gazete Vatan Logo

Emlak Konut rekor kırdı

Yabancı yatırımcı kriz dinlemedi, Emlak Konut GYO hisselerine rekor ilgi geldi

İMKB’DE 2 Aralık 2010’da işlem görmeye başlayacak olan Emlak Konut GYO, 23-24 Kasım 2010 tarihleri arasındaki kesin talep toplama süreçlerinde yatırımcılardan aldığı taleple rekor kırdı. Hisseleri 2.2 katı talep gören kuruma 29 bin 119 yurtiçi yatırımcı başvururken, İngiltere, ABD ve Körfez ülkelerindeki roadshowlarda 92 yabancı yatırımcıdan talep toplandı.

Halka arz sonrası hisselerinin yüzde 25’ini halka arz etmekte olan ve İMKB’de 2 Aralık 2010’da işlem görmeye başlayacak olan Emlak Konut GYO, 8-9 Kasım 2010 tarihlerindeki ön talep toplama ve 23-24 Kasım 2010 tarihleri arasındaki kesin talep toplama süreçlerinde hem yurtiçi hem yurtdışı yatırımcının rekor ilgisiyle karşılaştı.

Hisseleri yurtiçinde tahsisatın 4.1 katı, yurtdışında 1.5 katı ve toplamda ise 2.2 katı talep gören Emlak Konut GYO, 29 bin 119 yurtiçi yatırımcıdan gelen rekor talep ile son 2 yılın en büyük halka arz işlemini TSKB ve UniCredit Bank AG global eş liderliğinde gerçekleştirmiş oluyor. Ayrıca, bu yıl yapılan 19 halka arz işleminde yurtdışı satış oranı ortalama yüzde 18 seviyelerinde kalırken, Emlak Konut GYO’da yüzde 70 olan yurtdışı tahsisat oranı yüzde 75’e yükseltildi. Emlak GYO halka arzının Cumhuriyet tarihinin 5’inci büyük halka arzı olduğunu belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Biz 3 kıtada 120 yatırımcıya gittik ve 120 yatırımcının 92’si Emlak Konut’a yatırım yaptı. Avrupa’daki görüştüğümüz yatırımcıların yüzde 96’sı Emlak Konut’a yatırım yaptı. Bölge itibarıyla baktığınızda ise İngiltere’de yüzde 28, Avrupa’da yüzde 26, Amerika’da yüzde 24, Ortadoğu’da da yüzde 22 yabancı ortağımız var” diye konuştu.

‘Malımızı cilalı göstermedik’

Halka arzın borsaya çok ciddi bir derinlik kazandıracağını ifade eden TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise “Emlak Konut GYO’nun sermayesi, alacak portföyü ne ise o birebir gösterilmiştir, hatta değerinden daha az gösterilmiştir. Devlet terbiyesini bozmadık, malımızı pazarlayalım diye olduğundan daha cilalı göstermek istemedik. Ama bu kesin talepler geldikten sonra şunu söyleyebilirim hakikaten çok güzel, daha alırken bire ikiye yakın kazanılmış bir yatırım” değerlendirmesini yaptı. Bayraktar, şöyle devam etti: “İrlanda’da çok ciddi ekonomik krizin ve Avrupa’da bunun yansımalarının halen sürmesi ile son günlerdeki Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki sıcak gelişmelerin tüm halka arzlar üzerinde olumsuz etki yapacağı açıktır. Üzerinde hassasiyetle durduğumuz önemli hususlardan bir tanesi arzımızın yüzde 75’ini yabancı yatırımcıya satma talebimizdi. Yabancı sermaye gelsin, hem ülkemizde hem yatırım yapan kurumların ülkelerinde beraber yeni kulvarlar, yatırımlar bulalım istedik.”

‘Yüzde 75 yabancı talebi tek başına rekora imza attı’

EMLAK Konut GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, kalan yüzde 24’lük kısmın ne zaman halka arz edileceğine ilişkin olarak “6 aydan erken olamamakla ilgili yatırımcıya verilmiş bir vaat var. Kişisel tahminim 2-3 sene içinde düşünülecek bir şey” dedi. Unicredit Menkul Değerler A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) Kaan Başaran ise Emlak GYO halka arzını Türkiye’de ilk 5 özelleştirme halka arzı olarak da tarif edebileceklerini belirtti. Başaran, “Yabancı yatırımcı ilgisine baktığımızda son sene yüzde 18’ler civarında kalan bir yabancı talebi görüyoruz halka arzlarda burada yüzde 75 söz konusu. Bu tek başına ciddi bir rekor. Hem zamanlamanın senenin sonunda olması, içinde bulunulan haftanın zorluğu, artı miktarın büyüklüğüne, yabancı talebine baktığımızda bu her açıdan bir rekor halka arz çalışması” dedi.

20 yakın ülkeden işbirliği teklifi var

Bayraktar, şu anda 20’ye yakın ülkenin devlet düzeyinde beraber iş yapma konusunda kendilerine teklifte bulunduğunu belirterek bu konudaki planlarını “Bizzat belki kendimiz yüklenici olarak gitme şeklinde değil bir organizatör olarak gitme şeklinde... Bu, sermaye katılım şeklinde tabi ki olacak” diyerek ifade etti.

Beylikdüzü’ndeki Rüya Konakları 2 ayda yüzde 20 değer kazandı

1995 yılında kurulan ve ağırlıklı olarak Beylikdüzü’nde Mensublar Sitesi, Yuvam Sitesi, Burçak Sitesi ve Pusula Konakları gibi 5 projede toplam bin 100’ün üzerinde konuta imza atan Pusula İnşaat’ın ilçedeki son projesi Rüya Konakları, iki ay içinde yüzde 20 prim sağladı.

Bölgede 1989 yılından beri proje geliştirdiklerini ve son projeleri olan Rüya Konakları’nı 20 Eylül’de 31 bin 500 liradan başlayan lansman fiyatlarıyla satışa çıkardıklarını belirten Pusula İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yılmaz, şu anda projedeki en küçük dairelerin 42-47 metrekare büyüklüğünde olup fiyatlarının 39 bin 500 ile 50 bin 500 lira aralığında olduğunu kaydetti. 700 dairelik projede iki ay içinde 250 dairenin satıldığını ifade eden Yılmaz, yüzde 60’ı tek odalı ve 1+1 dairelerden oluşan projede büyüklükleri 53-62-69 ve 74 metrekarelerde değişen 1+1’lerin 51 bin 500 ile 80 bin TL; 93-102 ve 115 metrekare 2+1’lerin 85 bin ile 136 bin 500 TL, 135 metrekare 3+1’lerin 154 bin 500 TL’den satıldığını söyledi. Projelerinin inşaatını belli bir noktaya getirmeden yenisine başlamadıklarını, Rüya Konakları’nın maketten satışını yaptıkları ilk proje olduğunu kaydeden Yılmaz, “Beylikdüzü’nde tamamladığımız 1100 konut referansımız. Burada 2-3 arsamız var, uzun vadede benzer projeler hayata geçirebiliriz” dedi.

Ağustos 2012’te tamamlanacak

Projeye gelen yoğun talebin yatırımcılar ve yeni evliler başta olmak üzere geniş bir kitleye hitap ettiğini belirten Yılmaz, “10 bin metrekare alan üzerine kurulu toplam 3 bloktan oluşan Rüya Konakları’nın yüzde 65’i yeşil alan olarak tasarlandı. Projede yarı olimpik yüzme havuzu, açık-kapalı otopark, sosyal tesisler, kafeterya, sauna, Türk hamamı, fitness, tenis kortu, oyun parkları, bisiklet ve yürüyüş yolları yer alıyor” dedi.

Yılmaz, projede 7/24 kapalı devre kamera güvenlik sistemi ve güvenlik personeli, ısı ve ses yalıtım sistemi ve hızlı asansörler bulunduğunu sözlerine ekledi. Projede A ve B blokların 30 Ağustos 2012’de, C bloğun ise 30 Kasım 2012’de tamamlanacağını belirten Yılmaz, hafriyatı başlatılan projenin örnek dairelerinin de inşa edildiğini dile getirdi.

Firma bünyesinde 60 aya kadar vade yapılıyor

Pusula İnşaat, Rüya Konakları projesinde yüzde 30 nakit ödeme yapan müşterilere senetle 48 aydan 60 aya kadar vade farksız, ara ödemesiz 4-5 farklı ödeme planı uyguluyor. Senetlerin takibini ise Denizbank, Anadolubank ve Yapı Kredi yapıyor.

Haberin Devamı